Baixa (14)

Història Contemporània d'Espanya i Catalunya

  • Revolució de 1868

    Revolució de 1868
    Un grup d'oficials militars i líders polítics va protagonitzar un cop d’estat contra la reina Isabel II, que va ser obligada a exiliar-se a França. Aquest esdeveniment va marcar l'inici del Sexenni Democràtic, un període de grans canvis polítics a Espanya.
  • Period: to

    SEXENNI DEMOCRÀTIC

    Va ser un període de grans canvis a Espanya que va començar amb la Revolució de 1868, que va destronar Isabel II. Durant aquests anys es va intentar establir una monarquia democràtica amb Amadeu I i, després, la Primera República, però el període va acabar amb la Restauració Borbònica.
  • Regnat d’Amadeu I

    Regnat d’Amadeu I
    Després de la revolució de 1868, es va oferir la corona espanyola a Amadeu de Savoia, un monarca italià. Malgrat els esforços per establir una monarquia parlamentària, la seva falta de suport popular i la inestabilitat política el van portar a abdicar en 1873.
  • Guerra carlina

    Guerra carlina
    Els carlins, partidaris de la causa monàrquica de Carles VII, es van aixecar en armes contra el govern republicà i, posteriorment, contra la monarquia restaurada. La guerra carlina va ser una guerra civil que va tenir profundes arrels a les zones rurals.
  • Proclamació de la Primera República

    Proclamació de la Primera República
    Després de l’abdicació d’Amadeu I, les Corts van proclamar la Primera República Espanyola. El nou règim republicà va ser marcat per una gran inestabilitat política, amb diversos presidents i governs que no van aconseguir estabilitzar el país.
  • Cop d'Estat de Martínez Campos

    Cop d'Estat de Martínez Campos
    El general Martínez Campos va restaurar la monarquia borbònica després d'un període de crisi política i social. Va proclamar Alfons XII com a rei, posant fi a la Primera República Espanyola i establint un sistema de govern conservador.
  • Fi del Sexenni Democràtic

    Fi del Sexenni Democràtic
    El Sexenni Democràtic va acabar quan el general Martínez Campos va restaurar la monarquia borbònica, posant fi al període republicà i a l'experiència democràtica.
  • Period: to

    RESTAURACIÓ BORBÒNICA

    Va ser el període en què la monarquia borbònica va tornar al poder amb Alfons XII després de la Primera República. Es va establir un sistema polític basat en el torn pacífic de partits, però va acabar amb la proclamació de la Segona República el 1931.
  • Constitució de 1876

    Constitució de 1876
    La nova Constitució va establir una monarquia parlamentària i va ser fonamentada en un sistema de torns de govern entre els partits liberals i conservadors. Aquest sistema va permetre la stabilitat política però també va generar el control de les elits polítiques, limitant la participació popular.
  • Sistema del torn pacífic

    Sistema del torn pacífic
    Els partits liberals i conservadors es van alternar al poder de manera pactada i controlada, un sistema que va permetre cert ordre polític, però que també va provocar fraus electorals i va limitar la democràcia real.
  • Crisi de la Setmana Tràgica

    Crisi de la Setmana Tràgica
    Enmig de la guerra del Marroc, el govern espanyol va decidir enviar tropes al Rif, provocant una gran vaga i revolta a Barcelona. Aquesta revolta va ser coneguda com la Setmana Tràgica, i va ser reprimida brutalment amb la mort de centenars de persones.
  • Cop d'Estat de Primo de Rivera

    Cop d'Estat de Primo de Rivera
    Miguel Primo de Rivera, amb el suport de l'exèrcit, va dur a terme un cop d'estat que va suspendre la Constitució de 1876 i va establir un règim militar dictatorial. Primo de Rivera va justificar aquest cop com una manera d'acabar amb la corrupció política i l'anarquia social de la Restauració.
  • Dissolució de les Corts

    Dissolució de les Corts
    Un cop al poder, Primo de Rivera va dissoltar les Corts i va governar per decret, eliminant qualsevol oposició política. El seu règim es va caracteritzar per un govern autoritari sense participació parlamentària.
  • Obres públiques i infraestructures

    Obres públiques i infraestructures
    Primo de Rivera va impulsar una sèrie d'obres públiques, com la construcció de carreteres i infraestructures, per modernitzar el país. Tot i que van millorar les condicions de vida a algunes zones, aquestes iniciatives no van ser suficients per garantir la seva popularitat.
  • Period: to

    DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

    Va ser un règim militar a Espanya liderat per Miguel Primo de Rivera després d'un cop d'estat. Va suspendre la Constitució, va dissoldre les Corts i va intentar modernitzar el país, però va acabar fracassant i va portar a la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII.
  • Fracàs del Directori Civil

    Fracàs del Directori Civil
    Primo de Rivera va intentar establir un govern civil després de la seva primera etapa militar, però va perdre el suport de l'exèrcit i de les forces polítiques. Aquest fracàs va conduir a la seva dimissió.
  • Dimissió de Primo de Rivera

    Dimissió de Primo de Rivera
    Per l’augment de les tensions socials i econòmiques, així com la pèrdua de suport entre els sectors militars i polítics, Primo de Rivera va dimitir com a dictador, deixant el país en una situació d'incertesa política que va culminar en la proclamació de la Segona República.
  • Proclamació de la II República

    Proclamació de la II República
    Després de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, en què els partits republicans van obtenir una gran victòria a les ciutats, Alfons XIII decideix abandonar Espanya sense abdicar oficialment. Aquest fet dona pas a la proclamació de la Segona República, un nou sistema de govern que busca modernitzar el país amb reformes polítiques, socials i econòmiques.
  • Constitució de 1931

    Constitució de 1931
    La nova Constitució republicana estableix un estat democràtic i laic, amb drets com el sufragi universal (incloent-hi les dones), la llibertat d'expressió i la separació entre l'Església i l'Estat. També es reconeix l'autonomia de certes regions i es promouen reformes per millorar l'educació i les condicions laborals.
  • Caiguda d'Alfons XIII

    Caiguda d'Alfons XIII
    Les eleccions municipals de 1931 van mostrar un gran rebuig cap a la monarquia, i la proclamació de la Segona República va posar fi al regnat d'Alfons XIII, qui es va exiliar.
  • Period: to

    II REPÚBLICA

    Va ser un sistema de govern democràtic que va substituir la monarquia i va intentar modernitzar el país amb reformes socials i polítiques.
  • Revolta d'Astúries

    Revolta d'Astúries
    En resposta a l'entrada de la dreta al govern després de les eleccions de 1933, sindicats obrers i anarquistes organitzen una insurrecció a Astúries, on prenen el control de diverses ciutats. El govern respon enviant l'exèrcit, liderat per Franco, que reprimeix la revolta amb una gran brutalitat, deixant milers de morts i empresonats.
  • Triomf del Front Popular

    Triomf del Front Popular
    Les eleccions generals donen la victòria a una coalició d'esquerres, el Front Popular, que reprèn les reformes socials i polítiques. Aquest període està marcat per una gran tensió política, amb enfrontaments entre grups d'extrema dreta i esquerra, que agreugen la inestabilitat del país.
  • Cop d'Estat militar

    Cop d'Estat militar
    Diversos generals, entre ells Franco, Sanjurjo i Mola, lideren un aixecament militar contra el govern republicà. Tot i que inicialment no triomfa a tot el país, divideix Espanya en dos bàndols i marca l'inici de la Guerra Civil Espanyola.
  • Batalla de Madrid

    Batalla de Madrid
    Després de l'intent de capturar Madrid, la ciutat es va convertir en un símbol de resistència republicana. El govern va defensar Madrid amb l'ajuda de les Brigades Internacionals i altres forces d’esquerres, però la batalla va resultar en una guerra llarga i costosa.
  • Period: to

    GUERRA CIVIL

    Va ser un conflicte entre el govern de la Segona República i els militars revoltats liderats per Franco. Va acabar amb la victòria dels franquistes, donant inici a una dictadura que va durar gairebé 40 anys.
  • Bombardeig de Guernica

    Bombardeig de Guernica
    L'aviació alemanya, aliada de Franco, va bombardejar la ciutat basca de Guernica, destruint gran part de la ciutat i causant moltes víctimes civils. L'atac va ser un dels més famosos i devastadors de la Guerra Civil, i va inspirar la famosa pintura de Pablo Picasso, "Guernica".
  • Caiguda de Barcelona

