norsk språkhistorie

  • Period: 1 CE to 200

    indoe europeisk og germansk språk

    Det har rundt 450 forskjellige indoeuropeiske språk. Det er den mest utbredte språkfamilien i verden.
  • Period: 200 to 699

    urnordisk

    Det er innskrifter med runer. Urnordisk er det eldste språket i Norge Danmark og Sverige.
  • Period: 200 to 1300

    Runer

    Runer er det eldste skriftspråket i Norge og er fellesgermansk skrifttegn. Når vikingtiden var slutt så blir runene med allemannseie. Det ble også brukt øvelsespinner for å lære runer.
  • Period: 700 to 1350

    norrønt

    Norrønt ble ikke bare brukt i Norge, men også på Island, Færøyene, Shetland og Orknøyene. Det er bevart i innskrifter med runer fra vikingtiden. https://snl.no/norr%C3%B8nt
  • 1349

    svartedøden

    svartedøden
    Svartedøden var en pest-pandemi som var i Europa og Asia på 1300-tallet. Pesten var en bakteriell infeksjonssykdom som hadde høy dødelighet. Det fleste som kunne skrive, døde av pesten. Pesten kom til Norge via dyr, gjerne små rotter fra skip. De berte på sykdommen og førte så videre til mennesker.
  • Period: 1350 to 1536

    mellom norsk

    Mellomnorsk skrev vi i seinmellomalderen. det hjalp å utvikle seg fra norrønt til moderne norsk.
  • 1397

    Kalmarunionen

    Kalmarunionen
    Politisk forening mellom Norge, Danmark og Sverige. Grunnleggeren var dronning Margrete.
    Det er usikkert om flagget til Kalmarunionen er virkelig et rødt kors med gul bakgrunn.
  • Period: 1536 to

    moderne norsk

    Startet i 1536 og har enda ikke avsluttet. På moderne norsk skriver vi ting som hage, men før på dansketiden skrev de det have.
  • 1537

    Union med Danmark

    Union med Danmark
    Så fra 1537 - 1814 var Norge under dansk styre. Dette er det noen som også kaller det for dansketiden. Under den perioden i Norges historie regner vi dette som reformasjonen og underordningen fram til det sluttet med selvstendigheten i 1814.
  • Romantikken

    Romantikken varte fra 1790-1850 ca. Det var en mangfoldig epoke med vestlig kultur og litteraturhistorie. Som litteraturhistorisk epokebetegnelse ble romantikken først etabler på slutten av 1800-taller ca. Viktige sider ved romantikken ble videreført i senere epoker som realismen og modernismen. I sentrale trekk er mye av litteraturen i dag romantisk.
  • Johan Sebastian Welhaven

    Johan Sebastian Welhaven
    Fullt navn er Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven. Han ble født 22. desember 1807, og døde 21. oktober 1873. Johan var forfatter, viktig lyriker, litteraturkritiker og kulturbygger under den norske romantikken. Han var også lektor og senere ble han professor i filosofi ved Det Kongelig Fredriks Universitet i Oslo. Nå er Johan mest kjent som lyriker og kulturdebattant.
  • Henrik Wergeland

    Henrik Wergeland
    Han ble født 17. juni 1808 i Kristiansand, og døde 18. juli 1845. Henrik Arnold Wergeland var en forfatter, samfunnsdebattant, avisredaktør og riksarkivar. Han var opptatt av nasjonal folkeopplysning og Henrik var også en forkjemper for jødenes sak i Norge. Han så også på seg selv som 'de svakes beskytter' og Henrik arbeidet hardt med opplysning for å forberede det.
  • Knud Knudsen

    Knud Knudsen
    Knud ble født 6. januar 1812, og døde 4. mars 1895. Språkforsker. Morsmålundervisning og forskning på det dansk-norske skriftspråket. Bokmålets far. Kjent for sitt arbeid for morsmålundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråk. Og han hadde konkrete endringsforslag.
  • Ivar Aasen

    Ivar Aasen
    Ivar ble født 5. august 1813, og døde 23. september 1896. Landsmålets far. Jobbet som lærer som 18 åring.
    Samlet norske dialekter på landsbygda. Han var også dikter. Og Ivar reiste rundt på 1840-tallet rundt omkring i Norge og samlet ord og uttrykk for å lage et nytt skriftspråk, nynorsk.
  • Camilla Collett

    Camilla Collett
    Camilla Collett var egentlig født Camilla Wergeland. Hun var både norsk forfatter og kvinnesakspioner. Hun ble født 13, januar 1813 og døde 6. mars 1895. På sin tid var Camilla den mest betydningsfulle norske kvinnelige forfatteren. I de fleste av Camillas bøker skrev hun mye om kvinners stilling i et samfunn. Collett uttrykte seg veldig mye gjennom forskjellige måter å skrive på, det var både: brev, dagbok, selvbiografi, roman, essayer og fortellinger.
  • Grunnloven

    Grunnloven
    Grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll i 1814. Den inneholder grunnleggende og har et politisk system og regulerer særlige viktige sider ved hvordan det politiske systemet fungerer. Ble signert av 112 menn.
  • Asbjørnsen & Moe

    Asbjørnsen & Moe
    Peter Christian Asbjørnsen & Jørgen Moe er to norske folkeminnesamlere. Lagde det som er i dag de mest kjente norske folkeeventyrene.
    De heter Asbjørnsen & Moe.
  • nynorsk

    Et av to offisielle skriftspråk i Norge. Og nynorsk ble vedtatt ved likestillingsvedtaket 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene rundt omkring i Norge. Nynorsk ble før kalt landsmål helt til 1929 når det fikk det offisielle navnet nynorsk.