Fyrens historia

  • 900

    Brasa på marken

    Förr sa man att den sågs över hela Medelhavet. Det stämmer ju inte riktigt nu. Det var en enkel brasa på marken, det fanns direkt inga fördelar med den så. Bara att den hjälpte sjöfarare lite om de kom tillräckligt nära, men den hade ju lite nackdelar också t.ex om det regnade släcktes den, det var alltid tvunget att vara någon där så att den inte brann ut och rövare kunde locka till sig sjöfarare så de kunde plundra de.
    Man eldade med ved.
  • 1100

    Stentorn

    Efter brasa på marken började man bygga stentorn som man kunde elda på så att elden kom lite högre upp och syntes bättre. Det var en fördel, men det fanns samma nackdelar som till brasan att den kunde släckas av regn, eller att den brann ut och det var alltid tvunget att vara någon där som kunde hålla koll på den.
    Stentornet var ungefär 3 meter och man eldade med ved.
  • Vippfyr

    Dansken Jens Pedersen Grove uppfann år 1625 vippfyren. Vippfyren hade en vipparm. Den var förankrad på en lodrät ställning av trä pinnar. I ena änden av vipparmen hängde en fyrgryta av järn som eldade i med ved eller kol. I andra änden satt det en tyngd som gjorde så att man kunde fälla ner fyrgrytan när man skulle fylla på den och sen fälla upp den igen. Med den tyngden där bak hängde fyrgrytan i luften utan att den skulle åka ner igen.
  • Oljelampa

    Schweizaren Aime´ Argand uppfann år 1784 oljelampan som kom till bra användning i fyrarna. Oljelampan hade en stark och klar låga som brann bra. Den gav varken ifrån sig rök eller sot som sotade ner. Man började även använda reflektorer och de svärtades inte ner.
  • Reflektorer

    Fyrens ljus syntes väldigt dåligt över havet så man började tänka på hur man kunde förstärka ljusstyrkan och koncentrera det utgående ljuset. Man placerade ljuskällan framför speglar och andra typer av reflektorer för att öka både det direkta och indirekta ljuset. År 1765 bevisade fransmannen Lavoisier att en parabolisk reflekterande yta förstärkte ljuset bra.
  • Stentorn med tak

    Tillsist började man bygga stentorn med tak som kunde skydda elden mot regn. Man byggde även hål i tornet så att vinden inte kunde blåsa ut elden, men ge den syre så att den brann längre. Den var lika stor som det vanliga stentornet och man eldade med ved eller kol.
  • Elektricitet

    Efter många år gjorde elektriciteten intåg i fyrarna. Den första fyren som testade år 1858 låg i england, South Foreland. Man använde kolbågslampor, men de var så dyra så elektriciteten blev inte populär 1920-talet då glödstrådslamporna hade utvecklats.
  • Optik del 1

    Man utvecklade också den optiska linsen. Tillverkningen av optiska linser började på 1600-talet. Det var ett svårt jobb som krävde millimeterprecision och att tillverka stora fyrlinser var så gott som omöjligt då, men man insåg på 1700-talet vilken nytta man skulle ha av de stora linserna.
  • Optik del 2

    År 1788 installerade engelsmannen Thomas Rogers sannolikt världens första fyrlins i Portland. Det var en enorm utveckling och år 1822 tillverkade fransmannen Augustin Fresnel linser i mindre delar som man sedan satte ihop och skapade en större lins.
  • Fyrljuset del 2

    Ett sätt att få ljuset att blinka var att ha en spegel som vreds fram och tillbaka, ett annat var att rotera en reflektor med sitt ljus runt axeln. I båda fallen användes ett uppdragbart klockurverk som drivkälla. Världens första fyrljus med förutbestämd ljuskaraktär var uppfunnet.
  • Fyrljuset del 1

    Man kunde ju inte se skillnad på fyrarna. Alla hade samma ljus, det var omöjligt för en sjöfarare att veta var hen var. Hen visste bara att det vat var land där det var ljus. Svensken Jonas Norberg kom på att man kunde göra ett rörligt fyrsken och några avbrott ibland. Han tyckte det var lättare att upptäcka ett blinkande ljus bättre än ett fast och man kunde dessutom skapa olika ljuskaraktärer för olika fyrar.
  • Gustaf Dalén del 1

    Han var Sveriges mest kända uppfinnare. Han uppfann klippapparaten 1906. Den gjorde så att man kunde ställa in tiden mellan fyrblänken och därigenom ge fyrarna olika ljuskaraktärer. Detta reducerade gasförbrukningen med 50-80 %. Han uppfann också solventilen 1907. Den gjorde så att gastillförseln till fyrkaraktären stängdes av när det var ljust ute. Man sparade ännu mer gas på det.
  • Gustaf Dalén del 2

    Kombinationen på dessa två sparade upp till 93% acetylengas jämfört om man hade haft en kontinuerligt brinnande låga.
    År 1909 kom uppfinningen Dalélblandaren. Den blandade gas och luft i den mest effektiva proportionerna så att man erhöll en hög ljusstyrka.
  • Mordern fyrteknik

    Moderna linser är maskintillverkade akryllinser, de släpper in mer ljus och bryter ljuset bättre än de gamla glaslinserna. När linserna är maskintillverkade blir de mer exakta och anpassade till de moderna elektriska lamporna som är glödtrådar. Skillnaden i effektiviteten är därför relativt stor och kostnadsbesparingarna vid tillverkningen är mycket stor.
  • Nya ljuskällor del 1

    De nya ljuskällorna med lång livslängd såsom halogenlampor, paraboliska lampor, lysdioder, flygplansstråkastare och tågstrålkastare har gjort att fyrbelysningen har förbättrats. En glödlampas livslängd är cirka 2000 timmar medans en lysdiods livslängd är över tio år. Om en fyr har lysdioder måste man räkna med att andra delar i systemet såsom fästen och plastdetaljer går sönder långt innan själva lysdioden.
  • Nya ljuskällor del 2

    Genom de nya lamporna sparar man mycket energi. I vissa fyrar använder man inte normala linser utan små eller stora strålkastare. De nya fyrarna får sin energi från solpaneler, batterier och vindkraft.