KLM tidslinje

  • 3000 BCE

    Det gamle testamente

    Det gamle testamente
    Det er divergerende meninger om hvornår det gamle testamente er fra, det skyldes at en stor del af fortællingerne, er mundtlige overleveringer.
    Det bibelske Isreals Historie påbegyndes 3000 år f.kr, men hovedparten af højst sandsynlig er fra 1200-100 år f.kr. Den gamle testamente udgør jødernes hellige skrifter, og man diskuterer også om Jesus, rent faktisk var jøde, i den forbindelse
  • 480 BCE

    Antikken

    Antikken
    Antikken - klassisk tid: (480-323 f.Kr) Her blev grundstene til demokratiet lagt. Perioden startede ved Athens sejr over perserne, og kendetegnes blandt andet ved at Athen som bystat, var en stormagt, der dyrkede mange af de samfunds-strukturer der også oppereres med i dag; folk gik i teater, sang i kor, dyrkede politik osv. Filosofien gjorde også et kæmpe indtog i den periode, og personer som Sokrates, Platon & Aristoteles fremsagde deres teorier og idéer her.
  • 1 CE

    Jesus fødsel

    Jesus fødsel
    Jesus fødes nord for Palæstina, i Gallilæa, og bliver korsfæstet i senere omkring år 31
  • 50

    Det nye testamente

    Det nye testamente
    Det nye testamente består af fire evangelier; Matthæus, Lukas, Markus- og Johannesevangeliet, derudover rummer det også Paulus breve, der betegnes som de ældste kristne dokumenter vi kender, der er skrevet ned 50 år efter vor tidsregninger. Imens evangelier er sat til at være skrevet imellem år 70-110
  • 476

    Romerrigets fald & Middelalder

    Romerrigets fald & Middelalder
    Romerriget har i løbet af slutningen af 300-tallet og det meste af 400-tallet været under pres, det bliver opdelt i en vestlige og østlig del i 395. Presset kulminerer i 476, da den vestlige del falder, hvilket i folkemunde er kendt som; Romerrigets/Roms fald. Det efterfølgende periode, er kendt som Middelalderen, der er indelt i tre seperate perioder: tidlig, høj- og senmiddelalder. Middelalderen strækker sig fra 400-1400, og kendetegnes ved at katolismen og kirken manifesterer sig.
  • 610

    Islam opstandelse

    Islam opstandelse
    Mekka - Muhammed får sine åbenbaringer i Mekka af sin ærkeengel Gabriel. Det der senere blev samlet skriftligt til Koranen. Mekka er på dette tidspunkt en by med mange religioner (en gud for håndværk, en gud for madkundskaben osv.)
    På dette tidspunkt er det kontrovielt at han bliver smidt ud af Mekka og drager til Medina.
    År 622 e. kr. Drager han til Medina og får flere åbenbaringer og senere tager han tilbage til Mekka igen.
    År 630. Tog han til Mekka igen og her etablerer Islam sig.
  • 1400

    Renæssance

    Renæssance
    (1400-1700)
    Genfødsel af antikkens dyder - elementer som især; videnskaben, og derudover; filosofi, litteratur, demokrati, kunst og politik var meget centrale. En af tidens store tænkere var Kopernikus, der introducerede det heliocentriske verdensbillede, som pandang til det geocentriske der hidtil havde huserede. Forskellen mellem disse er at det i det heliocentriske; er solen der er centrum, ikke jorden. Kirken var ikke glad for Kopernikus og betregtede ham og følgere som kættere
  • 1517

    Reformation

    Reformation
    I 1517 lancerer Martin Luther hans 95 teser, som en kritik en af den katolske kritik. Hvilket selvsagt gjorde ham og hans teologi, utrolig upopulær hos den katolske kirke. Luther var fortaller for religions- og ytringsfrihed.
    I Danmark fik reformationen sit fremtog i 1536, da man overgik fra katolismen til protestantismen. Reformat
  • Oplysningstiden

    Oplysningstiden
    (1600 til 1800-tallet)
    Stiller spørgsmål ved skabelsesberetningen (Deisme).
    Sekulariserende tanker gør sit indtog. Af oplysningstidens centrale personer kan nævnes; Immanuel Kant, Voltaire, Ludvig Holberg & Isaac Newton. Som opposition til religionen, var den nye dyrkelse af naturvidenskab og videnskab.
  • Folkeskolens oprettelse (Almueskolen)

    Folkeskolens oprettelse (Almueskolen)
    i 1814 blev folkeskolen, dengang almueskolen, oprettet af Frederik d.6.
    Børnene skulle i skolen dannes til gode mennesker i overensstemmelse med kristendommens lære, og de skulle erhverve de kundskaber, der var nødvendige for, at de kunne blive gode borgere i staten
  • Grundloven

    Grundloven
    Efter enevælden sluttede i 1848, blev grundloven oprettet i 1849, den bygger på værdier som; religionsfrihed, ytringsfrihed og demokrati.
  • Folkeskolens udvikling

    Folkeskolens udvikling
    Udviklingen fra 1814 til 2019: ændringer:
    - sammenarbejde med forældre
    - alsidige udvikling af den enkelte elev
    - fordybelse / lyst til at læse videre går igen:
    - borgerskab (forberedene)
    - dansk kultur (religion)