Politieke geschiedenis van Belgie

  • Taalvrijheid en verfransing

    Taalvrijheid en verfransing
    Onder het Nederlandse bewind werd het Nederlands de officiële taal. Voor de Franstalige bourgeoisie was dat echter een minderwaardige taal omdat zij die taal gelijkstelde met de dialecten van het volk (hun huisbedienden, de arbeiders en de boeren), terwijl het Standaardnederlands voor het dialectsprekende volk eigenlijk een vreemde taal was. De verfranste ambtenarij en burgerij reageerden scherp tegen de verplichte vernederlandsing van het leger, het gerecht, het bestuur en het onderwijs.
  • Scheiding Belgie en Nederland

    Scheiding Belgie en Nederland
    Op 4 november 1830 begon te Londen een diplomatieke conferentie die over de toekomst van België zou beslissen. De grote mogendheden erkenden de scheiding van België en Nederland. Op 20 December is dit erkend.
  • Period: to

    Politieke geschiedenis van Belgie

    Een unitaire staat bestaat uit 1 Parlement en 1 Regering. Terwijl een federale staat bestaat uit verschillende deelstaten. Die deelstaten vormen samen een federatie.
  • Eerste koning van Belgie

    Eerste koning van Belgie
    Op 21 juli 1831 legde Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha op het Koningsplein in Brussel de eed af om officieel de eerste koning van Belgie te worden.
  • Taalwetten

    Taalwetten
    Door de Taalwetten worden het Nederlands, het Frans en het Duits als officiële talen erkend.
  • Period: to

    1e Wereldoorlog

    Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak bleef België neutraal. Op 4 augustus 1914 viel het Duitse keizerlijke leger de Belgische provincie Luik alsnog binnen. In 1917 leek het nog of België toch de oorlog zou verliezen. Aan het Belgische front wierp de taalstrijd een schaduw op het Belgische leger. Vlaamse soldaten werden geleid door Franstalige Waalse officieren, zonder kans op promotie. Pas na verbetering van hun situatie besloten de Vlaamse soldaten weer te vechten.
  • Ontstaan van de Vlaamse beweging

    Ontstaan van de Vlaamse beweging
    De Belgische staat werd vanaf de onafhankelijkheid in 1830 eentalig Frans.Zo kwam er een trage, maar gestage verfransing van het openbare leven in Vlaanderen op gang. De eerste reactie op deze verfransing kwam vanuit artistieke milieus. Daarna deinde de beweging uit tot al de andere artistieke disciplines. Het werd een algemeen cultuurflamingantisme. Als kunstenaars en intellectuelen behoorden zij doorgaans zelf tot de bourgeoisie. Vanaf 1870 kreeg de Vlaamse Beweging een bredere, volkse basis.
  • Neutrale politiek

    Neutrale politiek
    Vanaf 1936 voerde België opnieuw een neutrale politiek, maar ook dit keer viel Duitsland België binnen. Dat gebeurde op 10 mei 1940. Na 18 dagen besliste Koning Leopold III tot de overgave. Deze beslissing had een breuk met de regering tot gevolg en leidde na de bevrijding tot de zogenaamde koningskwestie.
  • Period: to

    2e Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet door Duitsland. De bezetting begon met de inval op 10 mei 1940 en duurde tot de uiteindelijke bevrijding van het laatste deel op 1 oktober 1944.
  • Eerste staatshervorming

    Eerste staatshervorming
    Een eerste staatshervorming maakt een einde aan de unitaire staat. De grondwet erkent vier taalgebieden, drie economische gewesten en drie cultuurgemeenschappen
  • Tweede staatshervorming

    Tweede staatshervorming
    Door de tweede staatshervorming worden de cultuurgemeenschappen omgedoopt tot de Franse, de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap. Naast cultuur zijn ze ook bevoegd voor persoonsgebonden aangelegenheden. Ze hebben elk een eigen parlement (Raad) en regering
  • Derde staatshervorming

    Derde staatshervorming
    1988-1989. Door de derde staatshervorming krijgt ook het Brussels Gewest een eigen parlement en regering. De gemeenschappen krijgen meer bevoegdheden, zoals onderwijs, en de gewesten worden ook bevoegd voor vervoer en openbare werken.
  • Vierde staatshervorming

    Door de vierde staatshervorming wordt België een volwaardige federale staat. De eerste zin van de grondwet luidt voort-aan: 'België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten.'
  • Vijfde staatshervorming

    Vijfde staatshervorming
    De zogenaamde Lambermontakkoorden vormen de vijfde stap in de staatshervorming. De gemeente- en provinciewet, buitenlandse handel, landbouw en ontwikkelingssamenwerking worden aan de gewesten overgedragen.
  • Zesde staatshervorming

    Zesde staatshervorming
    Na 459 dagen onderhandelingen werd eind september 2011 een akkoord bereikt over een zesde staatshervorming onder leiding van Elio Di Rupo. Daarin wordt onder andere een oplossing gevonden voor het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde, een heet hangijzer dat de Belgische politiek 50 jaar domineerde.