,jhfñiuu´p

Història dels materials

By 17_Roc
  • 99,999 BCE

    La pedra

    La pedra
    La pedra es el material més antic utlitzat per l'ésseer humà. Es van descuibrir cap el 3.000.000 a.C. Aquests materials venen de les roques, i estan formats per un o més d'un mineral. Servian per fabricar eines i útils de molts tipus
  • 99,999 BCE

    Llances i Javelines (La fusta)

    Llances i Javelines (La fusta)
    Les primeres llances i javelines de fusta que es van crear va ser cap el 500.000 a.C. A Alemania es van trobar buit javelines de avet i pi bastant llargs. Els hi van servir per caçar mamífers grans com equins i cérvols vermells.
  • 99,999 BCE

    Els metalls

    Els metalls
    Els metalls són materials que s'obtenen a partir de la transformació dels minerals. En molts casos, els minerals es troben aglutinats formant unitats superiors que coneixem amb el nom de roques. Els pobles grecs els van batejar com a metall, que significava el producte extret d'una mina.
  • 99,999 BCE

    El vidre

    El vidre
    El vidre és un dels materials més singulars que l'ésser humà ha utilitzat al llarg dels temps. Té unes propietats excepcionals que han estat molt versàtils per resoldre multitud de necessitats de l'ésser humà. Fernández Navarro va escriure que “… de tots els materials emprats per l'home és el vidre el que, ja des de les albors de la Humanitat, l'ha acompanyat més fidelment al seu pas pel món, permetent-li conjugar sempre allò útil i bell”.
  • 99,999 BCE

    Les primeres lasques (La pedra)

    Les primeres lasques (La pedra)
    Les primeres eines creades amb pedra s'anomenaven lasques, es van crear cap al 3.000.000 a.C. La seva utilitat era tallar, caçar, i també servia per la ramaderia.
    Gràcies aquesta creació, va afavorir el desenvolupament cognitiu dels nostres avantpassats.
  • 99,999 BCE

    La fusta

    La fusta
    La fusta és va descubrir cap al 1.500.000 aC (Paleolític Inferior). La fusta es un material natural que apareix en forma de troncs i branques d'abre, per això es fàcil d'obtenir i manipular-lo. Està feta de fibres de cel·lulosa, que es el bipolímer més abundant de l'escorça terrestre.
  • 99,999 BCE

    Els primers focs (La fusta)

    Els primers focs (La fusta)
    Els primers focs es van descobrir cap al 1.500.000 a.C. En els jaciments Africans de Chesowanja y Koobi Fora.
    Gràcies al descobriment del foc, l'ésser humà ha pogut avançar, protegir-se, escalfar-se..., i tot gràcies a la fusta.
  • 60,000 BCE

    Els teixits

    Els teixits
    Un tèxtil és aquell material capaç de reduir-se a fils i ser teixit. El tèxtil no només ha influït en l'ésser humà per les seves característiques com a material, sinó també per la singularitat i la rellevància de les tècniques que hi estan vinculades.
  • 9000 BCE

    Vidrieres (El vidre)

    Vidrieres (El vidre)
    La unió de vidres plans acolorits amb xarxes d'emplomats va permetre crear les grans vidrieres romàniques del segle X. Aquesta tècnica va aconseguir la seva plenitud durant l'eclosió del Gòtic Europeu en centúries posteriors, arribant a conformar parets senceres i ser l'obra principal de grans edificis gòtics, com la Sainte-Chapelle.
  • 8700 BCE

    El coure (Els metalls)

    El coure (Els metalls)
    Aquest element metàlic és el més antic del món. La tècnica de martellejat del coure a temperatura ambient per al desenvolupament d'objectes ornamentals i agulles, també va ser utilitzada en jaciments dels Montes Zagros i Anatolia fa més de 8.700 anys.
  • 8000 BCE

    El cotó (Els teixits)

    El cotó (Els teixits)
    Les primeres aparicions del cotó, són cap el 8000 aC, quan pobles precolombins van començar a desenvolupar les tècniques per al filat a Sud-amèrica. Posteriorment, al voltant del 5000 aC, va començar el tractament de cotó a l'Índia, l'Orient Mitjà i Egipte amb la creació d'eines pròpies per al seu filat, com les peinetes, fusos i telers.
  • 8000 BCE

