Segle XIX

  • Carles IV

    Carles IV
    Carles IV ha passat a la Història com un home manipulable, sense més voluntat que la de la seva dona, María Luisa de Parma, i el seu home de confiança, Manuel Godoy. Els successos de 1807 i 1808, que el van portar a ser el primer monarca de la Edat Moderna espanyola que no va morir com a rei i que va suposar una invasió de la monarquia hispànica, van confirmar aquests prejudicis.
  • Period: to

    Regnat de Carles IV

  • Batalla de Trafalgar

    Batalla de Trafalgar
    Les flotes Espanyola i Francesa s'enfrontaran a la flota Anglesa la qual acabarà victoriosa, va ser aclaparadora la superioritat Anglesa, les tropes Espanyoles i Franceses van estar molt mal dirigides.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Acord entre França i Espanya per envair Portugal. Les tropes franceses travessarien Espanya per arribar a Portugal.
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    Ferran (fill de Carles IV) va aprofitar el descontentament popular i va instigar el Motí d'Aranjuez, que va provocar que el seu pare, el rei, abadicarà en ell, passant a ser el rei Ferran VII
  • Abdicacions de Baiona

    Abdicacions de Baiona
    Les abdicacions de Baiona, van tenir lloc el 5 de maig de 1808 al castell de Marracq de la ciutat francesa de Baiona. Els reis Carles IV i el seu fill Ferran VII posen la decisió de qui s'ha de quedar amb el tron ​​d'Espanya en mans de Napoleó Bonaparte, que a continuació cediria els drets al seu germà Josep Bonaparte, que regnaria amb el nom de Josep I
  • Regnat de Josep I

    Regnat de Josep I
    Va ser rei d'Espanya imposat pel seu germà Napoleó
  • Period: to

    Guerra de la Independència Espanyola

    La guerra de la Independència Espanyola va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès, va ser provocada per la instauració de Josep Bonaparte, Germà de Neopoleo, en el tron espanyol i va acabar amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
  • Corts de Cadis

    Corts de Cadis
    L’any 1810, mentre es desenvolupava la Guerra d’Independència, es van reunir les Corts a Cadis.
    Les Corts de Cadis, van reunir en un primer moment a un centenar de representants (1810) i van arribar a ser més de 300 al 1813. Reunides durant tres anys, al 1812 van elaborar una constitució que es considera la base del constitucionalisme espanyol. Ja des del seu inici els vots no es van comptabilitzar per estaments, sinó per diputats, trencant per tant amb el sistema tradicional
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII sempre havia tingut molt males relacions amb el seu pare, com a príncep ja havia conspirat contra ell, perquè ell prometia ser un rei més liberalista, per això el poble el tenien com "el deseado", però un cop va arribar al tro, va fer més aviat el contrari, va tornar a instaurar la monarquia ABSOLUTISTA i es va quedar amb tot el poder, va passar de ser "el deseado" a ser "el felón".
  • Absolutisme

    Era una política que li atorgava al rei el poder absolut
  • Period: to

    Regnat de Ferran VII

  • Desamortització de Mendizàbal

    Desamortització de Mendizàbal
    Va consistir a posar al mercat, mitjançant subhasta pública, les terres i béns no productius en poder de les anomenades mans mortes que no les conreaven, gairebé sempre l'Església catòlica o els ordes religiosos, que els havien acumulats com a habituals beneficiaris de donacions, testaments i abintestats, a fi d'augmentar la riquesa nacional i crear una burgesia i una classe mitjana de llauradors propietaris.
  • Pragmàtica Sanció

    Pragmàtica Sanció
    Ferran VII va aprovar la pragmàtica sanció perquè la seva filla gran pogués heretar el tron i ser proclamada reina després de la seva mort, seguint la tradició espanyola.
  • Maria Cristina de Borbó‑Dues Sicílies

    Maria Cristina de Borbó‑Dues Sicílies
    Al morir el rei, durant la minoria d'edat de la seva filla Isabel II, Maria Cristina es va trobar davant d'un ambient polític molt crispat, en què les diferents forces (liberals, dividits entre moderats i progressistes, carlins, etc.) van mantenir durs enfrontaments entre si.
  • Period: to

