HISTÒRIA D'ESPANYA

By Eva_GC
  • Period: to

    MONARQUIA DE CARLES IV

    Aquesta monarquia va patir moltes crisis: econòmiques, polítiques, militars,etc. A més a més, va coincidir amb la Revolució Francesa la qual podia influir en les idees del poble espanyol.
  • TRACTAT DE FONTAINEBLEAU

    TRACTAT DE FONTAINEBLEAU
    Va crear una aliança entre Espanya i França per atacar Portugal. Per tant, França va estar autoritzada a entrar en territori espanyol per arribar a Portugal
  • Period: to

    LA GUERRA DEL FRANCÈS

    Les principals causes de la guerra van ser la presència francesa a algunes ciutats espanyoles, les tensions internes a l'estat espanyol i la captura de Carles IV i Ferran VII. Aquesta va concluir amb la derrota francesa i la alliberació del reis a Baiona.
  • LES CORTS DE CADIS

    LES CORTS DE CADIS
    La Junta Central, creada per controlar els esforços de les diferents juntes locals, va convocar una reunió de Corts a Cadis amb l'objectiu de redactar una nova constitució, la qual va ser aprovada el 1812. Aquesta establia la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi universal masculí i reconeixia àmplies llibertats individuals.
  • Period: to

    EL SEXENNI ABSOLUTISTA

    Ferran VII, amb el suport dels absolutistes, va derogar la constitució del 1812 i va anul·lar l'obra reformista de les Corts. D'aquesta manera, el país tornava a la situació anterior a la Guerra del Francès, com si res no hagués passat. Els liberals esperaven un monarca constitucional, així que van realitzar diversos pronunciaments perquè el rei acatés la constitució, però van fracassar.
  • Period: to

    MONARQUIA ABSOLUTA DE FERRAN VII

    Ferran VII tenia com a idea regnar com un monarca absolut, però la difusió de les idees liberals durant la Guerra del Francès va dificultar el seu objectiu de restaurar l'absolutisme.
  • Period: to

    EL TRIENNI LIBERAL

    Els liberals van aconseguir que el rei acceptés la constitució del 1812. A més a més, per a protegir la constitució i fer front a l'oposició absolutista, es va crear la Milícia Nacional, un cos de voluntaris armats. Tot i així, gràcies a l'ajuda d'altres monarques absoluts d'Europa i el fet que la Santa Aliança va enviar l'exèrcit dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, es va tornar a instaurar l'absolutisme.
  • PRONUNCIAMENT DEL CORONEL RAFAEL DEL RIEGO

    PRONUNCIAMENT DEL CORONEL RAFAEL DEL RIEGO
    El pronunciament del coronel a Cabezas de San Juan (Sevilla) va trobar prou suports per triomfar i va obligar al rei a acceptar la Constitució del 1812.
  • Period: to

    LA DÈCADA OMINOSA

    Es va eliminar tota l'obra legislativa del Trienni Liberal i es va retornar a l'absolutisme. Tanmateix, les crisis econòmiques i socials van acabar amb la monarquia absoluta. La guerra contra els francesos havia deixat la Hisenda en bancarrota. A més a més, les arques de l'Estat s'havien quedat sense font d'ingressos degut a la independència de les colònies. Per últim, hi va haver un problema dinàstic, ja que Ferran VII no tenia hereu.
  • Period: to

    PRIMERA GUERRA CARLINA

    En aquesta guerra no només estava en joc qui havia d'ocupar el tron, sinó també si s'havia de mantenir l'absolutisme o implantar una nova monarquia liberal. Es van enfrentar dos models d'Estat: l'absolutista, defensat pels carlins, i el liberal, amb el suport dels isabelins. Els isabelins van guanyar i es va implantar una monarquia constitucional.
  • Period: to

    REGÈNCIA DE MARIA CRISTINA

    Maria Cristina va buscar el suport dels liberals moderats. Tot i que aquests van empendre algunes reformes, el poder va acabar en mans del liberals progressistes, que volien aprofundir en el liberalisme. Es va iniciar la abolició de l'Antic Règim: reforma fiscal, dissolució del règim senyorial, desvinculació de la propietat i desarmotització dels béns de l'Església.
  • INSURRECCIÓ DE LA GRANJA