    La llana (Els teixits)

    La llana (Els teixits)
    En època neolítica, entre el 6000 i el 3000 a.C., la sedentarització de l'ésser humà va comportar l'agricultura, la ramaderia i l'artesania. La domesticació d'animals va fer possible l'obtenció de llana, una de les fibres naturals més comunes. L'agricultura va permetre cultivar, a més de fruits i cereals, plantes amb finalitat tèxtil, com el lli o el cànem.
  • 5500 BCE

    La roda (La fusta)

    La roda (La fusta)
    Les primeres rodes de fusta massissa van aparèixer en el 5.500 a.C.al Mesopotàmia. Aquest invent a ajudat molt als humans ja que serveix per tranportar material pessat, per moure's i moltes coses més.
  • 4500 BCE

    El bronze (Els metalls)

    El bronze (Els metalls)
    EL bronze es va crear cap al 4.500 a.C gràcies al desenvolupament de la tècnica metal·lúrgica. La creació d'aliatges -barreges homogènies de diversos elements dels quals un almenys ha de ser metàl·lic- va donar lloc al bronze -barreja de coure i estany-. La primera mostra de coure fos data del 4500 aC i va aparèixer a l'actual Sèrbia.
  • 4000 BCE

    El lli (Els teixits)

    El lli (Els teixits)
    Els primers registres de lli es troben a les làpides de la badia de Pilo, a Grècia. Els soldats hel·lènics es vestien amb peces de lli per protegir-se del frec de les cuirassas i les corretges. El vestit més antic era el khiton dels soldats hoplites, que al segle V aC va ser substituït per l'exomis, una túnica de dos rectangles que es va popularitzar entre la infanteria i els treballadors.
  • 1400 BCE

    El plàstic

    El plàstic
    La primera relació dels éssers humans amb els plàstics va ser casual. Es va produir fa 3.500 anys, als grups de la cultura olmeca del Golf de Mèxic. Aquesta civilització realitzava jocs rituals amb una pilota feta de savies i altres extractes vegetals fosos, de cautxú natural.
  • 1200 BCE

    El Ferro (Els metalls)

    El Ferro (Els metalls)
    L'Edat del Ferro, va durar aproximadament del 1200 aC al 300 aC Encara que se'n coneix la utilització des del 2.500 aC, pels artefactes de ferro trobats a les tombes reials hitites. Aquests pobles hitites, a l'actual Síria, van ser els primers a controlar el ferro i en van monopolitzar la producció, sempre escassa. Quan el seu imperi va ser destruït, els seus ferrers es van dispersar per l'Orient Mitjà, difonent la seva tecnologia i començant a l'Edat del Ferro.
  • 1000 BCE

    Les Grans Muralles (La pedra)

    Les Grans Muralles (La pedra)
    Les primeres grans muralles es van començar a aixecar cap el 1.000 a.C. Aquestes construccions servien per protegir als imperis, civilitzacions..., de les invasions del altres països.
  • 150 BCE

    Papirs i pergamins (El paper)

    Papirs i pergamins (El paper)
    El papir va ser el primer suport vegetal utilitzat per l'ésser humà per escriure. S'obté una planta aquàtica del mateix nom molt comú a Egipte i altres llocs càlids i pantanosos. Els més antics daten de fa 4.000 anys. Els pergamins són d'origen animal i es fabricaven amb pells de carner, cabra, vedella o ovella. Eren molt duradors, però la seva producció era tremendament costosa, ja que calien moltes pells per poder obtenir la quantitat necessària per fer un llibre complet.
  • 100 BCE

    Vidre buit o bufat (El vidre)

    Vidre buit o bufat (El vidre)
    El vidre bufat va ser descobert al segle I a.C. a la costa fenícia. Aquesta tècnica permetia fabricar vidre buit, per això va ser considerada la innovació tècnica més important en aquest camp de tota l'Antiguitat. Això permetia fer parets més fines i més velocitat de producció amb menor quantitat de vidre, a més de suposar una ampliació del catàleg de formes per crear recipients i objectes.
  • 100

