Kommunikation genom tiderna - Lina

By linagj
  • 10,000 BCE

    Kroppen

    Kroppen
    Innan det fanns ett skriftspråk så kunde man kommunicera med hjälp av kroppen. Till exempel så hade urinvånarna på kanarieöarna ett eget visselspråk som de använde för att kommunicera med varandra mellan bergstoppar. Andra använde sig av joddling och andra typer av rop.
    Detta sättet att kommunicera på har använts sedan långt tillbaka och det används fortfarande idag.
    Nackdelen med detta kommunikationssättet var att meddelandena inte kunde bevaras eftersom att de försvann.
  • 10,000 BCE

    Instrument 1

    Under ungefär samma tid så använde man även instrument för att skicka meddelanden mellan varandra på längre avstånd. Detta började man använda långt f.Kr.
    Exempel på instrument som användes är trummor och näverlurar.
    Som trummor kunde man använda ihåliga trästockar som man slog på för att skapa ljud.
    Och en näverlur är ett naturhorn som är tillverkat av granträ men som är klätt i näver som man blåser i för att skapa ljud.
  • 10,000 BCE

    Instrument 2

    Man använde sig av olika melodier som betydde olika saker. En melodi kunde t.ex betyda att en björn befann sig i närheten, medan en annan melodi kunde betyda att någon var sjuk osv.
    Nackdelar med detta kunde som sagt vara att meddelandena inte kunde bevaras då de försvann fort. Men även att man inte kunde skicka privata meddelanden eftersom att vem som helst i närheten kunde höra.
  • 4000 BCE

    Eld och rök 1

    Förr använde man sig också av varningssignaler i form av signaleldar och röksignaler för att meddela att fara var på väg.
    Man tände stora brasor som kallas för vårdkasar som nästa ställe kunde se och då tända en eld där också. Kedjor med varnings eldar bildades mellan olika byar.
  • 4000 BCE

    Eld och rök 2

    Man kunde även meddela varandra med hjälp av röksignaler. Då tände man en eld som man täckte över med en filt, sedan drog man bort filten snabbt så att det bildades rökpuffar som man kunde se från längre avstånd. Detta använde sig nordamerikanska indianer mycket av.
    Man använde man sig av detta under medeltiden.
    Detta var ett effektivt sätt att varna för fara men det fungerade dock bara när det var torrt och klart väder.
  • 3000 BCE

    De första skriftspråken 2

    Ungefär samtidigt som detta började man med hieroglyfer i Egypten. Hieroglyfer ristades in i sten eller så målades de med pensel.
    Gemensamt för både kilskrift och hieroglyfer är att de är bildskrifter. Dvs att ett tecken föreställde en specifik sak eller att en sak skulle uttalas som ordet på bilden.
    Detta var bra sätt för att bevara information och kunskap men nackdelen var att stenar och lertavlor var opraktiska att hantera.
  • 3000 BCE

    De första skriftspråken 1

    Eftersom att man inte kunde bevara information så kom man på att man kunde använda tecken och skriva för att bevara information och kunskap. Det var så de första skriftspråken blev till.
    Det första skriftspråket blev till av Sumerer som bodde i Mesopotamien för ungefär 5000 år sedan.
    Man tryckte in kilformade märken i med en trästicka i en mjuk lera fick sedan torkade och blev hård. Det kallas för en kilskrift.
  • 1200 BCE

    De första skriftspråken 3

    Senare så uppfann fenicierna ett alfabet ungefär år 1200 f.Kr. Detta alfabetet innehöll dock bara tecken för konsonanter, så grekerna la till vokaler. Efter det så tog romarna det grekiska alfabetet, gjorde om bokstäverna lite och det formade alfabetet som vi har idag.
  • 1400

    Bocktryckarkonsten 1

    När man lärt sig skriva så började man skriva böcker. Förr blev böcker till på det sättet att munkar skrev av andra böcker. Detta tog dock lång tid och gjorde att böckerna var sällsynta och dyra, därför behövde man utveckla ett sätt att massproducera text.
    Då kom en tysk guldsmed och boktryckare som hette Johannes Gutenberg på ideen med Tryckarkonsten.
  • 1400

