Big thumb

Α΄ και Β΄ Παγκόσμιοι Πόλεμοι

  • Έναρξη Πολέμου

    Η Αυστροουγγαρία κηρύττει πόλεμο στην Σερβία
  • Period: to

    Α΄ Παγκόσμιος

    Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πρώτη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στην οποία συμμετείχε το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
  • Period: to

    Μάχη του Βερντέν

    Αντίπαλοι ήταν ο γερμανικός και ο γαλλικός στρατός που πολέμησαν. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την επιχείρηση Γκερίχτ, γύρω από την πόλη Βερντέν στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη αυτή οδήγησε σε απώλειες δραματικού μεγέθους: πάνω από 250.000 ήταν οι νεκροί και περίπου μισό εκατομμύρια οι τραυματίες. Ήταν η πιο μακρόχρονη μάχη και μια από τις πιο αιματηρές στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
  • Μάχη του Σομ

    Μάχη του Σομ
    Οι συμμαχικές δυνάμεις προσπάθησαν να περάσουν μέσα από το γερμανικό μέτωπο κατά μήκος μιας εκτάσεως 40 χλμ. βόρεια και νότια του ποταμού Σομμ στη βόρεια Γαλλία. Ένας από τους στόχους της μάχης ήταν να αποσπάσουν τις γερμανικές δυνάμεις από τη μάχη του Βερντέν.
  • Συνθήκη Βερσαλλιών

    Συνθήκη Βερσαλλιών
    Η Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1871 έβαλε τέλος στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο και υπογράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1871 από τον Αδόλφο Θιέρσο εκ μέρους της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας και από τον Όττο φον Μπίσμαρκ που εκπροσώπησε τη νεοσύστατη Γερμανική Αυτοκρατορία. Συνάφθηκε προκειμένου να παγιώσει την αρχική ανακωχή της 28ης Ιανουαρίου μεταξύ των δύο χωρών.
  • Period: to

    Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

    Περιλάμβανε τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου (συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής - τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και τη Γαλλία) σχηματίζοντας δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους και τις Δυνάμεις του Άξονα. Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας,
  • Period: to

    Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

    Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ονομάζεται το σχέδιο επίθεσης και εισβολής της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Η εκτέλεση του σχεδίου ξεκίνησε παραβιάζοντας το Σύμφωνο Μη Επιθέσεως Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Αποτελεί μέρος του Ανατολικού Μετώπου. Έλαβε το όνομά της από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα, θέτοντας σε εφαρμογή τον ιδεολογικό στόχο της Γερμανίας να κατακτήσει τη δυτική Σοβιετική Ένωση για να την εποικήσει με Γερμανούς.
  • Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

    Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ
    Η ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στις 7 Δεκεμβρίου 1941, κατά της αμερικανικής Ναυτικής, Στρατιωτικής και Αεροπορικής Βάσης του Περλ Χάρμπορ, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, επί της νότιας ακτής της νήσου Οάχου, των νήσων της Χαβάης, όπως αυτή είχε στο μεταξύ διαμορφωθεί και αναπτυχθεί την εποχή εκείνη.
  • Βομβαρδισμός της Χιροσίμα

    Βομβαρδισμός της Χιροσίμα
    Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Υπολογίζεται ότι επιτόπου σκοτώθηκαν 70.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους, άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξ αιτίας της ραδιενέργειας.
  • Παράδοση της Γερμανίας

    Παράδοση της Γερμανίας
    Το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Κυρώνεται στο αρχηγείο του Κόκκινου Στρατού στο Κάρλχορστ έξω από το Βερολίνο, η συμφωνία άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας από τους εκπροσώπους της ανώτατης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Γερμανών.
  • Βομβαρδισμός στο Ναγκασάκι

    Οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη πυρηνική βόμβα (και τελευταία μέχρι σήμερα εναντίον ανθρώπων και μάλιστα αμάχων) στο Ναγκασάκι. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης και τοπογραφίας του, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα, λόγω μιας σειράς λόφων που μείωσαν τις συνέπειες του εκρηκτικού κύματος, αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
  • Παράδοση της Ιαπωνίας

    Έπειτα από τους Βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δίνεται η ευκαιρία στον Χιροχίτο να προβεί σε άμεσες συνεννοήσεις για παράδοση της Ιαπωνίας, παρακάμπτοντας τους άναυδους στρατιωτικούς και, τελικά, ο πόλεμος τερματίζεται επίσημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με την επίσημη υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας, επάνω στο θωρηκτό «Μιζούρι».