300px louisxviexecutionbig

REVOLUCIÓ FRANCESA

  • Period: to

    MONARQUIA CONSTITUCIONAL

  • Convocatòria dels Estats Generals

    Convocatòria dels Estats Generals
    Lluís XVI va convocar els Estats Generals, una assemblea que havia estat convocada per debatre els problemes financers del país. Aquest esdeveniment va marcar l’inici de la crisi que conduiria a la Revolució Francesa.
  • Creació de l’Assemblea Nacional

    Creació de l’Assemblea Nacional
    Després de desacords sobre la representació i els poders dels Estats Generals, els seus membres es van convertir en l’Assemblea Nacional, comprometent-se a redactar una constitució per limitar el poder del monarca.
  • Caiguda de la presó de la Bastilla

    Caiguda de la presó de la Bastilla
    La presa de la Bastilla, una fortalesa prisional a París, simbolitza l’inici de la Revolució Francesa. Aquest esdeveniment va ser impulsat per la por de la monarquia i va provocar un augment de la mobilització popular.
  • Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà

    Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà
    L’Assemblea Nacional va aprovar aquesta declaració, establint els principis de llibertat, igualtat i fraternitat i limitant els poders del monarca.
  • Period: to

    REPÚBLICA SOCIAL

  • Arrest i suspensió del rei Lluís XVI

    Arrest i suspensió del rei Lluís XVI
    L’Assemblea Nacional va decidir arrestar Lluís XVI i la seva dona, Maria Antonieta, acusant-los de traïció. Això va marcar l’etapa final de la monarquia constitucional francesa, ja que l’Assemblea va abolir la monarquia i va proclamar la Primera República Francesa.
  • Execució del rei Lluís XVI

    Execució del rei Lluís XVI
    Després de ser arrestat i jutjat, Lluís XVI va ser condemnat a mort i va ser guillotinat, simbolitzant el final de la monarquia i el triomf de les forces republicanes radicals.
  • Comitè de Salvació Pública

    Comitè de Salvació Pública
    S’establí el Comitè de Salvació Pública com a òrgan d’urgència per afrontar la crisi i les amenaces a la República. Va adquirir un poder quasi dictatorial i va prendre mesures radicals per suprimir l’oposició interna i externa.
  • Terror

    Terror
    El període conegut com el “Terror” va ser marcat per una intensa repressió política i l’execució massiva de suposats contrarevolucionaris. Maximilien Robespierre va jugar un paper clau com a líder d’aquesta etapa.
  • Creació del calendari republicà

    Creació del calendari republicà
    Durant aquesta època, es va introduir un nou calendari revolucionari per substituir el calendari gregorià. Això simbolitzava la ruptura amb la tradició i l’antiga ordre.
  • Alçament realista a l’oest de França

    Alçament realista a l’oest de França
    Durant aquest període, hi va haver una sèrie d’insurreccions realistes a l’oest de França, conegudes com la Guerra de la Vandèa, en les quals es va lluitar en contra de la República. Aquestes revoltes van ser reprimides pel govern republicà.
  • Period: to

    REPÚBLICA CONSERVADORA

  • Abolició de l’esclavitud a les colònies franceses

    Abolició de l’esclavitud a les colònies franceses
    La Convenció Nacional va aprovar l’abolició de l’esclavitud a les colònies franceses, un pas significatiu en la lluita contra la injustícia i la discriminació.
  • Cop d’Estat del 9 de Termidor

    Cop d’Estat del 9 de Termidor
    El Comitè de Salvació Pública liderat per Robespierre va ser derrocat en un cop d’Estat conegut com el “Cop de Termidor”. Robespierre i els seus seguidors van ser detinguts i executats, posant fi al període del Terror.
  • Constitució de l’Any III

    Constitució de l’Any III
    Es va promulgar una nova constitució que va establir el Directori com l’òrgan executiu de govern. Aquesta constitució va marcar l’inici de la República Conservadora i va limitar els poders dels jacobins i els radicals.
  • Directori

    Directori
    El Directori, un govern format per cinc directors executius, va assumir el control de França a partir del 1795. Durant aquest període, es va caracteritzar per la inestabilitat política i econòmica.
  • Cop d’Estat de Napoleó Bonaparte

    Cop d’Estat de Napoleó Bonaparte
    El 9 de novembre de 1799 (18 de Brumari de l’Any VIII en el calendari revolucionari), Napoleó Bonaparte va liderar un cop d’Estat que va posar fi al Directori. Aquest esdeveniment va marcar l’ascens de Napoleó al poder i l’inici del període conegut com el Consolat, que finalment va conduir a l’establiment del Primer Imperi Francès.