    Va ser una sublevació en la qual un grup de sergents de la guarnició i de la guàrdia reial del palau de La Granja de Sant Ildefons, a on es trobava la regent amb la seva filla Isabel, van obligar a Maria Cristina de Borbó a acceptar la Constitució del 1812 i nomenar un govern liberal progressista presidit per José María Calatrava.
  • CONSTITUCIÓ DE LA MONARQUIA ESPANYOLA

    CONSTITUCIÓ DE LA MONARQUIA ESPANYOLA
    Va ser una constitució de caràcter progressista la qual va reconèixer la sobirania nacional, tot i que mab sufragi censatari, i la divisió de poders en dues cambres: Congrés dels Diputats i Senat. A més a més, va atorgar amplis drets i llbertats individuals.
  • Period: to

    REGÈNCIA DEL GENERAL ESPARTERO

    Tot i que els moderats van intentar fer un gir conservador al govern liberal, un moviment d'oposició va forçar la dimissió de Maria Cristina i va posar al poder al progressista Baldomero Espartero. El tarannà autoritari d'aquest i la promulgació de mesures lliurecanvistes que desprotegien la indústria catalana van causar una forta oposició. Aleshores es va decidir avançar la majoria d'edat d'Isabel per a que fos proclamada reina.
  • Period: to

    REGNAT D'ISABEL II

  • Period: to

    LA DÈCADA MODERADA

    El moderats van predominar més i es va consolidar un sistema polític de caràcter moderat i centralista. En primer lloc, es va uniformar tota l'administració estatal i municipal, només el Pais Basc i Navarra van conservar els seus antics drets forals. Es van centralitzar els impostos en l'Estat, es va elaborar un Codi penal i un sistema d'instrucció pública nacional. Tanmateix, els progressistes no estaven gens satisfets i van causar un altre pronunciament militar.
  • CONSITUCIÓ MODERADA

    CONSITUCIÓ MODERADA
    Va ser proclamada per les noves Corts del regnat d'Isabel II. Aquesta restringia el vot, limitava les llibertats i compartia la sobirania entr les Corts i la Corona.
  • Period: to

    GUERRA DELS MATINERS

    Va ser la segona guerra carlina. Aquesta va estar provocada per nous aixecaments carlins a Catalunya per els problemes econòmics (mancança d'aliment i augment de l'atur) i pel suport al nou candidat carlí: el conte de Montemolín, fill de Carles Maria Isidre.
  • PRONUNCIAMENT DE VICÁLVARO

    PRONUNCIAMENT DE VICÁLVARO
    L'any 1854 el general O'Donnell va encapçalar una revolta popular contra els moderats, el pronunciament de Vicálvaro, en el qual va participar la Milicia Nacionl i es van formar juntes revolucionàries.
  • Period: to

    EL BIENNI PROGRESSISTA

    Després del pronunciament de Vicálvaro, Isabel II va cedir el poder als progressistes, que van tornar a recórrer a Espartero. El govern va aprofundir en les reformes econòmiques amb tres lleis fonamentals:
    • La Desarmotització de Madoz, que va afectar els béns comunals i dels ajunatments.
    • Una llei ferroviària i una llei de mines per impulsar la xarxa ferroviària i l'explotació minera.
  • Period: to

    DESCOMPOSICIÓ DEL SISTEMA

    Una nova crisi del govern d'Espartero va impulsar a la reina a confiar el govern a O'Donnell. Des del 1856 unionistes i moderats es van anar intercambiar el poder, mentre que els progressistes es quedaven marginats. L'oposició al règim moderat es va ampliar i van neixer nous grups entre els exclosos, com ara els demòcrates i els replubicans. L'any 1866 una greu crisis econòmica va fer imparable la degradació del règim isabelí.
  • GLORIOSA REVOLUCIÓ

    GLORIOSA REVOLUCIÓ
    La crisi de la monarquia isabelina va conduir a la Glorosia Revolució. Aquesta va ser una insurrecció per enderrocar Isabel II i democratitzar el sistema polític impulsada per progressistes i demòcrates, als quals es van afegir els unionistes. Tanmateix, els governs que van sorgir de la revlució no van aconseguir donar estabilitat al nou sistema democràtic.
  • Period: to

    EL GOVERN PROVISIONAL

    Després de que Isabel II marxés a l'exili, es va crear un govern provisional amb la misió de democratitzar el sistema política. Es van convocar unes Corts que van redactar una nova Constitució que va ser aprovada el 1869
  • Period: to

