NOVA EUROPA

  • LA FÍ DE NAPOLEÒ

    LA FÍ DE NAPOLEÒ
    La fi de Napoleó s'acostava cada cop més, van haver una sèrie d'actes i de successos que la van determinar; Va ser derrotat per Anglaterra i Àustria (dues grans potències) i es va exiliar a l'illa d'Elba. S'instauren diferents dinasties i França torna a les antigues fronteres del 1792. Napoleó no se'n va donar per vençut i va intentar tornar al poder (el govern dels 100 dies) perd la batalla de Waterloo i finalment és desterrat a l'illa de santa Helena on 7 anys més tard acaba morint.
  • PRINCIPI DE LEGITIMISME

    El principi de legitimisme es basaba en reinstaurar la dinastia anterior disposada per Napoleò. En aquell moment l'encarregat del tron era Lluís XVIII (germà de Lluís XVI) que va restaurar l'Antic Règim.
  • PRINCIPI D'EQUILIBRI EUROPEU

    PRINCIPI D'EQUILIBRI EUROPEU
    El principi d'equilibri europeu es basaba en reordenar les fronteres i organitzar les terres europees per tal de que cap potència no tingués gaire més poder que les altres. A més a més aquestes potències absolutistes van crear la Santa Aliança.
  • SANTA ALIANÇA

    SANTA ALIANÇA
    La Santa Aliança era un exèrcit militar encarregat d'intervenir en tots els llocs on hi hagués algun moviment revolucionari de caràcter liberal. l'objectiu en si era eleminar qualsevol insurrecció liberal.
  • Period: to

    RESTAURACIÓ

    El Congrés de Viena el liderava potències absolutistes antifranceses (Àustria, Prússia i Rússia) i el Regne Unit.
    Es van reunir al congrés de Viena on l'objectiu era tornar a l'Europa anterior de la Revolució Francesa (Antic Règim) per mitjà de dos principis.
  • LIBERALISME

    l liberalisme es basaba en defensar la llibertat i la igualtat, la sobirania naciona (donar el poder a la ciutadania), una constitució en la que els poders dels monarques, la separació de poders i establir un parlament amb poder legislatiu que habia de representar al poble. Aquests grups lliberals actuaben en clandestinitat ja que els governs absolutistes van imposar un govern molt fort, finalment van optar per actuar en insureccions.
  • NACIONALISME

    El nacionalisme va aparèixer com a conseqüencia del liberalisme. Consistia en defensar als pobles a disposar d'ells mateixos i el dret de cada nació a formr el seu propi estat independent.
    El sentiment nacionalista apreixia quan un colectiu es consierava nació perquè tenia unes característiques comunes (llengua, tradicions, religió).
  • Onada Revolucionària del 20

    Onada Revolucionària del 20
    Les onades revolucionàries del 20 se situen al cicle mediterrani i tractaben d'insureccions liberals i armades organitzades clandestinament.
    Les primeres onades es produeixen del 1820-1824 a Espanya, Portugal, Itàlia ( Nàpols i Piemont) i Grècia.
    No van triunfar en cap territori excepte Grècia que va acabar separant-se de l'imperi turc. Van aconseguir crear un govern liberal i una constitució. No van tenir gaire importància ja que eren accions minoritàries on el poble encara no hi participaba.
  • Period: to

    ONADES REVOLUCIONÀRIES

    El congrés de Viena va deixar clar que rebutjaba cap tipus d'ideologia liberal o nacionalista. Tot i així els moviments liberals i nacionals van continuar i els podem agrupar en diferents onades revolucionàries. (lluitar per posar fi d'una vegada a l'Antic Règim.
  • Onada Revolucionària del 30 (FRANÇA)

    Onada Revolucionària del 30 (FRANÇA)
    En aquestes onades s'uneix més gent que en la primera ( intel·lectuals, burguesos...), s'origina a França i es va expandint per la resta de pobles.
    A França aquesta onada és coneguda com la revolució de Juliol o la revolució de les tres jornades glorioses, ja que se situa del 27 al 29 de Juliol. Les clases burgueses i populars van conseguir abdicar al rei Carles X ( que pretenia restablir l'absolutisme) per el rei Lluís Felip d'Orleans ( va reinstaurar una versió més moderada del liberalisme).
  • Onada Revolucionària del 30 (altres països europeus)

