Middelalder i Europa, Ane Bratberg Freland

  • 400

    Folkevandringstida begynner

    Folkevandringstida begynner
    Folkevandringstiden var en periode fra ca. 400 - 600. Folkevandringstida gikk ut på at det kom noen og trengte seg inn i Europa, som gjorde at folkene som bodde der måtte ut på vandring. Dette førte til at flere ulike folkegrupper måtte finne seg en ny plass å bo, og det resulterte i massive folke forflytninger i Europa.
  • 476

    Det vestromerske rikets fall

    Det vestromerske rikets fall
    Når romerne ikke kunne plyndre nye områder måtte de bruke midler i eget rike. Dette ble kostbart og de måtte kreve inn skatt. Dette gjorde at velstående folk flyttet til bygdene og kjøpte stort areal for jordbruk og skog. De ansette folk som vakter. De jagde unna skatteinnkrevere som kom. Keiseren i vest måtte inngå avaler som gjorde at det ble lite igjen av både militær, politikk og økonomi. Han ble avsatt i 476, og dette førte til det vestromerske rikets undergang og slutten på antikken.
  • 500

    Starten på middelalderen

    Starten på middelalderen
    Middelalderen startet på 500 tallet og er tidsrommet mellom det vestromerske rikets undergang og det vi kaller for nytiden i europeisk historie. Nye riker oppstod og kirken ble en mektig organisasjon. Det var øking i jordbruksproduksjon og folketallet steg. Handel og byliv vokste også.
  • Period: 500 to 1000

    Tidlig middelalder

    Tidlig middelalder regnes som perioden fra ca. 500 – 1000. Kirke og kirkesokn var viktige her. Kirka ga folk tro og mening i livet. De sto opp for alle og ikke bare de rikeste. Det ble utdelt titler og dette utgjorde en overklasse som senere betegnes som adel, dette var starten på føydal systemet.
  • 600

    Profeten Muhammad, starten på islam

    Profeten Muhammad, starten på islam
    Profeten Muhammed levde rundt år 600. Han vokste opp med sin onkel da hans foreldre døde tidlig. Han tjente godt sammen med onkelen på karavanehandel. Han giftet seg med en eldre dame. Men han fikk aldri noen sønn. Muhammed erobret Mekka og byen ble etter dette et religiøst sentrum for islam. Han var hærfører, religionsstifter og politisk leder. Muhammeds åpenbaringer ble nedskrevet i Koranen, den hellige boken i Islam.
  • 700

    Føydalisme

    Føydalisme
    Føydalisme er betegnelsen på samfunnsreformen i vestlige Europa under middelalderen. Hvordan de styrte en stor makt/rike uten statsapparat og økonomiske rammer. Man kan se oppbyggingen i føydal systemet som et hierarki, der mektige personer delte ut land til vasaller, imot at de tjente dem. Nederst på denne hierarkiene var fattige bønder som igjen jobbet for vasallene på deres gods og jord.
  • 700

    Tre store riker

    Tre store riker
    Det første riket Frankerriket ble dannet av kongeslekten Merovingerne på slutten av 400 tallet. Denne kongeslekten ble avsatt på 700 tallet. Ny slekt (Karolingerne) tok over. Det andre riket var det østromerske riket, som ble styrt av keiseren. Han hadde den øverste makten når det gjaldt religion og politikk. Det siste riket var det arabiske riket, en halvøy med viktige handelsruter. I dette riket tilba befolkningen ulike guder, og de fikk gudommelige åpenbaringer som ble skrevet ned i koranen.
  • 800

    Karl den store

    Karl den store
    Karl den store var konge i Frankerriket fra 768, langobardisk konge fra 774, og han ble kronet som romersk keiser fra 800 av paven i Roma. Karl den store ble født 2. April 747 og døde 28. Januar 814. Karl var Pipin den lilles eldste sønn, og ved hans død overtok Karl styret i de vestlige og nordlige delene av riket. Karl den store utvidet Frankerriket med å overta det som i dag er Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits, Østerrike og Nord-Italia. Etter Karls død gikk Frankerriket i oppløsning.
  • 800

    Frankerriket deles i tre

    Frankerriket deles i tre
    Etter Karls død gikk Frankerriket i oppløsning. Det ble delt mellom Karls sønnesønner og det utviklet seg til et vestlig rike, som nå er Frankrike. Et østlig rike, som ble kalt tysk-romerske keiserriket. Og et rike som ble kalt midt rike, som etter hvert ble delt inn i de to andre rikene.
  • Period: 800 to 1050

