MM tijdbalk 1600 t/m 1900

By mjmandy
  • handel

    handel
    In 1595 organiseerden Amsterdamse kooplieden de 'eerste schipvaert' naar Azië. Deze kooplieden waren op zoek naar kruidnagelen, nootmuskaat, foelie en vooral peper. die producten leverden in Europaveel op en handelaren in de republiek zagen hierin een manier om snel geld te verdienen.
  • Azië deed inkopen

    Azië deed inkopen
    Na 1597 werden verschillende ondernemingen gericht op specerijen op markten in Azië gingen inkopen om ze vervolgens naar Europe te verschepen en daar met winst te verkopen. De reizen die de schepen ondernamen waren lang en gevaarlijk. Daarnaast was de concurrentie tussen de Europeanen in Azië letterlijk moordend. Het gevolg was dat enkele van deze ondernemingen al snel ten onder zouden gaan.
  • Period: to

    MM

  • Period: to

    Groeiende Bevolking in de Republiek

    Tussen 1600 en 1700 groeide de bevolking van de Republiek naar schatting 1,5 naar 2 miljoen mensen.
  • VOC

    VOC
    De Vereenigde Oostindische Compagnie, meestal afgekort tot VOC, was een beroemde en machtige Nederlandse handelsonderneming met een jarenlang monopolie op de specerijenhandel tussen Europa en Azië. De VOC was in de 17e en 18e eeuw het grootste handelsbedrijf ter wereld dat niet alleen op maar ook tussen Aziatische landen voer.
  • Period: to

    12 jarig bestand

    periode in de Tachtigjarige oorlog dieduurde van 1609 to 1621 waarin Spanje en de Republiek afspraken maakten de oorlog tijdelijk te stoppen. Na 1621 ging de oorlog verder.
  • stadsuitbreiding

    stadsuitbreiding
    De vier grote stadsuitbreidingen van Amsterdam, ook de eerste, tweede, derde en vierde Uitleg genoemd, vonden plaats tussen 1578 en 1665. In die periode groeide de havenstad Amsterdam van 30.000 tot 160.000 inwoners en werd het de belangrijkste handels- en industriestad van Europa. Qua bevolkingsaantal waren alleen Parijs en Londen groter.
  • Onthoofding Johan van Oldenbarneveldt

    Onthoofding Johan van Oldenbarneveldt
    Zowel de raadpensionaris als de stadhouder had veel macht in de republiek. Dat leidde soms tot conflicten. In 1619 veroorzaakte ruzie over het buitenlandse beleid de onthoofding van raadpensionaris Johan van Oldenbarneveldt door toedoen van stadhouder Maurits.
  • WIC

    WIC
    in 1621 werd de oorlog met Spanje echter hervat.in het zelfde jaar wer naar voorbeeld van de VOC de WIC: de West- Indische Compagnie. oorlogvoeren was het eerste doel van de WIC. Dat gebeurde vooral door middel van kaapvaart. Schepen van de vijand, meestal Spanje, werden aangevallen en geplunderd. naast oorlogvoeren was handeldrijven een belangrijk doel. de WIC kreeg het octrooi oftwel de bijzondere vergunning van alleenrecht op de handel met de West.
  • banda- eilanden

    banda- eilanden
    in 1621 werd vrijwel de gehele bevolking van de Banda-eilanden op de Molukken uitgemoord toen de Hollanders erachter kwamen dat de VOC op de nootmuskaat en foelie ontdoken.
  • Period: to

    Stadhuis

    In Amsterdam lieten de bestuurders tussen 1648 en 1665 een nieuw stadnhuis bouwen. Dit betekende werk voor veel kunstenaars en beeldhouwers in de Republiek. Het gebouw moest één van de grootste van zijn tijd worden. Belangrijker was nog dat het stadhuis de macht en de welvaart van de stad Amsterdam moest uitbeelden. Kunsternaars kregen dan ook opdracht om schilderijen en beeldhouwwerken te maken die hiernaar verwezen. Bezoekers aan de stad waren vaak diep onder de indruk van het mooie stadhuis.
  • eind 80jarige oorlog

    eind 80jarige oorlog
    de 80 jarige oorlog begon in 1508 en in 1648 eindidigde de oorlog eindelijk.
  • Amsterdam

    Amsterdam
    In 1675 was Amsterdam de grootste stad met meer dan 200.000 inwoners. Leiden had 65.000 inwoners, daarna volgden Rotterdam en Haarlem.Middelburg was de grootse niet-Hollandse stad met 27.000 inwoners, iets meer dan Utrecht.
  • Stadhouder Willen IV

    Stadhouder Willen IV
    Om kostbare oorlogen te betalen werden regelmatig zware belastingen geheven, die soms leidden tot beperkte volksopstanden. Als gevolg van de Verlichtig wilden de burgers meer invloed. Zij hoopte dat een sterke stadhouder hierbij zou helpen. In 1747 werd Willen IV stadhouder, maar hij zorgde slechts voor enkele kleine veranderingen in het bestuurssysyeem.
  • De Franse revolutie en de Verlichting

    De Franse revolutie en de Verlichting
    In 1783 waren Engelse koloniën geslaagd zich los te maken van Groot-Brittannië. Tijdens deze Amerikaanse Revolutie stelden ze een grondwet op waarin de ideeën van de verlichting waren uitgewerkt. Iedere hervormingspoging mislukte totdat de Franse Revolutie uitbrak. De verklaring wed een voorbeeld voor burgers in andere landen die dezelfde rechten wilden. Na de Franse Revolutie waren de absoluut vorsten, de voorrechten van de geestelijkheid en de adel waren nergens meer vanzelfsprekend.
  • Napoleon Bonaparte

    Napoleon Bonaparte
    In 1799 greep generaal Napoleon Bonaparte de macht. Hij voerde belangrijke vernieuwingen door, vooral op juridisch gebied. Hij liet alle wetten verzamelen, ordenen en vastleggen in een Burgelijk Wetboek, de Code Napoléon. Daar stond in welke rechten en plichten mensen hadden. Ondanks dit verplichte wetsysteem was er geen democratie. Napoleon regeerde bijna als een absoluut heerser, In 1804 kroonde hij zichzelf tot Keizer, en zijn vrouw Joséphine tot keizerin.
  • Period: to

    de 19e eeuw

  • Industriële revolutie in Nederland

    Industriële revolutie in Nederland
    De opkomst van de industriële productie en de snelle verandering van de maatschappij die daarvan het gevolg was, noemen we de industriële revolutie. Engeland en Amerika liepen in deze revolutie voorop. De rest van de Europese landen keek de kunst af bij de Amerikaanse en de Engelse af. In Nederland kwam de Industriële revolutie pas laat opgang doordat Nederland na de Franse revolutie was verarmd en omdat er weinig grondstoffen waren.