Eix cronologic T.1

By jlimbos
  • Mort de Carles ll d'Habsburg

    Hijo y heredero de Felipe IV y de Mariana de Austria, permaneció bajo la regencia de su madre hasta que alcanzó la mayoría de edad en 1675. Aunque su sobrenombre le venía de la atribución de su lamentable estado físico a la brujería e influencias diabólicas, es probable que los sucesivos matrimonios con sanguíneos de la familia real ocasionaran sus graves problemas de salud, con síntomas como musculatura débil e in fertilidad.
  • Gran aliança de haia

    Tractat signat per Àustria, Holanda i Anglaterra, el 7 de setembre de 1701, per tal d’oposar-se a Lluís XIV de França i a l’accessió del seu net Felip al tron dels regnes hispànics.
    Holanda i Anglaterra feien costat així a Àustria, que havia iniciat les hostilitats contra França (guerra de Successió), en defensa dels drets de l’arxiduc Carles a la corona. L’aliança declarà la guerra a Lluís XIV (1702); el 1703 s’hi adheriren Portugal i Savoia, i el 1701
  • Pacte de genova

    El pacto de Génova fue una alianza política y militar firmada en 1705 entre Inglaterra y un grupo de propietarios y nobles catalanes austracistas (denominados vigatans) autoerigidos en representantes del Principado de Cataluña en el marco de la guerra de sucesión española. Según los términos del acuerdo, Inglaterra desembarcaría tropas en Cataluña, que, unidas a las fuerzas catalanas, lucharían en favor del pretendiente al trono español Carlos de Austria.
  • tractat d'Ultrecht

    La guerra de sucesión española5​ fue una guerra internacional que duró desde 1701 hasta la firma del Tratado de Utrecht en 1713. Tuvo como causa fundamental la muerte sin descendencia de Carlos II de España, último representante de la Casa de Habsburgo, y dejó como principal consecuencia la instauración de la Casa de Borbón en el trono de España.
  • Guerra de succesio espanyola

    La guerra de sucesión española5​ fue una guerra internacional que duró desde 1701 hasta la firma del Tratado de Utrecht en 1713. Tuvo como causa fundamental la muerte sin descendencia de Carlos II de España, último representante de la Casa de Habsburgo, y dejó como principal consecuencia la instauración de la Casa de Borbón en el trono de España.
  • Decret de nova planta

    Els Decrets de Nova Planta són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat —el primer decret és del 1701, i el darrer del 1719— que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
  • Redaccio d'enciclopedia

    L'Enciclopèdia, o Diccionari raonat de les ciències, les arts i els oficis (Enciclopedia, o Diccionario razonado de las ciencias, las artes y los oficios) és una enciclopèdia editada entre els anys 1751 i 1772 a França sota la direcció de Denis Diderot i Jean the Rond d'Alembert.
  • boston tea party

    El Boston Tea Party va ser una protesta política i mercantil nord-americana el 16 de desembre de 1773 per part dels Sons of Liberty a Boston al Massachusetts colonial.[1] L'objectiu era la Tea Act del 10 de maig de 1773, que permetia a la British East India Company vendre te de la Xina a les colònies americanes sense pagar impostos a part dels imposats per les Townshend Acts. Els Fills de la Llibertat es van oposar fermament als impostos de la Llei Townshend com una violació.
  • Declaració d'independencia dels EUA

    A Filadèlfia, el 4 de juliol de 1776, que va proclamar que les Tretze Colònies nord-americanes —llavors en guerra amb el Regne de Gran Bretanya— s'havien autodefinit com a tretze nous Estats sobirans i independents i ja no reconeixien el domini britànic; lloc, van formar una nova nació: els Estats Units. John Adams va ser un dels polítics que va emprendre el procés d?independència, aprovat el 2 de juliol pel Congrés en ple sense oposició.
  • constitucio dels EUA

    La Constitució dels Estats Units és el document de govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, Pennsilvània, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats.[1] Tan bon punt els delegats de nou dels tretze estats hagueren ratificat el document, la federació o Unió americana va néixer oficialment.
  • reunio dels estats genrals a versalles

    Els Estats Generals de l'antic règim van ser una important institució representativa del Regne de França, en forma d'assemblea convocada pel rei i on acudien representants de cada estament. Va ser una institució del poder a França que representava els tres estats: noblesa (primer estat), clergat (segon estat) i la resta del poble (tercer estat). Van ser creats el 1302 per Felip IV de França i van ser dissolts per Lluís XIII el 1614.
  • asalt a la bastilla

    L'Assalt a la Bastilla va ser un esdeveniment que va ocórrer el 14 de juliol de 1789, durant el qual parisencs enfurismats van prendre per assalt i van capturar la infame presó de la Bastilla, un símbol de l'opressió monàrquica a França.
  • la republica francesa

    La Revolució Francesa (1789-1799) es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
  • girondina

    Es diu girondins els membres d'un grup polític de tall moderat que va exercir un paper predominant durant la primera etapa de la Revolució Francesa.
  • jacobina

    Els jacobins eren els membres del grup polític de la Revolució francesa anomenat Club dels Jacobins, la seu dels quals es trobava a París, al convent dels frares dominics del carrer Saint-Honoré.
  • execusio de Lluis CVl

    L'execució de Lluís XVI, que va tenir lloc el dilluns 21 de gener del 1793, va ser un dels esdeveniments més importants de la Revolució francesa. Aquesta execució va ser realitzada a la plaça de la Revolució (actual plaça de la Concòrdia), anteriorment coneguda com a plaça de Lluís XV. La Convenció Nacional havia sentenciat a mort el rei el 17 de gener en una votació realitzada a viva veu per suggeriment de Marat.
  • termidiorana

    La Reacció termidoriana es refereix al període de la Revolució francesa (1789-1799) comprès entre la caiguda de Maximilien Robespierre el 27-28 de juliol de 1794 i l'establiment del Directori francès el 2 de novembre de 1795. Els termidorians van abandonar la política radical jacobina a favor de la conservadora, cercant la restauració d'un govern constitucional estable i el liberalisme econòmic.
  • cop d'estat de Napoleó

    Aquest cop d'Estat, que en principi pretenia acabar amb la corrupció del govern anterior i afavorir els interessos de la nova burgesia republicana, el va conduir a rebre el títol d'Emperador de França el 2 de desembre de 1804.