Experimentals

  • Primera prova d'un llinatge misteriós

    Primera prova d'un llinatge misteriós
    El 2010, un equip va anunciar que l'ADN extret d'un os de dit petit siberià no s'assemblava a el de cap humà modern. Es tractava de la primera prova d'un llinatge misteriós: el dels denisovans.
  • Avanços generals a l'ADN

    Avanços generals a l'ADN
    En la dècada de 2010 s'han produït grans avenços en la nostra capacitat per editar l'ADN de forma precisa, en gran mesura gràcies a la identificació de sistema CRISPR-CAS9. Alguns bacteris fan servir de forma natural el CRISPR-CAS9 com a sistema immune, ja que els permet emmagatzemar fragments d'ADN viral, reconèixer qualsevol virus igual en el futur i fer miques l'ADN de virus.
  • Descobriment de pigments fossilitzats

    Descobriment de pigments fossilitzats
    El 2010, un equip d'investigadors recolzats per la National Geographic Society van publicar la primera reconstrucció en color a cos complet d'un dinosaure basant-se en el descobriment de pigments fossilitzats.
  • Nasa arriba a Vesta

    Nasa arriba a Vesta
    El 2011 i més a prop de casa, la sonda Dawn de la NASA va arribar a Vesta, el segon objecte més gran de el cinturó d'asteroides.
  • Potent eina genètica amb l'ADN

    Potent eina genètica amb l'ADN
    El 2012, els investigadors van proposar que el CRISPR-CAS9 podria utilitzar-se com una potent eina d'edició genètica, ja que talla l'ADN amb precisió de formes que els científics poden personalitzar fàcilment. En qüestió de mesos, altres equips van confirmar que la tècnica funcionava a ADN humà.
  • Un satel·lit recopila estrelles

    Un satel·lit recopila estrelles
    El 2013, l'Agència Espacial Europea va llançar Gaia, un satèl·lit que recopila mesuraments de distància de més de mil milions d'estrelles de la Via Làctia, així com dades de velocitat de més de 150 milions d'estrelles.
  • 400 parts de CO2

    400 parts de CO2
    El 9 de maig de 2013, els nivells globals de CO2 van arribar 400 parts per milió per primera vegada en la història humana i per al 2016, els nivells de CO2 van romandre de forma constant per sobre d'aquest llindar.
  • Pintures rupestres a la cova de Maros

    Pintures rupestres a la cova de Maros
    En 2014, un equip d'investigadors va demostrar que les impressions de mans i el dibuix d'un «porc cérvol» a la cova de Maros (Cèlebes) tenien al menys 39 000 anys, una antiguitat similar a la de les pintures rupestres més antigues d'Europa.
  • Nou descobriment d'un fossil de dinosaure

    Nou descobriment d'un fossil de dinosaure
    El 2014, també es van descobrir nous fòssils de l'Spinosaurus que suggerien que era un depredador semiaquàtic, el primer entre els dinosaures. Un any després, un equip de la Xina va revelar el fòssil de l'Yi Qi, un estrany dinosaure amb plomes i ales amb membranes com les d'un ratpenat.
  • Nasa visita el gèlid Pluto

    Nasa visita el gèlid Pluto
    Al juliol de 2015, la sonda New Horizons de la NASA va complir la seva missió d'una dècada: visitar el gèlid Plutó i enviar les primeres imatges de la variada superfície de planeta nan.
  • tortugues amb biofluorescencia

    tortugues  amb biofluorescencia
    El 2015, l'explorador de National Geographic David Grouber va descobrir que les tortugues carei brillen en verd i vermell, el primer cas de biofluorescencia documentat en un rèptil.
  • Un nadó amb mes de 1 progenitor

    Un nadó amb mes de 1 progenitor
    En 2016, un equip de metges va anunciar el naixement d'un «nadó amb tres progenitors» a partir d'l'esperma de el pare, el nucli cel·lular de la mare i l'òvul d'una persona donant a què van extreure el nucli.
  • Descobriment d'trappist-1

    Descobriment d'trappist-1
    En 2017, un equip d'investigadors va anunciar el descobriment d'trappist-1, un sistema estel·lar a només 39 anys llum que alberga set planetes de la mida de la Terra, la major quantitat trobada en una estrella que no és el Sol.
  • Descobreixen restes de la USS

    Descobreixen restes de la USS
    En 2017, una iniciativa dirigida pel cofundador de Microsoft Paul Allen va descobrir les restes de l'U.S.S. Indianapolis, que es va enfonsar el 1945 i va ser un dels desastres amb més víctimes en la història naval dels Estats Units.
  • La primera humana híbrida

    La primera humana híbrida
    En 2018 es va produir un altre descobriment sorprenent: un grup de científics que estudiava l'ADN prehistòric va revelar que un os de 90 000 anys pertanyia a una adolescent la mare va ser neandertal i el pare va ser denisovà, el que la converteix en la primera humana híbrida prehistòrica descoberta fins a la data.
  • Han detectat més de 1000 exoplanetes

    Han detectat més de 1000 exoplanetes
    Entre 2009 i 2018, Kepler va detectar més de 2700 exoplanetes confirmats, més de la meitat de l'total actual. Entre els grans èxits de Kepler figura el primer exoplaneta rocós confirmat. El seu successor, TESS, que es va posar en marxa el 2018, ha començat a escodrinyar el firmament i ja ha confirmat 34 exoplanetes.
  • Humans amb edicions genètiques hereditàries

    Humans amb edicions genètiques hereditàries
    He Jiankui va anunciar el 2018 el naixement de dues nenes els genomes havia editat amb la tècnica CRISPR, els primers humans nascuts amb edicions genètiques hereditàries.
  • lleopard negre a Àfrica

    lleopard negre a Àfrica
    En 2018, un equip de biòlegs de Kenya va documentar científicament un lleopard negre a l'Àfrica per primera vegada des de 1909, un albirament raríssim.
  • Un sobrevol distant

    Un sobrevol distant
    El dia de Cap d'Any de 2019, la New Horizons va realitzar el sobrevol més distant que s'ha intentat mai quan va treure les primeres fotografies de l'objecte gelat Arrokoth, una resta primigeni de la infància de el sistema solar.
  • Plantes i animals en perill d'extinció

    Plantes i animals en perill d'extinció
    En 2019, els científics van advertir que un quart dels grups de plantes i animals es troben en perill d'extinció, el que suggereix que fins a un milió d'espècies -tant conegudes com desconegudes- es troben en risc de desaparèixer, algunes en qüestió de dècades .
  • Coronavirus a Catalunya

    Coronavirus a Catalunya
    En 2020 es va detectar el 25 de febrer de 2020, amb el cas d'una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona, que havia tornat recentment del nord d'Itàlia, on la malaltia de COVID-19 començava ja a fer molts estralls.Actualment estem en confinament ja qué ara hi han més de 1000 casos.