    Caiguda de Barcelona
    Els franquistes van aconseguir prendre Barcelona, la capital de la República, després de mesos de combats. Aquesta victòria va ser un cop decisiu per als republicans i va suposar l'inici de la fi de la guerra, ja que les tropes franquistes es van apropar a Madrid.
  • Fi de la Guerra Civil

    Fi de la Guerra Civil
    Franco va proclamar la seva victòria després de l'última resistència republicana a Madrid. La fi de la guerra va suposar l'inici de la dictadura franquista, caracteritzada per la repressió política, social i cultural.
  • Instauració de la dictadura franquista

    Instauració de la dictadura franquista
    El franquisme va començar el 1939 amb la instauració de la dictadura de Francisco Franco, després de la victòria en la Guerra Civil Espanyola. Va ser un règim autoritari basat en la repressió política, la censura i el nacionalcatolicisme. Va durar fins al 1975, quan Franco va morir i Espanya va iniciar la transició cap a la democràcia.
  • Period: to

    FRANQUISME

    Va ser la dictadura de Francisco Franco a Espanya, caracteritzada per la repressió política, la censura i la falta de llibertats. Va acabar amb la mort de Franco, donant pas a la Transició Democràtica.
  • Autarquia econòmica

    Autarquia econòmica
    Durant els primers anys del franquisme, el govern va implementar un sistema econòmic autàrquic que buscava l’autosuficiència, però això va provocar una gran escassetat de béns i una forta crisi econòmica.
  • Lleis fonamentals del règim

    Lleis fonamentals del règim
    Aquestes lleis van establir la base legal del règim franquista, consolidant el control absolut de Franco sobre l'executiu, el legislatiu i el judicial. Van donar una falsa aparença de legalitat a un règim autoritari i repressiu.
  • Pactes amb els EUA

    Pactes amb els EUA
    Espanya va firmar un pacte amb els Estats Units, que li va proporcionar ajuda econòmica i suport polític a canvi d’instal·lar bases militars americanes al país. Aquest acord va ajudar a estabilitzar el règim franquista a l’escena internacional.
  • Nomenament de Joan Carles com a successor

    Nomenament de Joan Carles com a successor
    Franco va designar Joan Carles I com el seu successor, tot i que aquest va defensar més tard la democràcia durant la Transició i va evitar un possible retorn al règim franquista després de la mort de Franco.
  • Mort de Franco

    Mort de Franco
    Francisco Franco va morir després de 36 anys de dictadura, deixant Espanya en un estat de tensió política. La seva mort va obrir la porta a un canvi de règim i va permetre que es comencés un procés de democratització sota el lideratge del rei Joan Carles I, qui va jugar un paper fonamental per evitar un retorn al franquisme.
  • Coronació de Joan Carles I

    Coronació de Joan Carles I
    Dos dies després de la mort de Franco, Joan Carles I va ser coronat rei d’Espanya. Tot i haver estat designat per Franco com a successor, Joan Carles va començar a impulsar un procés de reforma política que va permetre la transició cap a un sistema parlamentari democràtic, guanyant així la confiança de la ciutadania.
  • Period: to

    TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA

    Va ser el procés pel qual el país va passar de la dictadura de Franco a una democràcia parlamentària. Es van aprovar reformes polítiques, es va redactar la Constitució de 1978 i es van celebrar les primeres eleccions democràtiques.
  • Llei per a la Reforma Política

    Llei per a la Reforma Política
    La Llei per a la Reforma Política, aprovada per les Corts franquistes, va permetre la desaparició del règim autoritari i va establir les bases per a un sistema parlamentari democràtic. Aquesta llei va ser un pas fonamental per a la legalització dels partits polítics i la convocatòria d'eleccions democràtiques.
  • Aprovació de la Constitució

    Aprovació de la Constitució
    Després de nombroses negociacions i consensos entre les diferents forces polítiques, es va aprovar la nova Constitució, que va establir Espanya com una monarquia parlamentària. La Constitució va garantir drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el sufragi universal i la divisió de poders, i va establir les comunitats autònomes.
  • Cop d'Estat del 23-F

    Cop d'Estat del 23-F
    Un cop militar liderat per Tejero, juntament amb altres membres de l'exèrcit i la Guàrdia Civil, va intentar aturar la democràcia i instaurar un règim autoritari. El cop va fracassar gràcies a la intervenció decisiva del rei Joan Carles I, que va donar un missatge en defensa de la democràcia i va contribuir a la restauració de l’ordre constitucional.