Middelalder i Europa

  • 450

    Folkevandringstida

    Folkevandringstida
    Folkevandringstiden var en periode fra slutten av antikken til begynnelsen av middelalderen. Hvor det var mange germanere som flyttet seg gjennom Europa. Det her førte til en omformering av det sosiale landskapet. Noen av de viktigste folkevandringene var invasjon av det romerske riket.
  • 476

    Det vestlige romerske rikets fall

    Det vestlige romerske rikets fall
    Årsakene til at riket falt kommer fra både det indre og det ytre forholdet. Romerne var veldig ustabil økonomisk. De offentlige utgiftene økte, og det var en reduksjon i landbruket.
  • 482

    Østromerske riket

    Østromerske riket
    Østromerske riket var en etterfølger til det vestlige rike. Det Det østromerske riket var sentrert rundt byen Konstantinopel, og det var en makt i sørøst-Europa. Det var en blanding av romersk og gresk kultur. Riket opplevde en rekke politiske og økonomiske utfordringer inkludert invasjon av barbariske stammer
  • 570

    Muhammad og islam

    Muhammad og islam
    Muhammad samlet mange tilhengere, og han organiserte de for å føre krig mot fienden. i 630 vendte han tilbake til Mekka og erobret hele byen. Muhammad dør og islam er en ny verdensreligion som sprer seg blant araberene. Ca 100 år etter, strekker Islam seg fra nord i spania, til store deler av sentral asia.
  • 638

    Den islamske erobringen

    Den islamske erobringen
    Den islamske erobringen var en periode med rask utbredelse av islam i det 7. og 8. århundre, da muslimske hærer erobret områder i Sentral-Asia, Nord Afrika og sør-Europa. Erobringsbevegelsen ble ledet av av muslimske ledere og generaler som arabere, persiere og berbere. Deres militære suksess var delvis resultatet av en politisk og økonomisk samling ac det arabiske området, og delvis på grunn av ønske om å spre islam.Den islamske erobringen førte til en omfattende overgang til islam.
  • 800

    Karl Martell

    Karl Martell
    Karl Martell hadde den reelle makten over frankerriket. Han ble kronet til keiser av paven. Frankerriket ble til frankerriket og det hellige romerske riket.
  • 1000

    Vikingtiden

    Vikingtiden
    Mye plyndring, men de var mye kjent for handelsveiene. De reiste veldig mye rundt. Vikinger fra Sverige grunnla det som kom til å bli russland. erobret frankerriket, og dro til amerika i år 1000. I 872 seiret Harald Hårfagre ved Hafsfjor, og grunnla kongerriket Norge. Etter harald, ble Olav Tryggvason konge, og han prøvde og innføre katolisismen.
  • 1066

    Normannerne invaderte England

    Folkeslaget Normannerne invaderte England. Navnet på han som styrte erobringen var Vilhelm, hertug av Normandie. Denne erobringen førte til en forandring i språket engelsk og til den engelske kulturen. Dette startet en rivalisering mellom England og Frankerriket. Rivalisering fortsette i nesten 750 år.
  • 1122

    Konkordatet i Worms

    Konkordatet i Worms
    Konkordatet i Worms var en avtale mellom paven Innocent den tredje og den tyske keiser Henry den fjerde, som ble undertegnet i Worms, Tyskland, i 1122. Avtalen var en av de viktigste begivenhetene under det som kalles den tysk-romerske konflikten, og den markerte en viktig milepæl i forholdet mellom kirken og staten i den vestlige verden. Konkordatet ble inngått for å løse konflikten mellom paven og keiseren om hvem som skulle ha den ultimate makten over den katolske kirken i Tyskland.
  • 1215

    Deklarasjon av Magna Carta

    Deklarasjon av Magna Carta
    Magna Carta, også kjent som The Great Charter, er en historisk dokument som ble signert av King John av England den 15. juni 1215. Dette ble laget som et resultat av konflikten mellom kongen og en gruppe baroner, og er ansett som et av de viktigste dokumentene i verdenshistorien. Dette dokumentet inneholdt en rekke bestemmelser som begrenset kongens makt og styrket rettighetene til den britiske befolkningen.
  • 1300

    Det store skismaet

    Det store skismaet
    Det store skismaet referer til splittelsen i den romersk-katolske kirken som skjedde på slutten av 1300-tallet. Begrepet "skisma" betyr en oppdeling eller splittelse innen en religiøs organisasjon. Det store skismaet oppstod som følge av en rekke politiske og teologiske tvister mellom paven i Roma og kardinalene og biskopene i den latinske vesten. Den splittelsen i kriken skapte forvirring og førte til konkurrerende påstander om myndighet, med hver side som ekskommuniserte den andre.
  • 1315

    Den store hungersnød

    Den store hungersnød
    Den store hungersnøden, også kjent som den irske hungersnøden, var en katastrofal naturkatastrofe som skjedde i Irland på midten av 1800-tallet. Hungersnøden var resultatet av en stor avlingstap på grunn av en kraftig bladsykdom som angrep hovedkilden til mat i Irland, poteter. Situasjonen ble forverret av den politiske ustabiliteten i landet, mangel på investeringer i landbruket og en dårlig organisert håndtering av matforsyning. Som følge av hungersnøden, døde en og en halv million mennesker.
  • 1337

    Hundreårskrigen

    Hundreårskrigen
    Hundreårskrigen var en serie av kriger mellom England og Frankrike som varte fra 1337 til 1453. Krigene var et resultat av politiske, økonomiske og dynastiske motsetninger mellom de to landene, og førte til omfattende konflikter og blodbad. Hovedårsaken til denne krigen var striden om herredømmet over et området i sørvest-Frankrike, og kontroller over Bretagne. I tillegg var det en rekke andre faktorer, inkludert maktkamp mellom de to monarkene Kong Edward av England og Kong filip av Frankrike.
  • 1348

    Svartedøden

    Svartedøden
    Svartedøden var en av de verste pandemier i historien, og anslås å ha drept mellom 30 og 60 prosent av Europas befolkning. Katastrofen hadde alvorlige konsekvenser for samfunnene i Europa, og det førte til en nedgang i befolkningen og endringer i økonomiske sosiale og politiske strukturer. Pandemien førte også til en økning i religiøse bevegelser og fornyet interesse for medisin og vitenskap.
  • 1453

    Det østromerske rikets fall

    Det østromerske rikets fall
    Det østromerske rike var en av de eldste og mest varige europeiske monarkiet. Riket falt til slutt på grunn av en kombinasjon av interne økonomiske, politiske og administrative utfordringer, samt ytre press fra fremvoksende nasjoner og invaderende kriger. En viktig årsak til fall var den langvarige konflikten med Vest-Europa, spesielt de latinske korstogene. Korstogene førte til tap av områder og ressurser, samt en svakhet i det østromerske imperiet som gjordet det sårbart for angrep.