    Vikingetiden

    Vikingetida regnes som en periode fra ca. 800 - 1050. Dette var en tid der det var kamper om ressurser og makt. De dro på tokt med store viking-skip for å plyndre land og gods. Mest sannsynlig var tilgangen på egnet jord begrenset som førte til at folk valgte å reise ut av landet.
  • Period: 1000 to 1300

    Høymiddelalder

    Høymiddelalder regnes som perioden fra ca. 1000 - 1300. I høymiddelalderen økte jordbruksproduksjon og folketallet steg. Byene vokste og handelen tok seg opp. Kirken fikk enda mer makt og kongerikene fikk et fastere styringsapparat.
  • Jul 29, 1030

    Slaget på Stiklestad

    Slaget på Stiklestad
    Et av de mest berømte slagene i Norges historie er slaget på Stiklestad den 29. Juli 1030. I dette slaget ble Olav Haraldsson drept. Olav kom til Norge i 1015 og han ville fortsette å kristne landet. Dette gjorde at han fikk motstandere som gjorde at han måtte rømme til Russland, som da het Gardarriket. Men han kom tilbake et par år etter for å vinne og ta over makten. Han og hans hær ble da slått i slaget på Stiklestad. Han ble framstilt av kirken som et kristent ideal for andre konger.
  • 1095

    Korstogene

    Korstogene
    I 1095 ønsket fyrstene i Europa og pave Urban 2 å frigjøre Jerusalem og andre land som var under muslimsk kontroll. Appellen om korstog var tenkt for å samle folket ut fra pavens interesse om å styrke hans rolle som kristenhetens øverste leder. Det var også en ide for å få mer fred og enighet i Europa, og få flyttet uenigheten og krigslysten til Midtøsten. De som ble med på korstoget fikk et løfte om syndsforlatelse. Mange ble med fordi de så muligheten til å sikre seg makt, jord og inntekten.
  • 1215

    Magna Carta undertegnes i England

    Magna Carta undertegnes i England
    England tapte mye til Frankrike. Storemenn i England tvang Johan til å skrive under dokumentet Magna Carta på grunn av store tap. Magna Carta var en avtale som gikk ut på at landets stormenn ville være med å bestemme om det skulle kreves avgifter og skatter. Avtalen ble skrevet under i 1215 med tvang. Parlamentet besto av velstående mennesker, men de talte på vegne av folket. Parlamentet sto sterkere i flertall en det kongen gjorde alene
  • 1300

    Hundreårskrigen mellom England og Frankrike

    Hundreårskrigen mellom England og Frankrike
    Hundreårskrigen var en strid mellom England og Frankrike som foregikk på midten av 1300 tallet til midten av 1400 tallet. Grunnen til striden var uenighet om hvem som skulle styre Frankrike. Grunnen til dette var at den franke kongen døde, og det fantes ingen arvtaker etter han. Da oppsto det uenighet mellom tronkrever mellom en fra England og en fra Frankrike, og det første til krig. Under denne krigen ble det tatt i bruk krutt og det gjorde at de kunne skyte med kanonen og handvåpen.
  • Period: 1300 to 1500

    Senmiddelalder

    Senmiddelalder regnes som perioden fra ca. 1300 - 1500. På grunn av at svartedauden herjet og mange døde, ble denne tiden preget av dette. Halvparten av befolkningen døde. Det førte til mer uro og krig. Denne tiden sees på som en nedgangstid, men også en tid med omstilling. Klimaet ble kjøligere.
  • 1347

    Svartedauden

    Svartedauden
    I 1347 kom svartedauden til Europa og spredde seg raskt. Svartedauden var en pest bakterie. Senere ble det hevdet at det var lopper og lus som sprede seg mellom mennesker. Under pesten var det mange som døde, nesten halve befolkningen i Europa (ca. 40 millioner). Det var flere pest bølger, så folketallet var ikke tilbake på samme nivå før på 1600 tallet.
  • 1453

    Det østromerske rikets fall

    Det østromerske rikets fall
    Det østromerske rikets fall, 1453
    I 1453 kom osmanske styrker og erobret Konstantinopel. Dette var den siste byen i det østromerske riket. Etter erobringen tok osmanerne Konstantinopel og gjorde det om til hovedstaden for sitt rike.
  • 1500

    Middelalderen slutt

    Middelalderen slutt
    Det regnes at middelalderen tok slutt på ca. 1500 tallet. På denne tiden var det stor vekst i handel og byliv. De hadde kommet så langt at de oppdaget ny utvikling og det ble en reformasjon som gjorde det naturlig å tenke at de tok et steg videre.