    Boktryckarkonsten 2

    Tryckkonsten var redan uppfunnen i Kina med det var först när Johannes kom på samma idé som man började använda tryckkonsten i Europa.
    Tryckkonsten innebar att man använde sig av plattor som man skrurit in tecken/ bokstäver på spegelvänt för att trycka en text.
    Johannes införde tryckpressen. Det är en uppfinning där man använde lösa trycktyper för att bilda ord, dessa ströks sedan med en svart tryckfärg och pressades mot papper. Man kunde nu trycka text och massproducera texter.
  • Telegrafen 2

    Och beroende på hur länge man trycker ner telegrafnyckeln så skrivs då punkter eller streck på pappret. Dessa punkter och streck är ett eget alfabet som kallas för morsealfabetet. Varje bokstav har ett eget mönster av punkter och/ eller streck, då kan man enkelt översätta punkterna och strecken till ord.
    På det sättet kunde man skicka meddelanden över längre avstånd och på kortare tid. Dock så var man tvungen att kunna morsekod och dra kablar för att den skulle funka.
  • Telegrafen 1

    Man behövde ett sätt att få fram meddelanden snabbt. Det var i början på 1800-talet som Samuel morse kom att tänka på att man kan skicka meddelanden med hjälp av elektricitet. Han uppfann den elektriska telegrafen i slutet på 1830-talet.
    En telegraf består av en sändare och en mottagare. Sändaren består av en telegrafnyckel. Det är som en strömbrytare som man kan trycka ner. Då går ström genom en ledning till mottagaren. I mottagaren så finns en spole som drar ner en penna mot papper.
  • Radiosignaler

    Senare i slutet på 1800-talet så hittade man radiovågorna. Guglielmo marconi kom på att man kunde använda radiovågorna för att skicka meddelanden. Han lyckades överföra morsesignaler genom en kulle (1,5 km avstånd). Sex år senare så lyckades han skicka en radiosignal över atlanten.
    Den första radiostationen kom till år 1920 i USA.
    Man kunde nu nå ut till fler människor, och nu kunde alla förstå vad som sas till skillnad från telegrafen då alla inte kunde morsealfabetet.
  • Elektriska teven

    Utvecklingen fortsatte och år 1925 så lyckades man överföra tv-bilder med hjälp av radiosignaler.
    Detta utvecklades och den elektroniska tekniken tog över, 5 år senare så uppfann Vladimir Zworykin den första elektroniska teven. Teven utvecklades ännu mer och LCD-skärmar uppfanns.
    LCD står för Liquid Crystal Display, till en början användes LCD-skärmar till bärbara datorer men finns i nutid bl.a i tv-apparater.
    Det är även tack vare detta som nutidens datorer och telefoner blivit till.
  • Datorn

    Till en början användes datorer som räknemaskiner men sedan insåg man att datorer kunde användas till mer än att bara matematiska beräkningar.
    Den allra första digitala datorn byggdes år 1946 av forskare i USA. Den kallades för ENIAC och bestod av 18 000 radiorör och den kunde göra 4 500 additioner per sekund. Just då var inte datorer så populära, utan det var mer på 1980-talet när de blivit mindre och billigare som den stora datorrevolutionen kom.
    Man kan t.ex skriva brev och artiklar.
  • Mobiltelefonen

    Något som också har en stor betydelse inom kommunikation är mobiltelefonen. De senaste 30 åren har mobiltelefonen revolutionerat möjligheterna för kommunikation.
    En mobiltelefon är egentligen en radiosändare och radiomottagare. Det är som en mycket utvecklad version av kommunikationsradion som blev till 1930. Men det var på grund av transistorerna som man kunde göra de mindre och mer strömsnåla så att man kunde ha de med sig. Till skillnad från kommunikationsradion som var stor och klumpig.