Stephen hawking 0

Stephen Hawking

  • Naixement

    Naixement
    Va néixer el 8 de gener de 1942 a Oxford, lloc al qual expressament es van desplaçar els seus pares, Isobel Hawking i Frank Hawking, investigador biològic, buscant més seguretat per a la gestació del seu primer fill, ja que Londres estava sent atacada per la Luftwaffe.​ Tenia a més dues germanes menors, Philippa i Mary, i un germà adoptat, Edward.
  • Educació

    Educació
    Hawking va voler estudiar matemàtiques a la Universitat, inspirat pel seu professor, però el seu progenitor volia que estudiés a l'University College d'Oxford, com ell. Al college no acceptaven estudiants d'aquesta disciplina, per la qual cosa Hawking es va matricular en ciències naturals i va aconseguir una beca. Un cop a l'University College, es va especialitzar en física. El seu interès en aquella època es centrava en la termodinàmica, la relativitat i la mecànica quàntica.
  • Investigacions

    Investigacions
    Stephen Hawking treballava en les lleis bàsiques que governen l'univers. Juntament amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres. Semblants resultats assenyalen la necessitat d'unificar la relativitat general amb la teoria quàntica, l'altre gran desenvolupament científic de la primera meitat del segle xx.
  • Grau

    Grau
    Després de rebre el seu títol de grau a Oxford el 1962, va fer els seus estudis de postgrau al Trinity Hall de Cambridge. Va obtenir el doctorat en física a Cambridge el 1966, al qual seguirien al llarg de la seva vida més d'una dotzena de títols honoraris.
  • Esclerosi Lateral Amitròfica

    Esclerosi Lateral Amitròfica
    Poc després d'arribar a Cambridge, va començar a desenvolupar símptomes d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), un tipus de malaltia motoneuronal que li faria perdre la major part del control neuromuscular. Durant els seus primers dos anys a Cambridge no es reconeixia a si mateix, però després que la malaltia s'estabilitzés i amb l'ajuda del seu tutor doctoral, Dennis William Sciama, va tornar a treballar al seu doctorat de física.
  • Primer Matrimoni

    Primer Matrimoni
    Stephen Hawking es va casar el 14 de juliol de 1965 amb Jane Wilde Hawking (Jane Beryl Wide)
  • Teoremes de singularitat

    Teoremes de singularitat
    A finals de la dècada de 1960, ell i Roger Penrose, van aplicar un nou i complex model matemàtic creat a partir de la teoria de la relativitat general d'Albert Einstein. el primer dels seus diversos teoremes de singularitat, que proveeixen una sèrie de condicions suficients per a l'existència d'una singularitat espaitemporal a l'espai-temps. Aquest treball va mostrar que les singularitats són una característica força genèrica de la relativitat general.
  • Royal Society i Caltech

    Royal Society i Caltech
    Hawking va ser un dels més joves a ser elegit membre de la Royal Society, el 1974. Aquest mateix any, va visitar l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) per treballar amb el seu amic, Kip Thorne, que impartia classes allà. Hawking continuaria tenint relació amb Caltech, passant allà un mes a l'any des del 1992, fins a la seva mort.
  • God, the Universe and Everything Else

    God, the Universe and Everything Else
    El 1988, Stephen Hawking, Arthur C. Clarke i Carl Sagan van protagonitzar el documental God, the Universe and Everything Else ("Déu, l'Univers i tota la resta"), on parlaven de la teoria del Big Bang, de Déu i de la possibilitat que hi hagi vida extraterrestre.
  • Investigació de l'origen de l'univers

    Investigació de l'origen de l'univers
    Al seu llibre Forats negres i petits universos i altres assajos, editat el 1993, va afirmar:
    La ciència podria afirmar que l'univers havia d'haver conegut un inici A molts científics no els va agradar la idea que l'univers hagués tingut un principi, un moment de creació.
    Stephen Hawking
    A l'univers primitiu hi ha la resposta a la pregunta fonamental sobre l'origen de tot el que veiem avui, inclosa la vida.
    Stephen Hawking
  • A Brief History of Time

    A Brief History of Time
    A la presentació pública de la versió en vídeo del seu llibre Breu història del temps, Leonard Nimoy, l'intèrpret del senyor Spock a Star Trek, comentà que Hawking li havia dit que estava interessat en aparèixer en la pel·lícula, de manera que es va encarregar de parlar amb qui va fer falta perquè el científic pogués interpretar una simulació hologràfica d'ell mateix en un episodi. Aquell mateix any, la seva veu sintetitzada es va incorporar a la gravació de la cançó Keep Talking de Pink Floyd
  • Segon Matrimoni

    Segon Matrimoni
    El 16 de setembre de 1995, Stephen Hawking es va casar per segona vegada, aquesta vegada amb Elaine Mason
  • Diversos documentals

    Diversos documentals
    Ja en el gènere de no-ficció, Hawking és el protagonista de diversos documentals: The Real Stephen Hawking (2001), Stephen Hawking: Profile (2002) i Hawking (2013), així com a la sèrie documental Stephen Hawking, Master of the Universe (2008). Hawking també ha aparegut com a estrella convidada a les sèries Futurama (dibuixos animats; en quatre episodis) i The Big Bang Theory (concretament, a cinc episodis, més altres dos només la seva veu).
  • Conjectura de protecció de la cronologia

    Conjectura de protecció de la cronologia
    Hawking va afirmar que hi hauria d'haver una llei que feia impossible el viatge en el temps. Va proposar una conjectura de protecció de la cronologia que excloïa el viatge en el temps de les lleis de la física, per fer la història segura per als historiadors. Incapaç de trobar una llei física que faci impossible el viatge en el temps, Hawking va canviar d'opinió:
    Potser el viatge en el temps és possible, però no és pràctic.
  • Pensament filosòfic

    Pensament filosòfic
    Va adoptar el realisme dependent del model, la idea que una teoria física o una imatge del món és un model i un conjunt de regles que relacionen els elements del model amb les observacions, basant-se que allò que se sap de la física moderna fa difícil defensar el realisme
  • Hawking en The Theory of Everything

    Hawking en The Theory of Everything
    Hawking autoritzà l'ús de la seva veu a la pel·lícula biogràfica La teoria del tot (2014), en la que fou interpretat per Eddie Redmayne, un paper que li va donar l'Oscar al millor actor el 2014. També se'l representà a l'espectacle teatral Monty Python Live (Mostly) ("Monty Python en viu, més o menys"), el 2014. Apareixia cantant una versió extensa de la cançó Galaxy Song, després de deixar enrere el divulgador científic Brian Cox amb la seva cadira de rodes, en un vídeo gravat prèviament.
  • Publicitat

    Publicitat
    Hawking se servia de la seva fama per fer publicitat de diversos productes, com ara una cadira de rodes, una caixa d'estalvis pública, la companyia British Telecom, una cadena d'establiments d'òptica, un banc que opera a internet i una companyia financera. El 2015 es dedicà a registrar el seu propi nom com a marca registrada.
  • StarTalk

    StarTalk
    Hawking fou el convidat de Neil deGrasse Tyson a la sèrie StarTalk el 4 de març de 2018, només deu dies abans de la seva mort. I també una setmana abans de morir, va ser la veu del guia Mark II a la sèrie radiofònica Guia galàctica per a autoestopistes.
  • Mort

    Stephen Hawking va morir el 2018 amb 76 anys a Cambridge, Anglaterra, degut a la seva esclerosi lateral amiotròfrica