Espanya i Catalunya al segle XIX

  • Invasió napoleònica

    Invasió napoleònica
    La presència de tropes franceses en territori espanyol van provocar el popular Motí d'Aranjuez. Napoleó va aprofitar aquestes discrepàncies per reunir a Baiona i va aconseguir que tots dos acceptessin abdicar en el seu germà Josep Bonaparte. Josep va emprendre algunes reformes amb el suport d'alguns liberals espanyols, els anomenats afrancesats.
  • El sexenni absolutista

    El sexenni absolutista
    Després de recuperar el tron, i amb el suport dels absolutistes, Ferran VII, va derogar la Constitució del 1812 i va anul·lar l'obra reformista de les Corts. El país tornava a la situació anterior a la Guerra del Francès, com si res no hagués passat.
  • El trienni liberal

    El trienni liberal
    El 1823 el pronunciament del coronel Riego a Cabezas de San Juan va triomfar, i el rei va acceptar la Constitució del 1812. Per protegir-la i fer front a l'oposició absolutista, van organitzar la Milícia Nacional, un cos de liberals armats.
    Ferran VII sempre va ser contrari a la nova situació i va demanar ajuda als monarques absoluts d'Europa per derrotar els liberals. El 1823 la Santa Aliança va enviar els Cent Mil Fills de Sant Lluís, un exèrcit que va tornar a instaurar l'absolutisme.
  • La dècada omniosa

    La dècada omniosa
    L'última dècada del regnat de Ferran VII va comportar l'anul·lació de tota l'obra legislativa del Trienni Liberal i el retorn a l'absolutisme. Tanmateix, els problemes polítics i econòmics van portar la monarquia absoluta a la seva crisi definitiva.
    L'any 1827 alguns sectors absolutistes es van aixecar en contra de Ferran VII. L'àmbit econòmic estava en bancarrota.
    Finalment per superar la crisi es va proposar una reforma fiscal en la qual els privilegiats paguessin impostos.