SO

  • 2500 BCE

    Första invånare i grekland

  • Period: 2500 BCE to 450

    Antiken grekland

  • 1400 BCE

    Knossos

    Knossos
    Omkring 1400 f.Kr inträffade en brandkatastrof i vilken Knossospalatset förstördes. Vissa forskare anser att det berodde på en kraftig jordbävning. Andra forskare hävdar att det var angripare från fastlandet som förstörde Knossos.
  • 1400 BCE

    Kreta slut

    Den minoiska kulturen på Kreta (2600–1400 f Kr) hade nära kontakter med Egypten och Mesopotamien och utvecklade ett eget skriftsprå
  • 1250 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna var viktiga kulturförmedlare. De vidareutvecklade alfabetet och i samband med deras handelsresor och kolonisering spreds teckensystemet i Medelhavsområdet. Det senare grekiska alfabetet har utvecklats ur det feniciska.
  • 1200 BCE

    Mykene

    Mykene och många andra borgar ödelades och kungadömena gick under. Vilka det var som stod för förödelsen vet vi inte, men 1200-talet f.Kr var en orolig tid i Medelhavsvärlden. Då slogs egyptierna förtvivlat mot några de kallade "sjöfolken” och samtidigt gick Hettiterriket i Mindre Asien under.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Från början var de antika olympiska tävlingarna under en dag för att sedan utökas till tre dagar och ännu senare till fem dagars tävlingar. Deltagarna tävlade bland annat i löpning, brottning, boxning, pankration (en blandning mellan boxning och brottning), femkamp, kappridning och körning med två- och fyrspann.
  • 753 BCE

    Rommariket börjar

    Staden blev därefter uppkallad efter Romulus. Sagan hörde till det som barnen i Rom fick lära sig om sin stad. De fick också lära sig att romarnas tideräkning började med stadens grundande. Enligt vår tideräkning skulle det ha varit år 753 f.Kr.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romariket

    Romarikets Författning
    1. Romariket är en republik, där makten utgår från folket genom valda representanter.
    2. Den lagstiftande makten ligger hos senaten och folkförsamlingen
    3. Konsuler, valda av senaten, verkställer lagar och fattar beslut för folkets bästa
    4. Rättvisa och lag ska vara grundläggande, avgjorda av oberoende domstolar
    5. Yttrandefrihet och religionsfrihet respekteras, inom ramarna för lag och ordning
    6. Romariket strävar efter fred men försvarar sig vid yttre hot för folkets
  • 750 BCE

    Stadsstater växer fram

    Varje stad var självförsörjande med egna boskap och jordbruk och de styrde sig själva. Kallas därför för stadsstater. Befolkningen bara växte och tillslut räckte inte maten åt alla i de grekiska stadsstaterna. På 700-talet började grekerna därför att söka sig efter nya platser runt om i Medelhavet.
  • 700 BCE

    Grekiska kolinier

    På 700-talet f Kr gav sig antikens greker iväg för att grunda ett stort antal kolonier längs Medelhavets och Svarta havets kuster. Erövringarna var början på tvåhundra år av grekisk kolonisation.
  • 700 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Som grundläggare av det makedonska grekiska riket namnges hos Herodotos Perdikkas I (omkring 700 f.Kr.). Landets hela äldre historia är emellertid insvept i dunkel. Makedoniens dokumenterade historia börjar med uppkomsten av det antika kungariket Makedon, i det som idag är det grekiska Makedonien. Runt 500 f.Kr. Kung av Makedonien och far till Alexander den Store, Filip II föddes i Pella och var den yngste sonen till kung Amyntas II.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.
  • 590 BCE

    Rom blir republik

    Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.
  • 500 BCE

    Demorakti i Aten

    Demorakti i Aten
    I Aten infördes ett demokratiskt styrelseskick i slutet av 500-talet f.Kr., som med smärre förändringar bibehölls fram till 322 f.Kr. då det avskaffades av den makedoniska övermakten. Den athenska demokratin var, i likhet med den som tillämpas i dagens Schweiz, en direkt demokrati och inte representativ, som vår egen.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon och Thermopyle

    slaget vid Marathon 490 f.Kr, sjöslaget vid Salamis 480 f.Kr, slaget vid Thermopyle 480 f.Kr och slaget vid Plataiai 479 f.Kr. Perserkrigen vanns till slut av de grekiska stadsstaterna som därefter kunde fortsätta utvecklas utan persiskt inflytande.
  • 486 BCE

