middelalder i Europa, Oliver Olsen

  • 450

    folkevandringer

    Folkevandringer, utvandring av folkegrupper som søker nytt land. Folkevandringer har spilt en stor rolle i menneskehetens historie fra førhistorisk tid av. perioden var fra ca 400 til 600.
  • 476

    det vestlige romerske rikets fall

    Høst av det vestlige romerske imperiet regnes som middelalderenes begynnelse. Den siste romerske keiseren var Julius Nepos, som ble nominert av den østlige keiseren Zeno.Nephos opprør avlivet Julius Nepos og erklærte sin egen sønn, Romulus Augustus, som den nye keiseren av det vestlige romerske riket.
  • 622

    islam oppstår

    Muhammeds flukt fra Mekka til Medina i år 622 markeres som Islams oppsåelse.
  • 700

    Det arabiske riket

    Det arabiske rike var et viktig rike i tidlig middelalder. Det arabiske riket ble grunnlagt rundt Muhammeds forkynnelse og de erobringer han og hans slekt gjorde, og deretter ble riket styrt av flere dynastier. Riket var nært knyttet sammen med den religiøse makt og kalifens embede.
  • 843

    verdun verdi

    Louis den fromme ble erklært etterfølgeren, som regjerte som keiseren av romerne. Men etter hans død møtte det karolingiske imperiet en borgerkrig på grunn av den interne kampen mellom de tre overlevende sønner av Louis de Pious som kjempet for keiserinne.Endelig ble det karolingiske imperiet delt inn i tre deler i august 843 e.Kr. gjennom Verdun-traktaten, som avsluttet en treårig borgerkrig.
  • 1000

    føydalisme

    Hierarkisk system i det middelalderske samfunnet. Fyrstene var på toppen og de ufrie bøndene på bunnen. Man gav beskyttelse til de under seg på rangstigen, og lojalitet til de over seg.
  • 1050

    kirkenes maktkamp

    Kirkeorganisasjonen, pavekirken, får et høyt status i samfunnet. På denne tiden har de fleste europeiske landene blitt kristnet. Og kirka er sentralt i samfunnet og kulturutviklingen. Ca. på denne tiden begynte maktkampen mellom keiseren og paven over hvem som skulle ha størst innflytelse.
  • 1054

    varig splittelse i kirkesamfunnet

    Varig splittelse mellom den romersk-katolske og den gresk-ortodokse kirken
  • 1215

    magna carta

    Magna carta var og undertegnes i England. det var den som innført lover for overklassen og etter det kunne de dømmes av domstolen også.
  • 1337

    hundreårskrigen

    Hundreårskrigen mellom England og Frankrike bryter ut. Englands konge ville ta over Frankrike. Krigen endte med at England måtte nøye seg med et lite område rundt Calais I det nordvestlige Frankrike.
  • 1347

    svartedauden

    Svartedauden, den sorte død eller den store mannedauden var en antatt byllepest som rammet Europa i perioden 1346–1353. Det er en av de verste pandemiene i historien. Pesten skal ha hatt sin opprinnelse i Asia. Norge ble rammet av svartedauden 1348–1350. Svartedauden når Europa og tar livet av ca. 1/3 av befolkningen.
    To typer bylle- og lungepest. (Bakterie som smittes gjennom lopper)
  • 1453

    Bysants oppløses

    dette er det som regnes som slutten på middelalderen. det som skjedde var at tyrkerne erobret Konstantinopel.