    Onada Revolucionària del 30 (altres països europeus)
    Els països on triomfen són;
    -Bèlgica, s'independitza dels Països Baixos
    -Espanya, revolta dels progressistes contra els moderats (Motí de la Granja) va ser una revolta militar.
    -Regne Unit, amplia drets polítics i sufragi
    Es converteixen en monarquies constitucionals que tenen com a referent la Constitució del 1791.
    Els països que fracassen:
    Polònia, Nord d'Itàlia i Alemanya.
    Conseqüències: Restauració es debilita i Europa queda dividida en dos blocs (el lliberal i l'absolutista).
  • Period: to

    UNIFICACIÓ D'ITALIA (P.1)

    Viena va dividir a Itàlia en diferents estats governats per règims Absolutistes. -Meitat-nord (Imperi Austríac), -Centre (estats pontificis, el papa), -Sud (dinastia borbònica, regne de les dues Sicilies), -Nord-Oest (Piemont-Sardenya). Risorgimento (renaixença); corrent cultural que reivindicava una mateixa identitat cultural i sentiment nacional.
    -LA JOVE ITÀLIA (1831): Societat secreta patriòtica amb idees republicanes, progressistes i nacionalistes.
  • Onada Revolucionària del 48 (FRANÇA)

    Partim desde un context de crisis econòmica on succeeix una industrialització.
    S'inicia a França a cause de les limitacions del govern de Felip d'Orleans. Tothom comença a reclamar una democràcia de veritat i aquí començen Insurreccions de la petita i mitjana burgesia i classe obrera. El rei acaba fugint i s'estableix una república democràtica provisional. Poc desprès s'implanta un altra règim imperial per Napoleò III, nebot de Napoleò Bonaparte.
  • Onada Revolucionària del 48 (EUROPA ORIENTAL I CENTRAL)

    Viena:Crea constitució liberal i aboleix la servitud imposada per I. Austríac.
    Confederació germànica,Sufocada per Prússia.
    Berlín: Creen una Constitució: sufragi universal que representés als estats alemanys i formés un sol Estat,ofereixen a l'emperador de Prússia exercir-ne el lideratge, però refusa i dissol l'Assemblea
    Itàlia:es produeixen moltes revoltes, però l'únic lloc on van triomfar van ser Piemont, i es fa una Constitució Liberal.Els imperis absolutistes aconsegueixen restablir l'ordre
  • Period: to

    UNIFICACIÓ D'ALEMANYA (P.1)

    Alemanya és trobava dividida en trenta-vuit estats governats per potències absolutistes (Prússia i Àustria). En aquesta confederació el nacionalistes es dividien en els que volien unificar tots els territoris de parla alemanya (gran alemanya) i els que rebutjaven a Àustria del projecte (petita alemanya). Prússia va crear un mercat (Zollverein) unificat amb l'establiment d'una unió duanera entre els estats del nord de la confederació.
  • UNIFICACIÓ D'ITALIA

    UNIFICACIÓ D'ITALIA
    El regne de Piemont governat per Victor Manuel II i el compte i cap de govern Camillo Benso de Cavour van encarregar un procès de modernització, va voler unificar Italia i va obtenir el suport de Napoleò III i l'annexió de la Llombardía.
    Giuseppe Garibaldi, va començar una expedició militar conquistant Sicila i Nàpols i poc desprès va haber de donar aquest territoris a Victor Manuell II ja que va arribar un punt que es van trobar. Així es formaria el regne d'Itàlia.
  • UNIFICACIÓ D'ALEMANYA (P.2)

    UNIFICACIÓ D'ALEMANYA (P.2)
    Prússia va agafar la iniciativa de la unificació. A partir del 1862 Otto von Bismarck (canceller d'Alemanya) va dirigir el procés unificador que va excloure a Àustria després d'una curta guerra l'any 1866. L'any 1871 després de derrotar a França naixia l'Imperi Alemany (segon Reich). El rei de Prússia es va proclamar emperador d'Alemanya.