Procés d'integració Europeu

  • Final segona guerra mundial

    Final segona guerra mundial
    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix. La guerra va implicar uns 100 milions de militars i fou causa de la mort d'entre 50 a 60 milions de persones,
  • Aprovació declaració universal dels drets humans

    Aprovació declaració universal dels drets humans
    l'Assemblea General de les Nacions Unides, reunida al Palau de Chaillot de París, aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans (Resolució 217). Es tracta d'un document de trenta articles en què se subratllen els drets humans considerats bàsics i que s'apliquen, sense excepció, a tots els éssers humans.
  • Declaració de Schuman

    Declaració de Schuman
    En la pronunciació d'aquest discurs tal com ho reconeix oficialment la Unió Europea (UE) es va fer el primer pas per a la formació d'aquesta organització supraestatal.
  • Es crea la CECA

    Es crea la CECA
    La Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA) és una organització europea fundada després de la Segona Guerra Mundial per regular les indústries del carbó i de l'acer. És establerta formalment pel Tractat de París, signat per Alemanya Occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos el 1951.
  • Aprovació del tractat de sobirania de Roma

    Aprovació del tractat de sobirania de Roma
    El Tractat constitutiu de la Comunitat Econòmica Europea va crear un mercat comú entre els sis països participants (Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos). L'objectiu era fomentar vincles més estrets i impulsar el creixement econòmic mitjançant l'augment del comerç.
  • Primera evolució de la UE

    Primera evolució de la UE
    La primera evolució de la UE va començar després de la Segona Guerra Mundial, quan alguns països europeus van decidir unir-se per evitar més conflictes i ajudar-se entre ells. Van començar a compartir recursos com el carbó i l'acer, i més endavant van formar una comunitat econòmica per fer més fàcil el comerç entre ells. Això va ser el començament de la Unió Europea tal com la coneixem avui.
  • Creació de la EFTA

    Creació de la EFTA
    L'Associació Europea de Lliure Comerç, també coneguda com a EFTA, és establerta el 3 de maig de 1960 com a bloc comercial alternatiu pels estats europeus que no podien o preferien no unir-se al mercat comú de la Comunitat Econòmica Europea.
  • 1a ampliació de la CEE

    1a ampliació de la CEE
    La primera ampliació de la CEE (Comunitat Econòmica Europea) va tenir lloc el 1 de gener de 1973, quan la CEE va passar de sis a nou membres. Els nous membres van ser Dinamarca, Irlanda i Regne Unit. Aquesta ampliació va ser un moment fonamental en el procés d'integració europea, ja que va marcar l'inici de l'expansió de la Comunitat més enllà dels seus membres fundadors,
  • Espanya entra a la UE

    Espanya entra a la UE
    Espanya va entrar a la Unió Europea (UE) el 1 de gener de 1986. Abans d'això, Espanya no formava part d'aquesta gran unió de països, però després de molts canvis polítics i econòmics, va decidir unir-se a la UE. Això va ajudar a Espanya a millorar la seva economia, a tenir més oportunitats per fer negocis amb altres països europeus i a participar en decisions importants que afecten tot Europa.
  • Aprovació del tractat de sobirania de Maastricht

    Aprovació del tractat de sobirania de Maastricht
    El Tractat de Maastricht, aprovat el 7 de febrer de 1992, és un acord important entre els països europeus per crear la Unió Europea (UE) tal com la coneixem avui. Abans només eren països que formaven una comunitat econòmica, però amb aquest tractat, van decidir unir-se també en altres àmbits, com la política, la seguretat i fins i tot crear una moneda comuna, l'euro.
  • Aprovació del tractat de sobirania de Schengen

    Aprovació del tractat de sobirania de Schengen
    El Tractat de Schengen, signat el 14 de juny de 1985, és un acord entre diversos països europeus que permet que les persones viatgin d’un país a un altre sense haver de passar per controls a les fronteres. Això vol dir que pots viatjar lliurement entre molts països d'Europa, com si fossin un únic país, sense haver de mostrar el passaport cada vegada. El tractat va fer que les fronteres entre aquests països fossin més obertes.
  • És crea el Euro

    És crea el Euro
    L'euro es va crear el 1 de gener de 1999 com una moneda comuna per a molts països d'Europa. Això vol dir que, en lloc de tenir monedes i bitllets diferents, com la lliura o el franc, els països que formen part de l'Unió Europea van començar a utilitzar la mateixa moneda: l'euro (€). Això fa que sigui més fàcil viatjar, comprar i vendre entre aquests països, perquè no has de canviar diners cada vegada que vas d'un lloc a un altre.
  • Entren Eslovàquia i Eslovènia a la UE

    Entren Eslovàquia i Eslovènia a la UE
    Eslovàquia i Eslovènia van entrar a la Unió Europea (UE) el 1 de maig de 2004. Abans, aquests dos països formaven part de Iugoslàvia i després de l'Independentitat, van voler unir-se a Europa per millorar les seves economies i tenir més oportunitats.
  • Romania i Bulgària entren a la UE

    Romania i Bulgària entren a la UE
    Romania i Bulgària es van unir a la Unió Europea (UE), convertint-se en membres oficials. Aquest va ser un moment important perquè aquests dos països, que abans havien estat part del bloc comunista a l'Est d'Europa, van aconseguir completar el seu procés d'integració a Europa després de molts anys de reformes econòmiques i polítiques.
  • Aprovació del tractat de sobirania de Lisboa

    Aprovació del tractat de sobirania de Lisboa
    Va ser un acord important per fer que la Unió Europea (UE) fos més eficaç i organitzada. Va canviar algunes regles per fer que les decisions a Europa fossin més ràpides i que els països tinguessin més veu. També va crear càrrecs nous, com el President del Consell Europeu i el Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors, per ajudar a coordinar millor les coses entre tots els països de la UE.
  • Croàcia entra a la UE

    Croàcia entra a la UE
    Això va ser molt important perquè va ser l'últim país fins ara a unir-se a la Unió. Croàcia, després d'haver-se independitzat de Iugoslàvia i passar per moltes reformes, va aconseguir formar part d'aquest grup de països europeus. Així, els ciutadans de Croàcia van poder viatjar, estudiar i treballar més fàcilment en altres països de la UE.
  • Sol·licitud de Gran Bretanya per abandonar la UE

    Sol·licitud de Gran Bretanya per abandonar la UE
    Gran Bretanya va fer un referèndum per decidir si volia seguir formant part de la Unió Europea (UE) o marxar.
  • Brexit (Aprovació de Gran Bretanya per abandonar la UE)

    Brexit (Aprovació de Gran Bretanya per abandonar la UE)
    La majoria de la gent va votar per sortir, en un resultat anomenat Brexit. Així que, després de molts debats i negociacions, Gran Bretanya va oficialitzar la seva decisió de marxar de la UE