Segle XIX a Espanya

  • Carles IV

    Carles IV
    Carles IV va ser un monarca absolut de la dinastia Borbó. Va regnar a Espanya durant l'època de la Revolució francesa i va lluitar contra la França revolucionària. Quan posteriorment Napoleó va arribar al poder, ell es va aliar i va per anar en contra d'Anglaterra. Tot i això, el pacte no va agradar als ciutadans, aquests van fer el motí d'Aranjuez i la corona va passar al seu fill Ferran VII. Finalment, Napoleó va citar a Carles i Ferran i va donar la corona al seu germà Josep Bonaparte.
  • Absolutisme

    Absolutisme
    L'absolutisme és un sistema polític característic de l'Europa moderna on la monarquia concentra tot el poder (legislatiu, judicial i executiu).
  • Period: to

    Segle XIX a Espanya

  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Va ser un acord entre França i Espanya on Carles IV deixava passar a les tropes franceses per atacar a Portugal, ja que era aliat d'Anglaterra.
    Com que França no va acabar complint el tractat, va esclatar la Guerra del Francès.
  • Capitulacions de Baiona

    Capitulacions de Baiona
    Va ser una reunió de Carles IV i Ferran VII amb Napoleó per decidir qui rebia la corona espanyola. Finalment, va ser otorgada al germà de Napoleó, Josep Bonaparte.
  • Guerra del francès

    Guerra del francès
    La guerra del francès (1808-1814), va ser una guerra de guerrilles entre Espanya i l'Imperi francès de Napoleó i es va produir com a conseqüència del Tractat de Fontainebleau. Aquest conflicte bèl·lic es va desenvolupar en plena crisi de l'Antic Règim.
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    Va ser una revolta produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808 durant el regnat de Carles IV. El poble estava en desacord sobre el tractat entre França i Espanya. Aquest esdeveniment va desembocar en l'abdicació de Carles IV en el seu fill, futur rei Ferran VII.
  • Josep Bonaparte

    Josep Bonaparte
    Josep Bonaparte, també anomenat "Pepe Botella", era germà de Napoleó i va ser rei d'Espanya quan Napoleó li va donar la corona a les Capitulacions de Baiona.
  • Corts de Cadis

    Corts de Cadis
    La tasca de les Corts de Cadis va ser crear un cos de lleis de caràcter liberal sobre el qual crear un nou ordre social que acabés amb la societat estamental que havia caracteritzat Espanya fins aquells moments. En les Corts de Cadis estaven representats els tres estaments: els liberals, els conservadors i els burgesos. Això va derivar amb el primer text constitucional espanyol, La Constitució del 1812.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII, fill de Carles IV i anomenat "el deseado" prometia ser un rei més liberal i donar més llibertat al poble. Tot i això, contrari a les seves promeses, va continuar sent absolutista, la gent el va anomenar "el Felón" i ell va perseguir als liberals.
    Durant el seu regnat, va annular la llei "Sàlica" (llei per la qual les dones no podien regnar) i va deixar el tro seva filla Isabel II al seu testament. Molta gent estava en desacord i van esclatar les Guerres Carlines.
  • Pragmàtica sanció

    Pragmàtica sanció
    La Pragmàtica sanció va ser aprovada per Ferran VII l'any 1830. Això va permetre que la seva filla Isabel II pogués heretar el tro ja que el rei no tenia cap fill home.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II va ser una reina molt important ja que va implantar la monarquia parlamentaria, és a dir el liberalisme. No ho va tenir gens fàcil per l’oposició dels carlins, i va patir alguns aixecaments miliars i cops d’estat. Durant el seu regnat, es van redactar constitucions com la del 1837 o 1845.
    Es va produir una crisi econòmica, social, política i militar. Al 1868, hi va haver una revolució anomenada "La gloriosa" i es va haver d'exiliar a França.
  • Guerres Carlines

    Guerres Carlines
    Hi havia dos bàndols principals, els carlins (defensaven l'absolutisme, eren molt catòlics i donaven suport a l'àmbit rural) i els isabelins (defensaven el liberalisme i donaven suport a les ciutats). La majoria de carlins eren de Catalunya, País Basc o Navarra.
    El moviment carlista va començar perquè molta gent estava en desacord de que Isabel II governés i que pugés al tro el germà de Ferran, Carles. Per això que van esclatar les Guerres Carlines, un seguit de tres guerres i un alçament.
  • Liberalisme

    Liberalisme
    És una idea política contrària a l'absolutisme. S'implantava la monarquia parlamentària i la reina Isabel II va ser la primera reina espanyola en fer servir aquesta forma de govern.
  • Desamortització de Mendizábal

