Óptico

El descobriment de la cèl·lula

  • Robert Hooke

    Robert Hooke
    Robert Hooke va publicar els resultats de les seves observacions dels teixits vegetals. Les observacions estaven fetes amb un microscopi fet per ell mateix amb un màxim de 50 augments. Va arribar a aobservar les parets de cel·lulosa de cèl·lules de suro. En altres teixits va poder obseravrcèl·lules vives.
  • Antonie van Leeuwenhoek

    Antonie van Leeuwenhoek
    Es dedicava a perfeccionar les lents d'augment i va arribar a construir microscopis senzills, que arribaven fins al 200 augments. Amb ells va poder observar l'aigua de les bases i els fluids interns dels animals.
    va poder veure per priemra vegada els protozous i rotífers, llevats, espermatozoides, glòbuls vermells i bacteris.
  • Period: to

    Segle XVIII

    En aquest segle, no van haver-hi molts avenços en citologia. Ja que no es va poder millorar molt la qualitat d'observació obtinguda amb els microscopis.
    També va ser degut a que les cèl·lules dels teixits animals, no solen tenir partes cel·lulars gruixudes.
  • Period: to

    Segle XIX

    En aquest segle es van poder veure les cèl·lules amb més detall i observar-hi diverses estructures a l'interior. Això va ser possible gràcies a la correcció de les lents òptiques i la millora de les tècniques de preparació.
  • Robert Brown

    Robert Brown
    Va ser el descobridor del nucli en les cèl·lules vegetals.
  • Matthias Schleiden

    Matthias Schleiden
    A partir dels postulats del botànic Matthias i Schwann, el desenvolupament de la teoria cel·lular es va inicar quan es van anunciar clarament els os primers principis.
    1. La cèl·lula és la unitat morfològica de tots els éssers vius.
    2. La cèl·lula és la unitat fisiològica dels organismes.
  • Theodor Schwann

    Theodor Schwann
    Al observar que el teixit cartilaginós estava constituït per cèl·lules separades per una abundant matèria extracel·lular (on a l'interior hi havia un nucli), va establir el paral·lelisme entre els teixits animals i els vegetals. També és va adonar de que a les cèl·lules no només és important l'estructra, sino també el funcionamen. Aquest funcionament el va anomenar metabolisme.
  • Period: to

    La teoria cel·lular

    1. La cèl·lula és la unitat morfològica de tots els éssers vius. (Tots estan constituïts per una o més cèl·lues).
    2. La cèl·lula és la unitat fisiològica dels organismes. (És capaç de dur a terme de realitzar tots els processos metabòlics per mantenir-se amb vida).
    3. Les cèl·lules només poden sorgir a partir d'altres cèl·lules ja existents. (Tota cèl·lula prové d'una altra cèl·lula).
    4. La cèl·lula és la unitat genètica autònoma dels éssers vius. (Capaçde transmetre tota la info que conté).
  • Rudolf Virchow i Robert Remark

    Rudolf Virchow i Robert Remark
    Schwann pensava que les cèl·lules es podien formar a partir de l'agregació d'orgànuls. Al 1855, els científics alemanys Rudolf i Robert van aportar la idea correcta sobre l'origen de les cèl·lules, que va ser enunciada com el tercer principi:
    1. Les cèl·lules tan sols poden sorgir a partir d'unes altres d'existents.
  • Diversos avenços

    Diversos avenços
    • Observació del medi intern de la cèl·lula vegetal, anomenat protopalsma.
    • Al protoplasma es van ditingir dues parts: el citoplasma i el carioplasma.
    • Es va descobrir la divisió directa o amitosi (nucli dividit per estrangulació). I també la cariocinesi o mitosi (el nucle experimenta diverses transformacions).
    • Es van observar per primera vegada els cormosomes durant la mitosi.
  • Sutton i Boveri

    Sutton i Boveri
    Van proposar que la informació biològica resideix als cromosomes de la cèl·lula. Idea a partor de la qual s'estableix l'últimm enunciat de la teoria cel·lular:
    1. La cèl·lula és la unitat genètica autònoma dels éssers vius.
  • Resum + altres descobriments

    Resum + altres descobriments
    La teoria cel·lular enuncia que la cèl·lula és la unitat morfològica, fisiològica i genètca de tots els éssers vius. Gràcies a la microscòpia òptica, es van poder descobrir més orgànuñs cel·lulars, com: l'àster, els mitocondris, els cloroplasts, l'aparell de Golgi, el reticle endoplasmàtic i els vacúols. Al 1892, es va publicar la primera obra on es recopilaven tots els conceptes sobre la cèl·lula i on es relacionava cada estructura amb la seva funció. Amb aquesta obra va néixer la citologia.