    Regnat d'Isabel II

  • Period: to

    Regència de María Cristina

  • Esperanto

    Esperanto
    Combatent en tres dels quatre conflictes més importants d'Espanya al segle XIX, va ser soldat a la guerra contra la invasió francesa, oficial durant la guerra d'independència del Perú i general a la primera guerra carlina. La regència d'Espartero va ser l'últim període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, després del triomf de la revolució de 1840 que va posar fi a la regència de Maria Cristina de Borbó, mare de la futura reina Isabel II ell, Espertero es va quedar amb el poder d'Espanya
  • Period: to

    Regència d'Espartero

  • Isabel II

    Isabel II
    A l'octubre de 1833 va succeir al tron ​​d'Espanya. Com que era menor d'edat van ser regents la seva mare Maria Cristina, fins al 1840, i el general Baldomero Espartero fins al 1843
    La vida d'Isabel II es basa en una festa contínua. Anava al llit a les cinc del matí i s'aixecava a les tres de la tarda. Aquesta manera de vida va provocar fortes crítiques a la societat espanyola.
    Isabel II instaura el règim LIBERAL que no acaba funcionant molt bé.
  • LIBERALISME

    El liberalisme és un grup d'ideologies polítiques, socials i religioses, que s'oposen a l'absolutisme i que afirma la llibertat de la persona i sobreposen la iniciativa individual per sobre de la col·lectiva.
  • Crisi del 1867

    Al 1866 va esclatar la primera crisi financera de la història del capitalisme espanyol.
    El detonant de la crisi van ser les pèrdues de les companyies ferroviàries, que van arrossegar amb elles bancs i societats de crèdit.
    Després es va sumar una greu crisi de subsistència al 1867 motivada per les males collites d'aquells anys. Els afectats no van ser els rics o els polítics, com en la crisi financera, sinó classes més baixes a causa de l'escassetat de productes bàsics com el pa.
  • El Sexenni Democràtic

    El Sexenni Democràtic
    És l'etapa més democràtica del segle XIX, però també la més inestable. La revolució de Setembre del 1868, "La Gloriosa", tenia un objectiu clar: fer fora la reina Isabel II i donar poder de les forces polítiques més o menys marginades durant el regnat d'Isabel II (progressistes i demòcrates, especialment). Es va intentar crear un règim liberal democràtic estable, però les per divisions entre els partits polítics van fer fracassar l'intent.
  • "La gloriosa"

    "La gloriosa"
    Tenia uns objectius molt clars: destronar Isabel II i, per tant, acabar amb la dinastia borbònica i introduir noves reformes polítiques. El país es trobava en una situació econòmica preocupant. A la crisi financera i industrial s'hi afegia la crisi de subsistència
    Aquest aixecament, liderat per la burgesia, va adquirir un caire més revolucionari a causa del suport popular que va obtenir. El cop d'estat, que havia estat encapçalat pels generals Serrano, Prim i el brigadier Topete.
  • Period: to

    Sexenni Democràtic

  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Escollit com a rei d'Espanya de 1870 a 1873, durant el Sexenni Revolucionari, per les Corts espanyoles després de la Revolució Gloriosa de 1868 que va expulsar del país a la dinastia Borbó. La brevetat del seu regnat, de poc més de dos anys, va ser a causa de la inestabilitat política que vivia Espanya, el rebrot carlí, la guerra a Cuba i, sobretot, la mort del seu principal valedor, Joan Prim.
  • Period: to

    Regnat d'Amadeu de Savoia

  • Primera República

    La Primera República espanyola va ser el règim polític vigent a Espanya des de la seva proclamació per les Corts, l'11 de febrer del 1873, fins al 29 de desembre del 1874, quan el pronunciament del general Martínez Campos va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Un regnat inacabat per una mort prematura i inesperada, amb prou feines una dècada com a cap de l'Estat espanyol. Existència i vida institucional curtes, però, suficients per posar els fonaments d'un nou règim monàrquic de govern parlamentari BIPARTIDISTA.
    Va prendre moltes mesures contra els carlistes i va demostrar ser un rei al qual li importaven els seus súbdits.
  • BIPARTIDISME

    Un sistema amb dos partits d'idees diferents, que es reparteixen ordenadament al poder i garanteixen la pau social i el progrés econòmic
  • Period: to

    Regnat d'Alfons XII