    EL SEXENNI DEMOCRÀTIC

    Durant el Sexenni es van proposar fórmules polítiques que van haver de fer front a nombrosos problemes.
  • CONSTITUCIÓ DEL 1869

    CONSTITUCIÓ DEL 1869
    Va ser un constitució de caràcter democràtic. En aquesta es recuperava la sobirania nacional, s'incorporava el sufragi universal masculí i s'atorgaven amplis drets i llibertats. L'Església se separava de l'Estat, però aquest mantenia el culte i el clero catòlic. A més a més, la Constitució establia la monarquia constitucional com a forma d'Estat, de manera que va caldre de buscar un nou rei.
  • Period: to

    MONARQUIA D'AMADEU I

    Uns quants dies abans de l'arribada del nou rei, els seu principal valedor va ser assassinat. Amadeu I va tenir el suport de progressistes, unionistes i demòcrates. Tanmateix, els moderats i part de l'Església es van mantenir lleials als Borbons; els carlins van proclamar rei Carles VII i els republicans aspiraven a proclamar la República. Davant la gran quantitat de problemes, Amadeu I va decidir renunciar a la Corona i abandonar el pais.
  • Period: to

    TERCERA GUERRA CARLINA

    Es va iniciar durant el Sexenni Revolucionari, per la nova vacant al tron després de l'exili d'Isabel II. Tot i que el carlins catalans van conseguir algunes victòries, l'any 1875 l'excèrcit liberal va derrotar el carlisme a Catalunya, tot i que la guerra es va allargar al Pais Basc i Navarra.
  • ELECCIONS DEL 1837

    ELECCIONS DEL 1837
    Les van guanyar els republicans federals i les Corts van redactar un projecte de constitució federal que repartia les competències legislatives entre el govern central i les repúbliques federals, que no es va arribar a aporvar mai.
  • Period: to

    LA PRIMERA REPÚBLICA

    El 1873 es va establir la república, tot i que reflectia l'opinió real de la cambra, ja que la majoria de diputats eren monàrquics. Per altra banda, els sectors populars la van rebre amb entusiasme i el govern republicà va empendre reformes econòmiques i socials. Tanmateix, la república no es va consolidar per: divisions entre unitaris i federals i entre moderats i intrasigents, dificultat de fer front a la insurecció de Cuba, una insurreció cantonal a Cartagena i l'oposició dels monàrquics.
  • COP D'ESTAT DE PAVÍA

    COP D'ESTAT DE PAVÍA
    El 1874 un cop d'Estat, el qual va ser liderat pel general Pavía, va dissoldre les Corts i va entregar la presidència del govern espanyol al general Serrano, que va intentar estabilitzar una república conservadora i presidencialista.
  • Period: to

    LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA

    Aquesta consistia en recuperar la monarquia borbònica en la figura d'Alfons XII. Es va imposar el sistema canovista, que aspirava a una monarquia constitucional i pacífica. El funcionament polític es basava en l'alternança en el poder del Partit Conservador i el Partit Liberal. Això es debia al falsejament electoral, que tots dos d'aquests partits cometien, com: amenaçar els electors, comprar vots, falsificar actes, etc. Moviments nacionalistes van aparèixer per l'Estat uniforme i centralitzat.
  • CONSTITUCIÓ DEL 1876

    CONSTITUCIÓ DEL 1876
    Es va proclamar per garantir l'estabilitat del nou règim. Es proposava la monarquia constitucional, unes Corts amb dues cambres (Congrés i Senat) i amplis poders per al monarca i declarava l'Estat confessional. Aquest text deixava molt oberts els repertoris de drets i les formes com s'havia d'excercir el sufragi. D'aquesta manera, cada govern els podia modificar sense haver de promulgar una nova Constitució
  • LA CRISI DEL 1898

    LA CRISI DEL 1898
    L'any 1895 va esclatar una insurrecció a Cuba amb el suport dels Estats Unit. Així mateix, el 1898 els Estats Units va declarar la guerra a Espanya després de l'enfonsament del cuirassat Maine. Espanya va patir una ràpida derrota. Aquest fracàs del 1898 va provocar un estat de frustació i pessimisme en la societat espanyola. Així, van néixer moviments regeneracionistes que demanaven una democratització de l'Estat i la fi de la corrupció.