Digital tidslinje 1940-1945

  • Da tyskerne kom

    Da tyskerne kom
    1. april 1940 ble Norge angrepet av tyske tropper. Kong Haakon og regjeringen fikk muligheten til å samarbeide med tyskerne, men de nektet å overgi seg. Krigen i Norge tokk slutt omkring to måneder, og da hadde de tyske styrkene erobret hele landet. Etter dette og fram til frigjøringen var Norge under tysk okkupasjon.
  • De første tyske militære kom til Knaben

    De første tyske militære kom til Knaben
    I begynnelsen av andre verdenskrig var molybdenet viktigere enn tungtvann for Hitler. Knaben gruvene var de neste som drev med produksjon av molybdenet i Europa, og molybdenet var viktig og nødvendig for våpenproduksjon. Derfor kom de tyske militæret opp til Kabengruvene 17. mai 1940. Disse gruvene på Knaben ble flere ganger bombet, men produksjonen startet for opp igjen.
  • Lista flyplass

    Lista flyplass
    Det første tyske flyet som landet på Lista flypass, landet 10. mars 1941 på den nå 1700 meter lange rullebanen. Det var tre tyske jagere som landet. Den tyske okkupasjonsmakten arbeidet med å få en permanent rullebane i betong. Arbeidet på den sørligst flyplassen ble ledet av tyskerne, men i all hovedsak ble arbeidet utført av russiske krigsfanger og norske arbeidere.
  • Begynnelsen på holocaust i Norge

    Begynnelsen på holocaust i Norge
    Den 18. juni 1941 ble hele den mannlige jødiske befolkningen i Tromsø tatt til fange i konsentrasjonsleiren Sydspissen i Tromsø. I alt 105 fanger. De var nordmenn som tysk politi hadde blitt arrestert i den hensikt om å forebygge uro i landsdelen under Tysklands nært forestående invasjon av Sovjetunionen. De aller fleste av dem slapp aldri fri og ble deportert til Auschwitz. Og dette ble begynnelsen på holocaust i Norge
  • Quisling og NS

    Quisling og NS
    Vidkun Quisling ble statsminister 1. februar 1942 for en ren NS-regjering. Etter dette fortsatte han som statsminister resten av krigen under tysk kontroll. Men lederskapet til Quislings manglet autoritet, noe som medførte at det ikke ble noen reell maktøkning i forhold til Reichskommissariatet.
  • "Viola" til Skottland

    "Viola" til Skottland
    Flekkefjords-skøyta "Viola" var en fiskebåt som ble brukt til å frakte motstandsfolk fra Agder-regionen til Skottland. 13. September 1942 la fiskeskøyta fra kaia i Flekkefjord. De 13 sørlendingene ville til England for å forsvare landet og kongen. Noen av disse meldte seg inn i Kompani-Linge og ble sendt ut på oppdrag for bitene i Norge.
  • Krigsdrama på Rudjordsheia

    Krigsdrama på Rudjordsheia
    Linge-telegrafisten Johan Fredrik Jakobsen Aaros og Linge-karen Tor Hugo van der Hagen, operert en illegal sender fra Rudjordsheia, i Kvås i Lyngdal. Dette hadde tyskerne oppdaget. Så 12. mai 1943 gikk de til angrep. Van der Hagen klarte å unnslippe tyskerne, men telegrafisten Aaros ble omringet. Aaros så at den eneste utveien var å ta sitt eget liv, slik at tyskerne ikke fikk avhørt han. Han døde på Rudjordsheia, og tyskerne fikk aldri tak i van der Hagen.
  • Studentdeportasjonen

    Studentdeportasjonen
    1. november i 1943 aksjonerte Gestapo mot Universitetet i Oslo. De stengte universitetet og mange ansatte ved universitetet og studenter ble arrestert. Angrepet mot universitet førte til deportasjonen av om lag 650 norske studenter til tyske konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. 17 studenter døde som følge av fangenskapet.
  • Arrestasjonen av Pål Eiken

    Arrestasjonen av Pål Eiken
    Natt til 21. mars 1944 ble På Eiken arrestert av sikkerhetspolitiet. Pål Eiken var ordfører i Eiken kommune, men da krigen kom begynte han å hjelpe kommandosoldater fra England. Han hadde vært med på å skaffe dem mat og overnatting og tatt imot våpen. Dette ble kjent for sikkerhetspolitiet og han ble arrestert. Mishandlingen av På Eiken begynte allerede på vei fra hjembygda hans til Kristiansand. På Arkivet ble han utsatt for grove former for tortur. Likevel sa han ingen ting.
  • Frigjøringen starter

    Frigjøringen starter
    Starten på frigjøringsprosessen begynte med at sovjetiske tropper rykket inn i Finnmark 18. oktober 1944. Sovjetene nedkjempet de tyske styrkene i Kirkenes. På sin vei ble det dannet et ingenmannsland mellom sovjetene og tyskerne. I dette området raserte tyskerne alt, og en stor del av befolkningen i Finnmark ble tvangsevakuert sørover.
  • Flyangrepet i Fedafjorden

    Flyangrepet i Fedafjorden
    Det lå fire tyske skip i Fedafjorden 26. april 1945. Disse skipene ble angrepet av 32 britiske fly. Tre av disse flyene ble skyt ned av tyskerne. De britiske flyene fikk stor motstand av de tyske skipene. I dag er det et minnesmerke ved Feda kirkegård, der de britiske ofrene ble begravet. En del av propellvingen fra et av flyene en en del av gravmonumentet.
  • Kongen kommer hjem

    Kongen kommer hjem
    Etter krigens slutt, 8. mai 1945, kunne kongen og kongefamilien komme hjem til Norge. 7. juni 1945 vendte Kong Haakon og Kronprinsfamilien tilbake til Norge. Etter fem år i eksil var de på vei hjemover. Og de ble møtt med enorm folkemasse som ønsket dem velkommen hjem.