    Desamortització de Mendizábal
    La desamortització va ser un procés molt llarg que tenia com a objectiu subhastar totes les terres i béns que havien sigut atorgats a l'església anys enrere. La desamortització de Mendizábal va ser una de les més importants i es va dur a terme l'any 1836.
  • Baldomero Espartero

    Baldomero Espartero
    Baldomero Espartero va ser un militar espanyol. Degut a la crisi de la indústria cotonera, va fer un cop d'estat i va bombardejar Barcelona abans de que Isabel II regnés. Ho va justificar amb una de les seves frases més cèlebres "És convenient bombardejar Barcelona almenys un cop cada 50 anys".
  • Crisi del 1867

    Crisi del 1867
    Va ser una crisi arrel dels mètodes de govern de Isabel II. Hi va haver una crisi econòmica, social (per tota la gent pobre), política i militar (Espanya anava perdent colònies d'Amèrica).
  • La Gloriosa

    La Gloriosa
    La Revolució de 1868, anomenada "la Gloriosa" va suposar el destronament de la reina Isabel II. Ella es va haver d'exiliar a França per protegir-se.
  • Joan Prim

    Joan Prim
    Joan Prim i Prats a ser un polític i miliar català molt influent en la política espanyola del segle XIX. Ell va suggerir a Amadeu de Savoia com a rei d'Espanya i el dia després de que Amadeu pugés al tro, va morir assassinat. Des d'aquell dia, Amadeu de Savoia va haver de governar sense el seu principal suport.
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Va ser el nou rei d'Espanya després d'Isabel II al 1871. El van portar els polítics, sobretot Prim. Ell era de la dinastia de Savoia, era italià. El que ell volia era modernitzar Espanya i democratitzar-la. Va establir una monarquia parlamentària i va respectar la Constitució del 1869.
    Tot i això, ell no se sentia estimat pel poble i no va aconseguir assolir els seus objectius. Finalment va decidir marxar i tornar a Itàlia.
  • 1a república

    1a república
    Com que els borbons i els reis estrangers no agradaven, es va decidir crear la 1a república. Consistia en un govern sense rei i amb moltes reformes.
    Però hi van haver molts problemes. El primer van ser les Guerres Carlistes, que encara continuaven. També succeïa que els republicans estaven poc units. Hi havia dos bàndols, els republicans unitaris (estat centralitzat) i els federalistes (estat descentralitzat).
    El poble no es posa d'acord i la república acaba en fracàs, només va durar 11 mesos.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Alfons XII va ser un rei Borbó fill d'Isabel II. Va iniciar l'etapa de la restauració i va aplicar la monarquia parlamentària respectant la constitució, o sigui que el poder estava repartit entre el rei i el parlament. A més, el poder repartit entre el rei i el parlament o les corts.
  • Bipartidisme

    Bipartidisme
    Va ser una forma de govern on només podien participar a les eleccions dos partits polítics. En aquell moment els dos partits eren liberals. Hi havia els conservadors, liderats per Cànoves i els liberals liderats per Sagasta. Aquests governaven de forma alterna, sense fer-se cap oposició.
    Hi havia eleccions tot i que eren fraudulentes i es feien trampes.
    Era un sistema poc democràtic però va donar estabilitat i no hi va haver cap aixecament militar.
  • Constitució del 1876

    Constitució del 1876
    Al 1876 es va redactar una nova constitució. Tenia punts liberals i conservadors, per això va durar tants anys. La constitució dictava que hi havia el poder entre el rei i el parlament compartit i que el parlament estaria dividit entre el Congrés dels Diputats i el Senat.
    A més, dictava un estat centralista i confessional, o sigui que la religió oficial era la catòlica però donava llibertat religiosa.
  • Diferència entre els conservadors i liberals

    Diferència entre els conservadors i liberals
    Per una part, els conservadors tenien el suport de l'Església i estaven a favor del manteniment de les classes privilegiades. Volien el catolicisme obligatori. El seu líder era Cànoves Castillo. D'altra banda, els liberals volien una combinació de la llibertat i l'ordre, i una llibertat religiosa però amb un estat confessional. El seu líder era P.M Sagasta.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    Espanya mantenia les colònies de Cuba, Puerto Rico i Filipines. La més important era la de Cuba pel seu comerç de sucre i Espanya en tenia el poder. Va ser justament per això que els cubans es van revoltar, volien tenir el control del comerç i abolir l’esclavitud. Va esclatar la guerra entre Espanya i Cuba. Al principi, Espanya va guanyar però quan Cuba va rebre l'ajuda de EUA que amb l'excusa de l'enfonsament del Maine es va unir a la guerra, Espanya va ser derrotada i va perdre les 3 colònies.
  • Com va acabar el segle?

    Hi va haver un gran impacte psicològic negatiu. Espanya va quedar molt decepcionada amb el seu sistema polític, la seva economia, el seu exèrcit ja que havia sigut derrotat pels americans en molt poc temps,...