Timeline - Fris cronològic

  • Inici Primera Revolució Industrial i Origen Màquina de Vapor (1760) /( 1765)

    Inici Primera Revolució Industrial i Origen Màquina de Vapor (1760) /( 1765)
    La Primera Revolució Industrial va començar a la segona meitat del segle XVIII al Regne Unit, impulsada per avenços tecnològics com la màquina de vapor (1765) de James Watt i millores en la indústria tèxtil, que van permetre la mecanització de la producció.
  • Period: to

    Revolució Americana

    La Revolució Americana (1775-1783) va ser un moviment independentista de les colònies nord-americanes contra la dominació britànica. Motivats per taxes injustes i manca de representació, els colonitzadors van lluitar per la independència. La Declaració d'Independència del 1776 va proclamar la secessió dels Estats Units. La guerra, finalment guanyada pels americans, va culminar amb la independència reconeguda pel Tractat de París del 1783.
  • Inici Revolució Francesa (1789)

    Inici Revolució Francesa (1789)
    A l'any 1789, va començar la Revolució Francesa, un esdeveniment clau a la història de França i del món. Les causes principals de la revolució eren la desigualtat social, la injustícia fiscal i el descontentament popular amb la monarquia absoluta.
  • Presa de la Bastilla (1789)

    Presa de la Bastilla (1789)
    La presa de la Bastilla, ocorreguda el 14 de juliol de 1789 a París, va ser un punt d'inflamació de la Revolució Francesa. La gentada va assaltar aquesta presó, símbol de l'opressió monàrquica, buscant armes i alliberant presos polítics. L'episodi va marcar l'inici de la revolta popular i la caiguda del règim absolutista.
  • Execució de Lluís XVI (1793)

    Execució de Lluís XVI (1793)
    La mort de Lluís XVI durant la Revolució Francesa va tenir lloc el 21 de gener de 1793 per decapitació a la guillotina. Va simbolitzar l'acabament de la monarquia i va intensificar les tensions entre els republicans i les potències estrangeres. Va marcar un punt d'inflexió cap a la radicalització de la revolució.
  • Final de la Revolució Francesa (1799)

    Final de la Revolució Francesa (1799)
    La Revolució Francesa va arribar al seu final amb el cop d'estat de Napoleó Bonaparte el 9 de novembre de 1799, instaurant el Consolat. Això va posar fi a l'era del Terror i a la inestabilitat política.
  • Inici de l'Època Napoleònica (1800)

    Inici de l'Època Napoleònica (1800)
    L'inici de l'època napoleònica va ser el cop d'estat del 9 de novembre de 1799, quan Napoleó Bonaparte va instaurar el Consolat i es va convertir en Primer Cònsol de França, marcant el començament de la seva influència i poder creixent en la política francesa.
  • Autoproclamació a Emperador de Napoleó Bonapart (1804)

    Autoproclamació a Emperador de Napoleó Bonapart (1804)
    Napoleó Bonaparte, Primer Cònsol de França, es va autoproclamar emperador el 2 de desembre de 1804 en la Catedral de Notre-Dame a París. Aquest acte va simbolitzar la seva consolidació del poder i la creació de l'Imperi Francès, amb Napoleó com a emperador, establint una nova dinastia imperial.
  • 1a Constitució Espanyola "La pepa" (1812)

    1a Constitució Espanyola "La pepa" (1812)
    La primera Constitució espanyola, coneguda com "La Pepa," va ser promulgada el 19 de març de 1812 durant el domini francès de Josep Bonaparte. Aquesta constitució liberal va establir principis com la igualtat davant la llei i la llibertat d'expressió. Va ser una resposta a les reformes il·lustrades i la influència de la Revolució Francesa a Espanya.
  • Congrés de Viena (1814-1815)

    Congrés de Viena (1814-1815)
    El Congrés de Viena (1814-1815) va ser una conferència internacional després de les guerres napoleòniques per reorganitzar Europa. Les potències europees van buscar restablir l'ordre i les monarquies després de les pertorbacions revolucionàries. Es va establir un equilibri de poders. També va donar lloc a la formació de la "Santa Aliança" per mantenir la pau i l'ordre a Europa. Les decisions del Congrés de Viena van tenir un impacte durador en la política europea durant el segle XIX.
  • Final de l'Època Napoleònica (1815) i exili de napoleó (mort-1821)

    Final de l'Època Napoleònica (1815) i exili de napoleó (mort-1821)
    L'època napoleònica va acabar amb la derrota de Napoleó a Waterloo l'any 1815. Va ser exiliat a l'illa de Santa Helena, on va morir el 1821. Això va significar la fi de les guerres napoleòniques i el seu somni imperial. Les potències europees van restaurar les monarquies, restablir l'ordre i establir el Congrés de Viena per reorganitzar Europa. La influència de Napoleó, però, va perdurar a través de les reformes i canvis polítics que va introduir.
  • Derrota de Napoleó a la "batalla de waterloo" (1815)

    Derrota de Napoleó a la "batalla de waterloo" (1815)
    La batalla de Waterloo va tenir lloc el 18 de juny de 1815 a Bèlgica. Va ser un enfrontament decisiu entre les forces de Napoleó Bonaparte i les coalicions aliades liderades per Anglaterra i Prússia. La derrota de Napoleó a Waterloo va marcar la seva caiguda final i la fi de l'Imperi Francès.
  • Inici de la restauració (1815)

    Inici de la restauració (1815)
    L'inici de la Restauració va tenir lloc després de la caiguda de Napoleó Bonaparte el 1815. A França, es va restaurar la monarquia amb Lluís XVIII com a rei, marcat pel retorn de la dinastia Borbó al tron. A Espanya, Ferran VII va ser restablert com a rei després de l'ocupació napoleònica. La Restauració buscava restablir el poder monàrquic i posar fi a les convulsions revolucionàries que havien caracteritzat l'època napoleònica.
  • "La santa Aliança"(1814-1815)

