Crisi de l’Antic Règim i l’època de Ferran VII

  • Inici del regnat de Carles IV

    Inici del regnat de Carles IV
    Comença el regnat de Carles IV
  • Period: to

    Regnat de Carles IV

  • Inici Revolució Francesa

    Inici Revolució Francesa
    Comença la Revolució Francesa
  • Ocupació anglesa de Menorca (tercera dominació)

    Ocupació anglesa de Menorca (tercera dominació)
    Menorca sota domini britànic és el període de gairebé un segle -el XVIII- de la història de Menorca durant el qual aquesta illa de l'arxipèlag de Balears va estar sota la sobirania de Gran Bretanya.
  • Guerra de la Convenció: Guerra contra la França revolucionària

    Guerra de la Convenció: Guerra contra la França revolucionària
    La Guerra Gran, també coneguda com la Guerra dels Pirineus, Guerra del Rosselló o la Guerra de la Convenció, un episodi de les Guerres de la Revolució Francesa, fou un conflicte bèl·lic en què s'enfrontaren el Regne d'Espanya i la República Francesa, entre el 1793 i el 1795.
  • Pau de Basilea, entre França i Espanya

    Pau de Basilea, entre França i Espanya
    La Pau de Basilea: derrota espanyola contra França, abandonant així la Primera Coalició
  • Tractat de Sant Ildefons: Aliança entre França i Espanya contra Anglaterra

    Tractat de Sant Ildefons: Aliança entre França i Espanya contra Anglaterra
    El tractat de Santi Ildefons militar signada França i Espanya contra Anglaterra.
  • Pau d’Amiens Menorca és tornada a Espanya

    Pau d’Amiens Menorca és tornada a Espanya
    Menorca va ser definitivament retornada a Espanya pel Tractat d'Amiens, el març del 1802. Aquesta va ser una pau signada per una Gran Bretanya esgotada després de deu anys de guerra; així i tot l'illa va ser en realitat permutada per la de Trinitat, recuperada per Espanya un any abans.
  • Desastre naval de Trafalgar

    Desastre naval de Trafalgar
    La batalla de Trafalgar va ser una batalla naval que va tenir lloc el 21 d'octubre de 1805, en el marc de la tercera coalició iniciada pel Regne Unit, Àustria, Rússia, Nàpols i Suècia per intentar enderrocar Napoleó Bonaparte del tron ​​imperial i dissoldre la influència militar francesa existent a Europa.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    El Tractat de Fontainebleau de 1762 va consolidar la presència de l'Imperi Espanyol a la Nova Espanya, territori que abastava des de Florida l'Oceà Pacífic, i va mantenir el control catòlic, social i cultural de la regió, en oposició a les perspectives protestants de control britànic
  • Abdicació de Baiona

    Abdicació de Baiona
    Les abdicacions de Baiona, que van tenir lloc el 5 de maig de 1808 al castell de Marrec de la ciutat francesa de Baiona, és el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles IV i el seu fill Ferran VII al tron ​​d'Espanya a favor de Napoleó Bonaparte, qui a continuació cediria els drets al seu germà Josep Bonaparte, qui regnaria amb el nom de Josep I.
  • Insurrecció popular del 2 de maig

    Insurrecció popular del 2 de maig
    El 2 de maig de 1808 el poble de Madrid es va aixecar en armes contra les tropes franceses que l'emperador Napoleó Bonaparte havia enviat per ocupar la Península Ibèrica; donava així inici la Guerra del Francès, que es prolongaria fins a començaments de 1814.
  • Motí d’Aranjuez

    Motí d’Aranjuez
    El motí d'Aranjuez va ser una revolta popular produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808, durant el regnat de Carles IV, que va comptar amb el suport de Ferran, el príncep d'Astúries, posteriorment anomenat Ferran VII.
  • Josep Bonaparte proclamat rei d’Espanya

    Josep Bonaparte proclamat rei d’Espanya
    El 7 de juliol de 1808 Josep era nomenat rei d'Espanya i de les Índies, en ple esclat de la Guerra del Francès. Presó jurament davant les Corts, reunides pel seu germà a la ciutat francesa de Baiona, que prèviament havien aprovat la Constitució oferta per Napoleó als espanyols.
  • Creació de juntes de defensa i de la Junta Central Suprema

