5f15f06fb5e9a.r d.516 211 0

REVOLUCIÓ FRANCESA

  • Presa de la Bastilla

    Presa de la Bastilla
    El 14 de juliol de 1789, una multitud enfurida va assaltar la Bastilla a la recerca d'armes i alliberament de presoners polítics. La Bastilla era una presó a París i s'havia convertit en un símbol de l'opressió real i la tirania de l'antic règim.
  • Declaració de drets de l'Home i del Ciutadà

    Declaració de drets de l'Home i del Ciutadà
    És un document històric fonamental que va sorgir durant la Revolució Francesa el 1789. Aquesta declaració estableix els principis bàsics dels drets individuals i la igualtat davant la llei. Dret a la llibertat i la igualtat, Dret a la propietat, Dret a la llibertat i la seguretat, Llibertat d'expressió, Dret a un judici just, Dret a la resistència a l'opressió etc. La resistència a l'opressió és un dret natural i darrer recurs del poble contra la tirania.
  • Constitucio (liberalisme polític)

    Constitucio (liberalisme polític)
    El liberalisme polític és un corrent de pensament polític que defensa la llibertat individual, la igualtat davant la llei, la limitació del poder de l'Estat i la protecció dels drets humans com a valors fonamentals. Les constitucions basades en el liberalisme polític tendeixen a reflectir aquests principis. A continuació, es presenten alguns dels aspectes clau que solen ser presents en les constitucions inspirades en el liberalisme polític:
  • Period: to

    Monarquia Constitucional

    La monarquia constitucional francesa es refereix a un període de la història de França que es va estendre des de la promulgació de la Constitució de 1791 fins a la caiguda de la monarquia en 1792 durant la Revolució Francesa. Durant aquest temps, França va experimentar una transformació significativa en el seu sistema de govern.
  • Assalt al palau reial

    Assalt al palau reial
    L'assalt al Palau de les Tullerías va ocurrir el 10 d'agost de 1792 durant la Revolució Francesa. El Palau de les Tullerías era la residència real a París on es trobava el rei Lluís XVI i la seva família. Aquest esdeveniment va ser un episodi significatiu en la revolució i va marcar un punt d'inflexió en la relació entre la monarquia i els revolucionaris.
  • Period: to

    República social

    La República Social durant la Revolució Francesa es refereix a un període dins de la Revolució Francesa en el qual alguns líders i grups revolucionaris van buscar establir una forma de govern que promogués una major igualtat social i econòmica. Aquesta fase es va caracteritzar per la implementació de mesures més radicals i redistributives en un esforç per eliminar les desigualtats i promoure la justícia social. Aquí hi ha alguns aspectes clau de la República Social durant la Revolució Francesa:
  • Execució de Lluís XVI

    Execució de Lluís XVI
    Lluís XVI, va ser l'últim rei de França de la Revolució Francesa. El seu regnat va abastar des del 1774 fins al 1792.
    L'execució de Lluís XVI va tenir lloc el 21 de gener del 1793. Va ser condemnat a mort per alta traïció i conspiració contra la seguretat de l'Estat per la Convenció Nacional, un òrgan revolucionari que havia assumit el poder a França. Lluís XVI va ser declarat culpable per la Convenció Nacional en un judici polític i va ser condemnat a la guillotina.
  • Caiguda dels jacobins

    Caiguda dels jacobins
    La caiguda dels jacobins es refereix al període en la Revolució Francesa quan el govern dirigit pel Club dels Jacobins, un grup polític radical, va perdre el seu poder i influència. Els jacobins, liderats per figures com Maximilien Robespierre, van exercir un paper important en la fase radical de la Revolució Francesa coneguda com el "Regne del Terror" (1793-1794).
  • Period: to

    República conservadora

    Davant la radicaltzació de la Revolució, la burgesia moderada va implantar el liberalisme moderat
  • Inici del retorn dels exiliats

    Inici del retorn dels exiliats
    El "retorn dels exiliats" pot fer referència a diversos esdeveniments històrics en què persones exiliades van tornar al seu país d'origen després d'un període d'exili. Aquí en destaco alguns exemples importants:
    - Retorn dels exiliats després de la Segona Guerra Mundial - Retorn dels exiliats després de la Guerra Civil Espanyola
    - Retorn dels exiliats cubans
  • Cop d'estat de Napoleó

    Cop d'estat de Napoleó
    El "Cop d'estat de Napoleó" és una referència al famós episodi de la història de França en el qual Napoleó Bonaparte va donar un cop d'estat i va prendre el poder al país. Aquest esdeveniment, conegut com el 18 de Brumario, va ocórrer el 9 de novembre de 1799 en el calendari revolucionari francès.
    Napoleó Bonaparte era un general i polític francès que havia guanyat renom per les seves habilitats militars durant les Guerres Revolucionàries Franceses.