Republica 2

La II República

  • LLei de defensa de la República

    LLei de defensa de la República
    Li donava atribucions per respondre amb duresa a les revoltes En diferentes vertientes y circunstancias, el gobierno podía censurar publicaciones, lo que en cierto modo contradecía el artículo 34 de la Constitución, el cual establecía:
    Toda persona tiene derecho a emitir libremente sus ideas y opiniones, valiéndose de cualquier medio de difusión, sin sujetarse a la previa censura.
  • Estatut de Nuria

    Estatut de Nuria
    Es reuniran a Núria (per això Estatut de Núria) Posteriorment el projecte d’estatut es va portar a referèndum a Catalunya Va participar el 75% del cens.va votar afirmativament el 99% El projecte d’estatut serà rebut amb hostilitat al Congrés Finalment serà aprovat el setembre de 1932. (es veurà amb més detall quan es parli de la República i Catalunya Seguint l’exemple de Catalunya els polítics bascos redactaran el seu estatut però no es farà efectiu fins començament de la Guerra Civil.
  • CASAS VIEJAS.

    CASAS VIEJAS.
    a revolta de Casas Viejas s’inicia per part de camperols anarquistes d’Alcalà de Guadaira, Utrera i Medina Sidònia

    Pretenen instaurar un comunisme llibertari
    Seran reprimits per la Guàrdia Civil
    La revolta s’extendrà per altres localitats destacant Casas Viejas on la Guàrdia Civil i la Guàrdia d’Assalt provocaran una gran massacr
  • Les eleccions del febrer del 1936

    Les eleccions del febrer del 1936
    Els anys del govern de les dretes van accentuar les tensions socials i la bipolarització política del conjunt d’Espanya Es va anant consolidant el nou fenomen de la violència política que ja afectava el centre i l’est d’Europa (nazisme i àrea d’influència soviètica) La campanya electoral del febrer de 1936 va ser un clar reflex de tot això i va enfrontar d’una manera oberta les dretes i les esquerres
  • Els complots contra la República

    Els complots contra la República
    Aquesta situació favorable als complots polítics es va veure potenciada pel radicalisme verbal d’alguns polítics, tant de l’esquerra (Largo Caballero) com de la dreta (José Calvo Sotelo).
    A més la premsa conservadora i la clerical maximitzaven els trets negatius, la violència social i els crims polítics anaven en augment.
    El complot ordit entre l’extrema dreta (sobretot Falange Española) i els militars agrupats en la Unión Militar Española es va acabar de concretar.