Van 1600 tot 1900

  • Period: to

    Van 1600 tot 1900

  • Oprichting VOC

    Oprichting VOC
    In 1602 werd in Middelburg tot de oprichting van de VOC besloten. De besprekingen, die op 5 maart 1602 in Middelburg aanvingen tussen de Staten van Zeeland en de Staten van Holland - waarbij naast de stadhouder, ook de beide raadpensionarissen aanwezig waren - resulteerden niet zo maar in een samenwerking op het gebied van de handel. De Zeeuwen bleven op het standpunt staan, dat er periodiek ook in hun gewest vergaderd zou worden en dat er per kamer zou worden gestemd en niet hoofdelijk.
  • Onthoofding Johan Van Oldenbarevledt

    Onthoofding Johan Van Oldenbarevledt
    Prins Maurits pleegde hierop een staatsgreep. Hij ontsloeg daarna de waardgelders en op 29 augustus 1618 liet hij Johan van Oldenbarnevelt, en zijn medestanders Hugo de Groot, Rombout Hogerbeets en Gilles van Leedenberch, arresteren op verdenking van hoogverraad. Een aantal politieke tegenstanders werd ontslagen
  • Vrede van Munster

    Vrede van Munster
    vrede gesloten in 1648 onder andere tussen de Republiek en Spanje . Spanje erkende de soevereiniteit van de Republiek . Hiermee kwam een einde aan de Tachtig jarige oorlog (1568-1648)
  • Rampjaar

    Rampjaar
    Een echt ramp jaar was 1672 , omdat Engeland en Frankrijk samen de Republiek aanvielen . Engeland stuurde z'n vloot en Frankrijk viel onder meer bij Lobith Nederland over land binnen .
    Vooral de raadpensionaris Johan de Witt kreeg verwijten over de slechte verdedeging van de Republiek
  • De WIC Failliet

    De WIC Failliet
    Maar tegen dit succes waren er meer tegenslagen want 1653 werd de kolonie Recife veroverd door de Portugezen . maar dat was niet het enige in 1664 ging Nieuw-Amsterdam ook verloren door de Engelsen . Het enige wat ze hielden was Suriname en een paar landen van de antillen De inversteerders van de republiek kochten meer van de VOC dan van de WIC . daarom leiden de WIC in 1774 miljoenenschuld waardoor ze failliet gingen .
  • Napoleon komt aan de macht .

    Napoleon komt aan de macht .
    Parijs 1799 – Op 9 november wordt er in Frankrijk een coup gepleegd die generaal Napoleon Bonaparte aan de macht brengt. Deze coup wordt doorgaans beschouwd als het einde van de Franse Revolutie en het begin van het Napoleontische tijdperk. De staatsgreep zou bekend komen te staan als de coup van 18 Brumaire, omdat dit de datum in de Franse Revolutionaire Kalender was waarop de coup gepleegd werd.
  • de Industriële revolutie

    de Industriële revolutie
    De industriële revolutie begon eind 18e eeuw in Engeland en vervolgde begin 19e eeuw in de rest van Europa. De toepassing van de stoommachine gaf een enorme impuls aan de ontwikkeling van vervaardiging van producten. Ambachtelijke en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken en vormden samen een grootschalige industrie. Dit plaatje hiernaast is een model van de Spinning jenny . Dat is een spinnenwiel dat 16 keer zoveel garen spon als een gewoon spinnenwiel.
  • Trevithick vindt de stoomlocomotief uit .

    Trevithick vindt de stoomlocomotief uit .
    In 1804 bouwde Trevithick 's werelds eerste functionerende stoomlocomotief. Deze locomotief, die geen naam kreeg, werd gebruikt in de Pen-y-Darren ijzermijn bij Merthyr Tydfil in Wales. Daar beschikte men over rails waar met paardenkracht wagens over werden vervoerd.De stoomlocomotief kon tien wagens trekken met een snelheid van ongeveer 8 km/h. De eerste rit vond plaats op 21 februari 1804. Maar de locomotief was eigenlijk te zwaar voor de gietijzeren rails, die dan ook regelmatig braken.
  • De Industriële revolutie in Nederland

    De Industriële revolutie  in Nederland
    De industriële revolutie, in feite een geleidelijk proces, vond in Nederland plaats gedurende de tweede helft van de 19e eeuw, In dat laatste land vonden vanaf 1750 een aantal ontwikkelingen plaats die leidden tot een massale uitbreiding van de fabrieksmatige productie. Nederland liep daarbij dus erg achter. Toch is de industrialisatie ook in Nederland uiteindelijk op gang gekomen.
  • De Eiffeltoren

    De Eiffeltoren
    Gustave Eiffel in 1887 ont wierp voor de werleldtentoonstelling in Parijs : een 300 meter hoge stalen toren . Eiffel wilde laten zien waar de Franse staalindustrie en bouwkunde toe in staat waren . Maar de Parijzenaars noemden het een 'duizelingwekkend ' belachelijke toren een een schande voor de Parijs .Anderen waren bang dat hij ging omvallen en ze keken uit naar de dag dat hij werd verwijderd .