Middelalder Benjamin

  • 330

    Østromerriket

    Østromerriket
    Østromerriket var den østlige delen av romerriket etter splittelse. Hovedstaden var konstantinopel og den var det helt til rikets fall i 1453. De styrte områder rundt balkan, hellas og vest-asia(områder rundt middelhavet. De stod under press fra slaviske og germanske stammer, samt andre riker som feks Det arabiske riket.
  • 400

    Folkevandringer

    Folkevandringer
    Hunere trengte inn i Europa fra øst og fordrev menneskene som bodde her. Dette gjorde at folk i Europa måtte finne nye plasser å slå seg ned. Så folk i hele Europa vandret til nye plasser fra 400-600 tallet.
  • 476

    Vestromerrikets fall

    Vestromerrikets fall
    Den siste vestromerske keiser gikk av i 476. Dette skjedde av forskjellige grunner, både utad og innad i områder de hersket over.
  • 481

    Frankerriket

    Frankerriket
    Frankerriket sin første konge var Klodvig den første. De hadde sin storhetstid under Karl den store der han erobret store deler av sentral-europa. Frankerriket er forløperen til det vi i dag kjenner som Frankrike. Frankerriket falt etter Karl den stores død.
  • 630

    Det arabiske riket

    Det arabiske riket
    Det arabiske riket ble dannet av Muhammed og erobringer han og hans slekt gjorde. Hadde sin storhetstid på 700 tallet, da de hadde kontroll over midøsten, nord-afrika og den iberiske halvøyen. På 900-tallet mistet riket makten sin og det som var det arabiske riket ble splittet til mindre områder der sultaner hersket over sine områder.
  • 800

    Vikingtiden

    Vikingtiden
    En tidsepoke i Skandinavia som er fra ca 800-1050. Vikingene var et folkeslag fra skandinavia og island som hadde eget språk, egen religion og kultur. De invaderte deler av England og Frankrike. De var handelsmenn, bonder og krigere som var kjent for å være store sterke krigere. Viktingtiden tok slutt som følge av kristningen av Norge på 1000-tallet.
  • 962

    Det tysk-romerske riket

    Det tysk-romerske riket
    Det tysk-romerske riket var et keiserdømme i Vest-europa der keiseren var øverste myndighet for flere områder. Kong Otto var konge i det tysk-romerske riket som hadde oppstått i de østlige delen av Frankerriket. Riket varte i ca 1000 år og ble oppløst da Napoleon erobret riket på 1800-tallet,
  • 1050

    Norsk middelalder

    Norsk middelalder
    Vi ser på norsk middelalder som en tidsepoke mellom vikingtiden og renessansen. Vi starten den ca 1050 og avslutter den på 1500-tallet. Det var i denne perioden kristningen av Norge skjedde og vi gikk over til å bli et konge og statsmakt. Den største hendelsen i Norge under denne tiden var svartedauen.
  • 1159

    Rikard Løvehjerte

    Rikard Løvehjerte
    Også kjent som Rikard den første var konge over England fra 1189 til 1199. Han var også hersker over veldig mange andre plasser i sitt liv. Han er kjent som Rikard løvehjerte på grunn av hans rykte som en fantastisk militær leder og kriger. Han brukte veldig lite tid i England og snakket ikke noe bra engelsk, men ble fortsatt sett på som en helt i kongedømmet sitt.
  • 1206

    Det mongolske riket

    Det mongolske riket
    Det mongolske riket var et rike som på sitt største hadde kontroll over veldig store deler av Europa og Asia. De hadde kontroll over handelsruten mellom Asia og Europa. De hadde sin storhetstid under Gengis Kahn som var en av historiens beste krigførere og strategikere. Etter Kahns død i 1227 ble makten delt mellom 4 av sønnene hans og etter økonomisk konflikt og svartedauden ble det mongolske riket svakere og svakere.
  • 1299

    Det osmanske riket

    Det osmanske riket
    Det osmanske riket var et riket som startet i utkanten av Europa i det som er dagens Tyrkia. De erobret områder som hadde tilhørt østromerriket tidligere og hadde sin storhetstid på 1600tallet. På sitt største hadde de Tyrkia, balkanområdet, vestlige områder av Asia og Nord-afrika. Det osmanske riket falt på grunn av første verdenskrig da de allierte og arabiske opprørs menn nedkjempet osmanerne i Midøsten.
  • 1337

    Hundreårskrigen

    Hundreårskrigen
    Hundreårskrigen er en krig som foregikk i 116 år mellom Frankrike og England. Den handlet om hvem som skulle ha den franske kongen etter at et kongehus hadde dødd ut. Det endte til slutt med fransk seier, men det ble ufattelige kostnader og tap for begge parter.
  • 1346

    Svartedauen

    Svartedauen
    Svartedauen var en pandemi som herjet i Europa mellom 1346-1353. Det er en av de verste pandemiene som noen gang har vært på jorden. Det er antatt at mellom 75-200 milioner personer døde av denne pandemien. Befolkningen i Europa sank med ca 50% og dette endret levestandaren og hverdagen til alle i hele Europa.
  • 1455

    Boktrykkerkunsten

    Boktrykkerkunsten
    I 1455 oppfant Johan Gutenberg boktrykkerkunsten. Dette var revolusjonerende for sin tid. Grunnen til dette var at før hadde det vært stort arbeid med å lage bøker og bare de rikeste og de med mest makt hadde tilgang til bøker. Da boktrykkerkunsten ble oppfunnet endret det også på infomasjonsmonopolet som kirken hadde på denne tiden siden vanlige folk kunne få tak i bøker.
  • 1500

    Slutten av middelalderen

    I mot slutten av middelalderen hadde kriken mistet mye makt fra det de hadde. Folk var rammet av krig, misnøye og sult. Det økende presset på kirken, både utad og innad gjorde så det ble en splittelse mellom den katolske og den protestantiske kirken. Dette kalles reformasjonen og er der vi setter et punktum ved middelalderen og går videre inn i nye tidsepoker.