Tidslinje middelalderen Erik

  • 400

    folkevandringstiden

    Betegnelsen «folkevandringstid» gir assosiasjoner til de store folkeforflytningene, til de stadige konfliktene mellom det mektige Romerriket og germanske stammer og stammeforbund, til Romerrikets «fall» på slutten av 400-tallet og til de germanske rikene som oppstod på tidligere romersk område i Europa i løpet av 400- og 500-tallet etter vår tidsregning.
  • 800

    Karl den store keiser

    Karl den store var frankisk konge fra 768, langobardisk konge fra 774 og romersk keiser fra 800. Hele Karls 46-årige regjeringstid var preget av erobringer og krigstog. I 772 angrep han de hedenske sakserne omkring Weser og Elben. Sakserne reiste seg gang på gang, og først etter 33 års sammenhengende kamper var Sachsen endelig innlemmet i Frankerriket. Sammen med erobringen ble folket tvangskristnet og mange deportert.
  • 1100

    Korstogene

    Korstog er i historisk forstand en serie felttog, de fleste godkjent av paven, som fant sted fra 11. til 13. århundre. De fleste hadde som mål å sikre kristen kontroll over Det hellige land, som var under muslimsk kontroll. Den norske middelalderhistorikeren Sverre Bagge bruker imidlertid betegnelsen korstog også om hele den vestlige ekspansjon som i høymiddelalderen skjedde i Østersjøområdet, Spania, Sør-Italia og på Sicilia, Korsika og Sardinia.