Svenska språkets historia

By cwlund
  • Period: 4000 BCE to 16 BCE

    Urindoeuropéer

    I ett område ovanför Kaspiska och Svarta havet lever denna grupp. De ska sätta grunden till de flesta språk världen över. Under den här tidsperioden så spreds sig de i små grupper över världen och deras språk utvecklades till olika dialekter. Dessa dialekter blev sedan till språk.
  • Period: 16 BCE to 800

    Urgermanskan bildas

    I Nordeuropa så skapades Urgermanska som lade grunden till flera språk så som: Engelska, Nederländska, Tyska samt Urnordiska.
  • Period: 800 to 1100

    Vikingatiden

    Urnordiskan har utvecklats till fornnordiska och delats upp i tre olika delar. I Sverige har fornöstnordiska och forngutniska (talades på Gotland) bildas. Under den här tiden så var runskrift det skriftspråket i Norden. Runorna skrevs på så kallade runstenar. Dessa berättar oftast små korta historier. Många ord som vi använder idag kommer just från runorna. Till exempel: Mor, Far och Sten. Dessa blir så kallade arvord. Runornas alfabet heter Futhark
  • Period: 1100 to 1500

    Medeltiden

    Sverige har blivit ett kristet land. Prästen talar enbart latin i kyrkan och med det kom även det latinska alfabetet vilket är samma som vi använder idag. Från kristendomen fick vi många ord från latin men även från grekiskan. Dessa ord gjorde vi till våra egna, det blev lånord. Under den sena medeltiden så har vi den yngre fornsvenskan i Sverige och den börjar likna dagens språk. Många ord och vokaler kommer under denna tiden. De flesta orden kommer från tyska handelsmän som slagit sig ner här.
  • Period: 1500 to

    Reformationen

    Vid den här tiden börjar boktryckarkonsten bli stor och när Gustav Vasas bibel släpps 1541 kan folket för första gången läsa bibeln på svenska. Att bibeln spreds runt i Sverige gjorde så språket kring Mälardalen och Stockholm blev ett riksspråk.
  • Period: to

    Kulturellt?

    Frankrike var 1600-och 1700-talets stora kulturella landet i Europa. Detta gjorde att Sverige lånade mängder av ord härifrån, speciellt i de högre klasserna då man gärna ville skryta om att man talade franska. Inom sinom tid försvenskades orden och i takt med att Gustav III skapande Svenska Akademin så släpptes ordböcker på svenska.
  • Svenska Akademin

    År 1786 bildas Svenska Akademin av Gustav III. Detta var en viktig vändpunkt för de svenska språket för akademins främsta uppgift var att uppodla språket. De gav nu ut ordböcker samt grammatikor och svenskan blev mer punktlig. 1801 så gjorde de en stavningslära som gjorde att många av lånorden försvenskades och stavades mer svenskt. Detta gjorde att både skrift och talspråk blev mer likt det vi har idag.
  • Period: to

    Läskunnighetens år

    Vid den här tidpunkten började nyhetstidningar bli stora och allt fler kunde följa med i världsnyheterna. Detta ökade läskunnigheten enormt och främst i städerna kunde näst intill alla. Eftersom att tidningarna skrevs med riksspråk så blev talet påverkat av detta. Men dialekterna fanns ännu kvar och var nu som mest olik varandra.
  • Period: to

    De nya stavningsreglerna

    1900-talet var det århundrade då alla stavregler reformerade till det mer tal likna språket. Skriftspråket blev enklare och fler talade som de skrev. Under den här perioden så ökade svenskarnas ordförråd mycket mer och ordboken innehöll ca 70 000 uppslagsord och detta var enbart de vanligaste. Dialekterna blev mycket mer utjämnade och inte alls lika utspridda som under 1800-talet. Idag har vi mycket engelska ord i språket och de började importeras under 1900-talet.
  • Period: to

    Den flerspråkliga utvecklingen

    Från millennieskiftet och fram tills idag har svenskan mest blivit påverkad av amerikanskan. Det är mycket nya ord från spelvärlden, underhållningsbranschen och den teknologiska utvecklingen som kommer därifrån. Engelskan syns allt mer i de vardagliga språket och det blir mer och mer. Sverige är idag ett land med många nationaliteter och med det kommer många språk. Vi har idag lånat många ord från nysvenskar som behövs i takt med att samhället utvecklats. De flesta orden är idag behövliga.