Línia de temps del procés de construcció europeu

  • El final de la segona guerra mundial a Europa

    El final de la segona guerra mundial a Europa
    El 5 d'abril de 1945, les tropes soviètiques i estatunidenques es van trobar a Alemanya, i la caiguda de l'Alemanya nazi era imminent. Hitler es va suïcidar el 30 d'abril i l'8 de maig Alemanya va signar la rendició. Però, com a Rússia ja era el 9 de maig, a Europa es celebra el final de la guerra el 8 de maig i a Rússia el 9 de maig.
  • La declaració de Schuman i l’inici del procés d’integració europea

    La declaració de Schuman i l’inici del procés d’integració europea
    El 9 de maig de 1950, Robert Schuman, va proposar una idea per evitar que França i Alemanya tornessin a barallar-se després de la Segona Guerra Mundial. Va suggerir que ambdós països compartissin els recursos més importants, com el carbó i l'acer. Això els faria cooperar econòmicament i faria la guerra entre ells "impossible". Altres països com els del Benelux, Alemanya Occidental i Itàlia es van unir a la proposta. Així es va crear la CECA, que va ser el primer pas cap a la UE.
  • Acord de CECA

    Acord de CECA
    El 18 d'abril de 1951, sis països (França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg) van crear la CECA per gestionar el carbó i l'acer, dos recursos clau per a la indústria militar. L'acord va durar 50 anys, fins al 23 de juliol de 2002, i després el que cobria va passar a formar part del Tractat de la Comunitat Europea.
  • Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    El 25 de març de 1957 es van signar dos tractats importants: un va crear la CEE per establir un mercat comú entre 6 països i l'altre va crear la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (Euratom). L'objectiu era fomentar el comerç i el creixement econòmic. Les decisions eren preses pel Consell de Ministres, amb l'Assemblea Parlamentària fent consultes. La primera reunió de l'Assemblea va ser el 1958, i els membres van començar a ser elegits directament el 1979. Entrada en vigor: 1 de gener de 1958
  • Creació de la comunitat econòmica europea

    Creació de la comunitat econòmica europea
    Després de la Segona Guerra Mundial, Europa va començar a col·laborar econòmicament per evitar l'expansió del comunisme, creant la CECA (1951) i la CEE (1957). Això va ajudar a la recuperació econòmica i a mantenir la pau, amb el suport dels EUA i l'OTAN. Després de la Guerra Freda, molts països de l'antic Bloc de l'Est es van unir a la CEE, que es va convertir en la UE el 1993. Rússia va crear la UEE per recuperar influència sobre els seus antics territoris.
  • La distenció i la Conferència sobre seguretat i cooperació

    La distenció i la Conferència sobre seguretat i cooperació
    A mitjans dels anys 60, el món va començar a canviar. El jovent va qüestionar l'ordre establert, l'Església Catòlica va fer canvis importants amb el Concili Vaticà II, i molts polítics volien alleujar les tensions de la Guerra Freda. Això va portar a un període de distensió, amb acords per reduir les armes i millorar les relacions. Un moment destacat va ser l'Acta Final de Hèlsinki (1975), que va promoure la cooperació política, econòmica i de drets humans.
  • Acord de Shengen

    Acord de Shengen
    Els països d'Europa Occidental van eliminar els controls fronterers entre ells per facilitar la circulació de persones i béns. Això es va aconseguir amb l'Acord de Schengen, que es va implementar gradualment i va acabar el 1995. Al bloc comunista, les fronteres eren més restrictives. El 2007, els països postcomunistes es van unir a Schengen, i els seus ciutadans van començar a oblidar els passaports.
  • Tractat de Maastricht

    Tractat de Maastricht
    El Tractat de Maastricht va ser l’acord amb què es va crear la Unió Europea. Es va firmar per unir més els països d’Europa i es va construir sobre les antigues Comunitats Europees. A més, va establir dues grans àrees de cooperació nova: una per treballar junts en política exterior i seguretat (per tenir una veu comuna en temes internacionals) i una altra per col·laborar en justícia i afers d'interior, com la lluita contra el crim i la immigració.
  • Creació de la Unió Europea

    Creació de la Unió Europea
    El Tractat de Maastricht va crear la UE, introduint una moneda comuna, ciutadania europea i millor cooperació. Va establir les regles per als països que volen unir-se, conegudes com els criteris de Copenhaguen. Des de l'1 de novembre de 1993, la comunitat europea va canviar de nom. El 2004, es van unir països de l'Est, com la República Txeca i Polònia, i més tard Bulgària, Romania i Croàcia. Alguns altres països estan negociant per entrar.
  • Tractat de Shengen

    Tractat de Shengen
    L'Acord de Schengen, signat el 1985, va permetre que països com Bèlgica, França i Alemanya eliminessin els controls a les seves fronteres i permetessin la lliure circulació de persones. El 1990 es va firmar el Conveni de Schengen, que va entrar en vigor el 1995 i es va integrar a les lleis de la UE el 1999. Avui, 27 països formen part de Schengen. Els països que volen unir-se han d'acceptar les seves regles i passar una avaluació abans d'eliminar els controls.
  • Els països excomunistes ingressen a la UE

    Els països excomunistes ingressen a la UE
    La Declaració Schuman de 1950 va obrir la porta perquè més països s'unissin a la Comunitat Europea. Inicialment, incloïa França, Alemanya, Itàlia i els països del Benelux. Més tard, altres països com Dinamarca, Irlanda, Grècia, Espanya, Portugal, Àustria, Finlàndia i Suècia es van unir. Alguns dels nous membres eren excomunistes, com els països d'Europa Central i de l'Est. Ucraïna també va intentar unir-se, però Rússia va començar una guerra amb ells el 2022.
  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    El Tractat de Lisboa, signat el 13 de desembre de 2007, va donar al Parlament Europeu el dret de nomenar el president de la Comissió a proposta del Consell Europeu, tenint en compte els resultats de les eleccions. També va ampliar el procediment de codecisión a més àmbits, convertint-lo en el «procediment legislatiu ordinari».
  • Brexit

    Brexit
    L'any 2016 va succeir un fet insòlit. Un Estat membre, el Regne Unit, va demanar d'abandonar la Unió Europea.
  • Gran Bretanya surt de la UE

    Gran Bretanya surt de la UE
    Al gener de 2020 es va fer efectiva la sol·licitud del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea.