Nationalgeographic1491571 (1)

LA GUERRA FREDA

  • Guerra d'Indoxina

    Guerra d'Indoxina
    La guerra de la Indoxina, anomenada també primera guerra de la Indoxina, i coneguda a Vietnam com a guerra de resistència contra França va ser un conflicte colonial que va enfrontar a França contra el denominat Viet Minh de Hồ *Chí Minh que reclamaven la independència de la la Indoxina Francesa (Cambodja, Laos, Vietnam del Nord i Vietnam del Sud). El conflicte va durar de 1946 a 1954.
  • Repartició de Berlín

    Repartició de Berlín
    L’URSS, que controlava el territori d’accés a Berlín, va decretar el 1948 el bloqueig terrestre de la ciutat i els Estats Units van respondre amb un pont aeri de subministrament de provisions. El 1961, la RDA va alçar un mur que separava la seua zona de Berlín (est) de la controlada pels aliats (oest) per a evitar l’èxode de població cap al sector occidental.
  • Guerra de Corea

    Guerra de Corea
    Va ser un conflicte bèl·lic que va ocórrer en la península de Corea entre 1950 i 1953,a​ on es van enfrontar la República de Corea, secundada per les forces armades de diversos països comandats pels Estats Units, contra la República Popular Democràtica de Corea, secundada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica. La guerra va constituir un dels primerencs episodis de la Guerra Freda.
  • Crisi del canal de Suez

    Crisi del canal de Suez
    Els Estats Units no van ajudar a Egipte doncs Nasser va decretar la nacionalització del canal. França, Regne Unit i Israel van atacar Egipte i van ocupar el canal. El conflicte es paralitza perquè l’URSS va donar suport a Egipte i l’ONU va condemnar als tres països. EL canal va estar protegit per l’ONU.
  • Rebelió d'Hongria

    Rebelió d'Hongria
    Va ser una mobilització popular que es va alçar en contra de la dominació de la Unió Soviètica i l'establiment d'un règim comunista prosoviètic a Hongria. Es va tractar d'una sèrie d'alçaments populars i la formació d'un govern local antisoviètic a l'octubre i novembre de 1956.
  • Canvi de líders i coexistència política

    Canvi de líders i coexistència política
    El període entre 1956 i 1964 a la Unió Soviètica, quan la repressió política i la censura van ser parcialment relaxades a causa de les polítiques de desestalinització implementades pel nou Premier soviètic Nikita Khrusxov. Alliberament de presoners polítics que estaven detinguts als camps de treball del Gulag, usualment ubicats a la freda i inhòspita Sibèria. El nou líder soviètic promou una política de coexistència pacífica amb les principals potències occidentals.
  • Construcció del mur de Berlín

    Construcció del mur de Berlín
    El Mur de Berlín va ser alçat a l'agost de 1961 per la RDA per a contindre la sagnia humana del Berlín Este cap al Berlín Oest. El «mur de la vergonya», com se'l coneix llavors a Occident, té per missió aïllar de manera hermètica les dos parts de la ciutat.
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    La crisi dels míssils de Cuba va ser el conflicte diplomàtic entre els Estats Units i la Unió Soviètica a l'octubre de 1962, generat arran del descobriment dels Estats Units sobre l'existència de bases de míssils nuclears d'abast mitjà de l'exèrcit soviètic a Cuba.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    Va ser un conflicte bèl·lic lliurat entre 1955 i 1975 per a reunificar Vietnam. Esta guerra va enfrontar al govern comunista de Vietnam del Nord i els seus aliats a Vietnam del Sud, (coneguts com el Viet Cong), recolzats per la Xina i la Unió Soviètica, contra el govern de Vietnam del Sud, el seu principal aliat Estats Units i altres nacions aliades.
  • Primavera de España

    Primavera de España
    Va ser un breu període reformista i de liberalització política a Txecoslovàquia entre el 5 de gener i el 21 d'agost de 1968. Va iniciar-se amb l'elecció del reformista Alexander Dubček com a Primer Secretari del Partit Comunista de Txecoslovàquia i va finalitzar amb la invasió del país per part de la Unió Soviètica i d'altres membres del Pacte de Varsòvia, que aturaren les reformes.
  • Guerra d'Afganistan

    Guerra d'Afganistan
    Va ser la primera fase de l'extens conflicte de la guerra civil afganesa.16​ Va transcórrer entre desembre de 1979 i febrer de 1989, temps en el qual la República Democràtica de l'Afganistan, ajudada econòmica i militarment per la Unió Soviètica, es va enfrontar als insurgents mujahidins (combatents islàmics fonamentalistes de l'Afganistan i altres nacionalitats).
  • Últim president de l'URSS: Gorbatxov

    Últim president de l'URSS: Gorbatxov
    Fou un polític rus, destacat com a vuitè i darrer líder de la Unió Soviètica, va exercir com a secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) entre 1985 i 1991, president del Soviet Suprem del 1988 al 1989 i president de la Unió Soviètica entre 1990 i 1991.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    És l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat primer de forma popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.
  • FI DE LA GUERRA FREDA

    FI DE LA GUERRA FREDA
  • Fi de l'URSS

    Fi de l'URSS
    Va ser la desintegració de les estructures polítiques federals i del govern central de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que va culminar amb la independència de les quinze Repúbliques de la Unió Soviètica entre l'11 de març de 1990 i el 25 de desembre de 1991.