    Creació de juntes de defensa i de la Junta Central Suprema
    La Junta Suprema Central, també anomenada Junta Suprema o Junta Central, o Junta Central Suprema i, oficialment, Junta Suprema Central i Governativa del Regne va ser l'òrgan que va acumular els poders executiu i legislatiu espanyols durant l'ocupació napoleònica d'Espanya. Es va constituir el 25 de setembre de 1808 després de la victòria a la batalla de Bailèn i després que el Consell de Castella declarés nul·les les abdicacions de Baiona.[1][2] Va estar vigent fins al 30 de gener de 1810.
  • Period: to

    Guerra del francès (1808-1814)

  • Reunió de les Corts de Cadis

    Reunió de les Corts de Cadis
    Es coneix com a Corts de Cadis a l'assemblea espanyola reunida a Cadis a començaments del segle xix, per convocatòria de la Regència d'Espanya, que va executar el mandat de la Junta Suprema Central. La seva instal·lació, el 24 de setembre de 1810, es va fer arrogant-se la sobirania o majestat de Ferran VII, per trobar-se el monarca detingut a país estranger (França), al qual, no obstant això, es reconeixia com a rei legítim de les Espanyes, en continuïtat acordat amb el Regne Unit.
  • Britànics i espanyols obtenen la victòria a Los Arapiles

    Britànics i espanyols obtenen la victòria a Los Arapiles
    La batalla dels Arapiles va ser un enfrontament armat que es va produir el 22 de juliol de 1812, dins de la Guerra del Francès, que va suposar el triomf de les tropes aliades espanyoles, britàniques i portugueses davant les forces napoleòniques, i va frustrar les pretensions franceses de dominar la península Ibèrica.
  • Proclamació de la Constitució de Cadis (La Pepa)

    La Constitució de Cadis, aprovada el 19 de març de 1812, festivitat de Sant Josep, coneguda per això com la Pepa, és la primera Constitució pròpiament espanyola, ja que l'Estatut de Baiona de 1808 no va deixar de ser una “Carta atorgada” marcada pel segell napoleònic.
  • Tractat de Valençay

    El Tractat de Valençay és un acord signat a la localitat francesa del mateix nom, el desembre de 1813, pel qual l'emperador Napoleó I oferia la pau i reconeixia Ferran VII com a rei d'Espanya, com a conseqüència de les derrotes sofertes a la Guerra de la Independència i, especialment, del deteriorament ...
  • Retorn de Ferran VII a Espanya

    El Monarca va tornar a Espanya a la primavera de 1814. Contrari a acceptar el règim constitucional vertebrat a les Corts de Cadis des de 1810, Ferran VII va aprofitar les diferències sorgides al si del Liberalisme espanyol per derogar la Constitució de 1812 i restablir l'Absolutisme monàrquic.
  • Manifest dels Perses

    L'anomenat Manifest dels Perses va ser un document subscrit el 12 d'abril de 1814 a Madrid per seixanta-nou diputats al front del qual es trobava Bernardo Mozo de Roselles i pel qual es demanava a Ferran VII el retorn a l'Antic Règim i l'abolició de la legislació de les Corts de Cadis, just quan el rei acabava de tornar de l'exili i era a València.
  • Period: to

    Primera etapa del regnat de Ferran VII

  • Pronunciament de Riego

    L'1 de gener de 1820, el tinent Rafael del Reg es va pronunciar als Caps de Sant Joan a favor de la Constitució, obrint el camí per al primer règim liberal de la història d'Espanya. Proclamació de la Constitució de Cadis a la plaça major de Madrid, al març de 1820.
  • Period: to

    Segona etapa: Trienni Liberal

  • Intervenció militar de la Santa Aliança

    La Santa Aliança fou un acord internacional de tres països amb monarcs absoluts (Àustria, Prússia i Rússia),[1] els quals es comprometen a ajudar-se en cas de revolucions liberals per tal d'eradicar tots els focus liberals dels països monàrquics i absolutistes.
  • Period: to

    Tercera etapa Dècada Ominosa