    El paper

    El paper
    El paper és un dels materials que millor sintetitzen dues de les qualitats que ens diferencien com a éssers humans: la intel·ligència i la comunicació. Gràcies al paper, hem aconseguit transmetre els nostres coneixements científics, literaris, històrics, geogràfics, etc. I amb aquest material hem estat capaços no només de difondre i compartir la saviesa, sinó també de comunicar de manera senzilla notícies i missatges des de l'antiguitat.
  • 100

    L'origen del paper (El paper)

    L'origen del paper (El paper)
    El paper es va descobrir a la Xina Imperial al segle II d.C. Al principi es va utilitzar com a embolcall, però aviat es va començar a usar com a suport per escriure i dibuixar. Fins a l'any del seu descobriment, el 105 dC l'escriptura es feia sobre incòmodes varetes de bambú o sobre cars teixits de seda. La creació del paper a partir d'un morter d'escorça d'arbres, lli, cànem i deixalles vegetals i teixits va fer possible una nova superfície on representar i transmetre coneixements i missatges.
  • 1300

    Pedres precioses (La pedra)

    Pedres precioses (La pedra)
    Les tècniques de tallat de pedres precioses van assolir el cim tècnic al segle XV, quan la tecnologia disponible va permetre la talla de totes les roques, fins i tot diamants. Fins aleshores, aquest mineral s'utilitzava com a diamant brut. Les elits feudals mostraven el seu poder i estatus decorant la roba, llibres, armes i armadures amb pedres precioses. Per la seva escassetat, procedència i bellesa, eren considerades portadores de poders sobrenaturals.
  • 1500

    Les ulleres (El vidre)

    Les ulleres (El vidre)
    Al segle XVI es van fabricar les primeres lents còncaves per corregir la miopia. El 1623, l'espanyol Benito Daza de Valdés va escriure el llibre conegut com L'ús d'ulleres , obra que tractava sobre la correcció dels diferents defectes visuals. La seva obra forma part del gran nombre d‟estudis d‟òptica d‟aquesta centúria.
  • Paper de cel·lulosa (El paper)

    Paper de cel·lulosa (El paper)
    Encara que avui dia la pasta de cel·lulosa de fusta sigui el material que més associem a la composició de paper, no va ser fins al 1838 quan el químic gal Anselme Payen va aconseguir aïllar la cel·lulosa a partir de matèria vegetal i va poder determinar la seva estructura química. El canadès Charles Fenerty va ser el pioner en la fabricació de paper a partir de pasta de fusta. Després d'aquest tipus d'avenços l'indústria del paper va experimentar grans canvis.
  • Poliestirè (El plàstic)

    Poliestirè (El plàstic)
    El primer polímer 100% sintètic va ser el poliestirè que va desenvolupar el químic francès Marcellin Berthelot el 1866. Encara que la seva producció industrial no es va desenvolupar fins al 1930, va acabar amb una producció de 10,6 milions de tones anuals l'any 1999 i avui dia és el quart plàstic més consumit del món.
  • L'ampolla de plàstic (El plàstic)

    L'ampolla de plàstic (El plàstic)
    Va ser desenvolupada el 1967 per l'enginyer de Dupont Nathaniel Wyeth. Encara que existien ampolles de plàstic anteriorment per a detergents i gels, cap era capaç de suportar les forces dels líquids pressuritzats, com els refrescos gasosos. Per tant, aquest enginyer va iniciar un procés de cerca d'un material més resistent, que va acabar amb la troballa del poli(tereftalat d'etilè) (PET) el 1973. Aquest nou compost va aconseguir l'embotellament de líquids sota pressió en plàstic.
  • Reciclatge (El plàstic)

    Reciclatge (El plàstic)
    El plàstic pot durar fins a 400 anys al medi ambient, però alhora es tracta d'un material amb una gran capacitat de reciclatge. Per aquesta raó, a partir de la dècada de 1980, la indústria del plàstic va liderar una iniciativa que va encoratjar els municipis a recol·lectar i processar els plàstics usats com a part dels seus sistemes de gestió de residus.