300px türkiye altın yatakları.svg

TÜRKİYEDE MADENCİLİK TARİHİ

  • BOR

    BOR
    Kullanım alanı yaygın olan bor madeni, boraks ve asitborik elde edilmesi bakımından da önemlidir. Balıkesir'de Sultançayırı ve Bigadiç Eskişehir'de Seyitgazi ve Kütahya çevresi önemli çıkarım alanlarıdır. Türkiye, bor minerallerinde dünyanın en zengin ülkesidir. Ayrıca bor madeni, deri renklendirici, böcek ve bitki öldürmede de kullanılır.Osmanlı'da 1815'te Bandırma'da bor madeni bulunmuştur.
  • Period: to

    Anadolu'da madencilik

  • Taş Kömürü

    Taş Kömürü
    Yurdumuzda tüketilen enerji kaynakları arasında taş kömürünün önemli bir yeri vardır. Ayrıca demir-çelik ve kimya sanayilerinin önemli ham maddesidir. Başlıca taş kömürü yataklarımız; Zonguldak,Bartın ve çevresindedir. Burası Türkiye'nin tek maden kömürü havzasıdır. Bir milyon tonu aşan rezervi vardır.1829'da Zonguldak'ta taş kömürü bulunmuştur.
  • Krom

    Krom
    Sert, paslanmaz ve iyi parlatılan bir maden olan krom, kaplamacılık ve çelik yapımında yaygın olarak kullanılır. Türkiye'de yaygın olarak çıkarılan madenlerden biri de kromdur.1848'de Bursa- Harmancık'ta krom bulunmuştur.
  • Cıva

    Cıva
    İzmir'in Ödemiş ve Karaburun, Konya'nın Sarayönü çevresinde ve ayrıca Niğde civarlarında çıkartılır. Dişçilik sanayisinde ve termometre yapımında kullanılır.Karaburun Türkiye'de bilinen en eski madendir. 1900 yılından beri faaliyettedir.
  • Demir

    Demir
    Ülkemizde modern anlamda demir-çelik üretimine yönelik ilk girişimler Cumhuriyet
    döneminde başlamış ve ilk demir-çelik tesisi de 1932 de Kırıkkale’de kurulmuştur.
  • Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA)

    Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA)
    Cumhuriyetin ilanından sonra, 1935'te kurulan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), madenciliğimizi ciddi biçimde ele alınmasına yönelik olan bir kuruluştur. Bu kuruluş, arama çalışmaları gerçekleştirirken yine cumhuriyet döneminde kurulan Etibank, işletme ve pazarlama işlerini yürütmeye başlamıştır.
  • Linyit

    Linyit
    Yaygın olarak Türkiye'nin her bölgesinde çıkarılmaktadır. Ege bölgesi linyitleri oldukça kalitelidir. Manisa'da Soma, Kütahya'da Tavşanlı, Tunçbilek ve Değirmisaz, Amasya'da Çeltek ve Erzurum en önemli çıkarım yerleridir. Termik santrallerde kullanılır.1938-1983 yılları arasında gerçekleştirilen prospeksiyon çalışmaları ile söz konusu yüzlek vermiş alanın tamamına yakın bir bölümü araştırılmış linyit içerebilecek özellikle
    olduğu belirlenen 40.000 km² lik alanın detay
    etütleri yapılmıştır.
  • Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

    Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu
    1957'de Türkiye Kömür İşletmeleri kömür üretimini Etibank'tan devralmıştır. Bu devlet kuruluşlarından başka, özel sektör kuruluşları da bulunmaktadır.
  • BAKIR

    BAKIR
    Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir.Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
  • Altın

    Altın
    Türkiye altın yatakları Ege, Doğu Karadeniz, İç Ege ile Doğu Anadolu'da yoğunluktadır. Aktif madenlerde çıkarılan Altın için ortalama 0,6-12,65 gram/ton cevher tenörü bulunmaktadır.Altın üretimi 2000 ile 2013 yılları arasında düzenli olarak artmış, bu yıldan sonra azaltmaya başlamıştır.