    Teater

    De klassiska genrerna inom grekisk antik teater är tragedi, komedi och satyrspel. Komedi är den äldsta formen av teater, som kan dateras till år 486 f. Kr. Genren utvecklades egentligen ur satyrspelen, som avbildade händelser i gudavärlden på ett humoristiskt sätt.
  • 480 BCE

    persernas erövringar

    persernas erövringar
    Persiska krigen
    Begreppet syftar vanligtvis på de två persiska invasionerna av det grekiska fastlandet år 490 f.Kr. och 480-479 f.Kr. Vid båda tillfällena lyckades de allierade grekerna besegra perserna
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis i september 480 f.Kr är ett av krigshistoriens mest kända sjöslag. Trots det grekiska nederlaget i norra Grekland vid Thermopyle och nedbränningen av Aten var kriget mellan Persien och de grekiska stadsstaterna inte slut.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Enligt Thukydides bröt det peloponnesiska kriget ut 431 f. Kr. Han skriver att stridigheter inleddes p.g.a. bråk mellan Athen och Spartas allierade Korinth, men menar att den egentliga orsaken till kriget var Spartas oro över Athens allt mäktigare position i den grekiska världen.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store (356-323 f.Kr) eller Alexander III som var hans egentliga kunganamn, var en makedonisk kung som enade grekerna och ledde dem i erövringen av det väldiga perserriket, vilket sträckte sig från Medelhavet österut ända fram till Indien.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen är den tidsepok i antikens historia som börjar med Alexander den stores död 323 f.Kr. och slutar cirka 30 f.Kr. Under denna period kom sociala och kulturella mönster som utvecklats ur grekiska traditioner att dominera stora delar av Medelhavsområdet och nuvarande Iran, Irak och Afghanistan.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    270 f.Kr. som Rom erövrade den apenninska halvön var det få som fick romerskt medborgarskap.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Det första puniska kriget bröt ut 264 f.Kr sedan Rom och Kartago länge kämpat om det viktiga Sicilien. Kriget varade i mer än tjugo år och slutade med förlust för Kartago i ett sjöslag år 241 f.Kr.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    I det andra puniska kriget, 218-201 f.Kr, förlorade Kartago Spanien och därmed den rikedom som kunde ha använts till att bygga upp ett nytt välde.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Flottan brändes av romarna, och de afrikanska besittningarna gick förlorade. I det tredje puniska kriget, 147-146 f.Kr, belägrade romarna Kartago och stormade staden. De sista invånarna stängde in sig i templet och brände sig själva levande.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Gajus Julius Caesar (100-44 f.Kr) var en romersk politiker, författare och befälhavare som genom sina militära erövringar och segrar framförallt har blivit känd som en av världshistoriens mest framgångsrika fältherrar.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret. Det började i Capua år 73 f.Kr med att en grupp gladiatorer överföll sina vakter med knivar och stekspett och sedan flydde. Det fortsatte med ett allmänt slavuppror i tre år, vilket var nära att störta den romerska staten.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Augustus 63 f.Kr - 14 e.Kr, eller Gajus Octavianus som han egentligen hette från början, var den första av de romerska kejsarna som följde efter den romerska republikens sammanbrott.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Man brukar räkna år 27 f Kr som starten för det romerska kejsardömet eftersom detta är året då Caesars adoptivson Gaius Octavius utropas till Kejsar Augustus. Det romerska kejsardömet höll sedan ihop i ungefär fyra sekel, fram tills Kejsar Theodosius död år 395 e Kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana, latin för "den romerska freden", är ett uttryck för den period av inre fred som rådde i romerska riket från Augustus till Marcus Aurelius, det vill säga 27 f.Kr. –180 e.Kr. Fredsperioden varade således i 206 år.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Konstantin den store eller Konstantin I (Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus), född 27 februari 272 i Naissus (nuvarande Niš i Serbien, död 22 maj 337 i Nikomedia (nuvarande İzmit i Turkiet), var romersk kejsare från det att han utropades till augustus av sina trupper den 25 juli 306 till sin död.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir romersk statsreligion och sprids i Europa
    År 313 gav kejsar Konstantin den store kristendomen samma ställning som andra religioner i riket. Då var kanske 15 procent av invånarna kristna. År 380 förklarade kejsar Theodosius kristendomen för statsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    År 395 delades riket i två delar, Västrom och Östrom. Västrom styrdes från Rom medan Östrom styrdes från Konstantinopel.
  • 476

    Romarriket´s fall

    Romarriket´s fall
    Romarrikets fall kan sammanfattas av flera avgörande faktorer:
    Inre konflikter: Politiska strider och instabilitet inom regeringen skapade splittring och försvagade ledarskapet.
    Ekonomisk kollaps: En komplicerad ekonomi med höga skatter och inflation underminerade rikets finansiella stabilitet.
    Yttre hot och invasioner: Attackerna från barbariska grupper försvagade Roms gränser och militär.
    Socialt missnöje: Medborgarnas minskade lojalitet och missnöje med regeringen bidrog till rikets nedgång.