1956-os forradalom és szabadságharc

  • 1956. október 23. eseményei

    Petőfi-szobornál (pestiek) és a Műegyetemnél (budaiak) a tüntetők gyülekezése.Bem-téren találkozik a két tüntetőcsoport, ahonnan a Parlament elé vonulnak. Közben másik két csoport a Sztálin-szobornál és a Magyar Rádió székház előtt tüntet. Az események addig fajulnak, míg a Szálin-szobrot ledöntik és megkezdődik a székház ostroma. Ettől számítjuk a forradalom kezdetét.
  • 1956. október 24. eseményei

    Budapesten folytatódnak a harcok. A kommunisták statáriumot és kijárási tilalmat rendeltek el. A forradalmárok ezzel nem sokat törődtek. Leszedték a vörös csillagokat, zászlókat és a Rákosi-címert, általános sztrájk kezdődött és az üzemekben munkástanácsok vették át az irányítást.
  • 1956. október 25. eseményei

    25-e volt az első komoly fordulópont. Délelőtt feloldották a kijárási tilalmat. Ennek hatására nagyjából tízezer főből álló békés csoport vonult a Parlament elé (szovjet katonák is voltak köztük). Az emberek legnagyobb meglepetésére 11 körül sortüzet nyitottak rájuk (több száz halott és sebesült).Máshol is történtek véres események pl: Mosonmagyaróváron, Esztergomban, Tiszakécskén. Ennek hatására az ÁVH-t még jobban gyűlölték az emberek, a kormány leváltotta Gerőt. Helyére Kádár János került.
  • 1956. október 28. eseményei

    28-a volt a második fordulópont a forradalom idején. A Nagy Imre vezette MSZMP (főtitkára Kádár János) bejelentette a tűzszünetet, újjászervezte a demokratikus pártokat (pl: FKgP, MSZDP, NPP), feloszlatta az ÁVH-t, általános amnesztiát hirdetett és tárgyalásokat kezdett a szovjetekkel a szovjet csapatok kivonulásáról. Ráadásul megkezdődött a demokratikus választások előkészítése is. Mindezek miatt mondhatjuk azt, hogy Magyarországon győzött a forradalom.
  • 1956. november 2. eseményei

    Véget ért a sztrájk és megkezdődött a főváros helyreállítása. Nagy Imre bejelentette Magyarország függetlenségét és semlegességét és megszüntette az egypártrendszert is. Új kormányt alakított, melyben más pártok politikusai is helyet kaptak (pl: Tildy Zoltán). A Rádió irányítását is forradalompárti emberek vették át. Mindezek miatt az emberek azt hitték, hogy egy békés munkanap kezdődik hétfőn.
  • 1956. november 3-4. eseményei

    November 3-án kezdődtek meg a tárgyalások a szovjet csapatok kivonásának részleteiről. A magyar tárgyalócsoport vezetője Maléter Pál honvédelmi miniszter volt. A szovjetek azonban ezt a tárgyalást csak álcának használták, Hruscsov utasítására. A magyar küldöttséget elfogták és megindultak a szovjet tankok Magyarországra. November 4-én hajnalban életbe lépett a szovjetek Forgószél nevű hadművelete Magyarországon (összpontosított, szervezett támadás).