    "La santa Aliança"(1814-1815)
    La Santa Aliança va ser una coalició de països europeus formada, específicament el 26 de setembre de 1815. Va ser creada per l'emperador d'Austrària, el rei de Prússia i el tsar de Rússia, amb l'objectiu de preservar l'ordre i la monarquia absoluta a Europa després de la caiguda de Napoleó Bonaparte. La Santa Aliança es va oposar als principis liberals i republicans que van sorgir després de la Revolució Francesa, i va ser vista com un intent de restaurar l'Antic Règim.
  • 1a Onada Revolucionària (1820)

    1a Onada Revolucionària (1820)
    La Primera Onada Revolucionària del 1820 va ser un moviment liberal a Europa que va veure revoltes i canvis polítics. Inclou la Revolució de juliol a França, així com revolucions a Espanya i Itàlia, amb un esperit liberal i desig d'aconseguir més drets civils i reformes polítiques. Malgrat això, aquesta onada revolucionària va ser reprimida posteriorment.
  • Independència de Grecia (1820)

    Independència de Grecia (1820)
    La independència de Grècia del 1820 va ser un moviment de llibertat nacional contra l'imperi otomà. Es va iniciar amb revoltes a Peloponès, inspirades en ideals il·lustrats. Això va desencadenar una guerra que va rebre el suport internacional i va culminar amb la independència de Grècia el 1830, reconeguda pels Tractats de Londres.
  • 2a Onada Revolucionaria

    2a Onada Revolucionaria
    La Segona Onada Revolucionària de 1830 va ser un període d'agitat moviment polític i social a Europa. Va començar amb la Revolució de Juliol a França, que va provocar canvis polítics i va inspirar revoltes similars a altres països. Aquesta onada va ser caracteritzada per la cerca de governs més democràtics i l'enderrocament de monarques autocràtics, tot i que els resultats van variar segons el país.
  • Final de la primera revolució industrial

    Final de la primera revolució industrial
    El final de la Primera Revolució Industrial es caracteritza per l'expansió global de la industrialització, el desenvolupament tecnològic continu i canvis importants en la societat i l'economia, preparant el terreny per a la Segona Revolució Industrial del segle XIX.
  • 3a Onada Revolucionaria

    3a Onada Revolucionaria
    La Tercera Onada Revolucionària de 1848, coneguda com la Primavera dels Pobles, va ser un moviment revolucionari que va abastar Europa. Les revoltes van ser impulsades per descontentament social i polític, demanant reformes democràtiques i igualtat. Tot i que moltes revolucions van tenir èxit inicialment, la repressió posterior va limitar els canvis duradors.
  • Period: to

    Unificació Italiana

    L'unificació d'Itàlia (1848-1871), coneguda com el Risorgimento, va ser un procés de consolidació de diversos estats i regions italianes sota una monarquia constitutional sota Víctor Manuel II. Impulsada per figures com Garibaldi i Cavour, va incloure la Guerra d'Independència italiana (1848-1849) i les campanyes de Garibaldi al sud (1860-1861), així com l'annexió de Venècia i Roma (1870-1871). Aquest procés va conduir a la creació de l'Estat italià modern i va tenir un impacte significatiu.
  • Period: to

    Construcció Canal de Suez

    El canal de Suez, construït per Ferdinand de Lesseps entre 1859 i 1869, connecta el mar Mediterrani amb el mar Roig, estalviant temps i distància en el comerç marítim. Aquesta obra monumental ha estat crucial per a la navegació internacional, facilitant el trànsit entre Europa i l'Orient Mitjà des de la seva inauguració.
  • Period: to

    Unificació Alemanya

    La unificació alemanya va tenir lloc el 1871, liderada per Otto von Bismarck. Mitjançant guerres i aliances astutes, Bismarck va aconseguir reunir diversos estats alemanys sota el domini de Prússia. Aquesta unificació va culminar amb la creació de l'Imperi Alemany, consolidant-se com una potència europea unificada.
  • Period: to

    Imperialisme

    L'imperialisme és una política d'expansió territorial i influència econòmica, política i cultural d'una nació més poderosa sobre altres regions o països. A finals del segle XIX, les potències europees van buscar controlar àrees estratègiques per recursos i mercats, impulsades per l'economia, la competència i la ideologia. Això va resultar en la colonització d'Àfrica i Àsia, amb conseqüències duradores com el saqueig de recursos i tensions geopolítiques.
  • Period: to

    2a Revolució Industrial

    La Segona Revolució Industrial va transcórrer aproximadament entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX, impulsada per avanços tecnològics com l'electricitat, la producció en cadena i el desenvolupament de noves indústries químiques. Aquesta etapa va transformar la producció i el transport, incrementant la producció en massa i facilitant la globalització després de la primera rev. industrial.
  • Conferència de Berlin (1884)

    Conferència de Berlin (1884)
    La Conferència de Berlín, l'any 1884-1885, va ser una reunió entre potències europees per establir regles per a la colonització d'Àfrica. Sense la participació africana, van dividir el continent, causant tensions i conflictes culturals i polítics que perduren fins avui.
  • Period: to

    Primera guerra mundial (1914-1918)

    La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va emergir pel nacionalisme exacerbat, rivalitats imperialistes i l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran. Formant dos blocs, les Potències Centrals i Aliades van enfrontar-se en una guerra global amb trinxeres i noves armes. El conflicte va provocar canvis socials, com la caiguda d'imperis, i va resultar en un costós cessament de l'enfrontament amb el Tractat de Versalles.