Catalan

Literatura catalana durant la Guerra Civil

  • Inici Guerra Civil i cop d'estat militar Marroc

    Aixecament militar --> inici guerra. Catalunya va ser víctima de molts bombardejos. Al mateix temps, el Marroc va començar un cop d'estat militar amb gran suport de l'exèrcit des de diversos àmbits de la societat.
  • Insurrectes Barcelona

    Els Mossos d'Esquadra, juntament amb guàrdies civils i altres civils armats, van imposar resistència a les revoltes militars que es feien a Barcelona. Aquest fracàs va provocar que molts obrers s’apropiessin fusells, metralladores i munició, marcant el signe de la revolució emergent. Van suposar la mort d’unes quatre-centes cinquanta persones i un miler de baixes.
  • Generalitat

    El govern català va proporcionar passaports als sectors benestants, els eclesiàstics i els membres de partits polítics conservadors (perseguits per una part de la CNT-FAI). El suport als perseguits va fer que haguessin de fugir del país per por de possibles represàlies. Alguns, en fugir, van passar a engrossir les files del bàndol nacional.
  • Decret de col·lectivització

    Decret de col·lectivització
    El decret acordava que si una empresa tenia més de 100 treballadors quedava automàticament col·lectivitzada, mentre que si en tenia menys es duia a terme el que la majoria decidís. L’abandonament de les fàbriques com a conseqüència de la fugida de molts treballadors, va facilitar la col·lectivització dels obrers.
    A més, hi havia una delicada economia que va obligar la Generalitat a crear una indústria de guerra i nous impostos.
  • Fets de Maig

    Fets de Maig
    Es va iniciar una guerra civil dins d’una altra guerra entre les forces republicanes després que s'intentés prendre a Barcelona el control de Telefònica, que estava en mans de la CNT-FAI. El govern de la República va decretar l’absorció del Departament de Defensa de la Generalitat i el dia 6 es va arribar a l’acord que els membres de la CNT abandonarien l’edifici de la Telefònica i que ho faria la Guàrdia d’Assalt.
  • Trasllat del govern de la República de València a Barcelona

    A mesura que avançava el conflicte, Catalunya també va ser lloc d’acollida dels refugiats republicans. Aquesta fugida, a més d'implicar la població civil i militar, va provocar el trasllat del govern de la República de València a Barcelona. Aquesta autoritat es va caracteritzar per la creació del Servei d’Investigació Militar (SIM), que va fer procediments il·legals que van acusar diverses persones d’espionatge, traïció...
  • Batalla de l'Ebre (final de la guerra)

    Batalla de l'Ebre (final de la guerra)
    L'atac del general Francisco Franco sobre Madrid va fer que el govern de la República realitzés la penúltima ofensiva amb la conquesta de Terol. Es va cridar a tots els homes que tinguessin entre quaranta-cinc i divuit anys (la lleva del Biberó) per anar al front. Es van patir numbroses pèrdues de militars i de material armamentístic. Finalment, al bàndol sollevat va vèncer el decisiu
    enfrontament i, al mateix temps, la guerra.