Eix cronològic

  • Illa d’Elba

    Illa d’Elba
    Napoleó es derrotat per Rússia i Regne Unit. Es formen aliançes que donen lloc a una coalició antifrancesa. A la batalla de Lepzic es derrotat per Àustria i Anglaterra i es obligat a abdicar. L' exilen a l’illa d’Elba.
  • Period: to

    LA RESTAURACIÓ

    Després de que Napoleó fos desterrat, les grans potències absolutistes van agafar el poder. Van haver de reestructurar Europa i dividir-se el territori entre els seus imperis. Tot i així, van haver d'oposarse als moviments revolucionaris que defensaven els principis de liberalisme i nacionalisme que volien acabar amb l'Antic Règim.
  • Batalla Waterloo

    Batalla Waterloo
    Napoleó torna a París per tornar al poder. (Govern 100 dies) S'enfronta a la batalla de Waterloo però perd. Desde llavors,el desterren a l’illa de Sta. Helena i s'hi està fins el dia de la seva mort, en total 7 anys.
  • Congrés de Viena

    Congrés de Viena
    Les Potències absolutistes (Rússia, Prussia i Àustria) i Gran Bretanya es reuneixen al Congrés de Viena per tornar a l’Europa de l’Antic Règim, amb l’objectiu d’eliminar les revolucions liberals i redibuixar el mapa polític.
  • PRINCIPI DE LEGITIMISME

    PRINCIPI DE LEGITIMISME
    A França, després del desterrament de Napoleó, reinstauren tots els monarques o els seus descendents per Napoleó. Lluís XVIII, descendent de Lluís XVI es el nou monarca Francés, el qual governa França fins el 1824. A Espanya, el nou monarca és Fernando VII (anteriorment era José Bonaparte.)
  • Equilibri econòmic i reorganització d'Europa

    Equilibri econòmic i reorganització d'Europa
    Les potències de Rússia, Prússia i Àustria es divideixen el territori Europeu. França retorna a les fronteres d'abans de l'arribada de napoleó. Es forma la Santa aliança, un pacte firmat per Alejandro I de Rússia, Francisco I d' Àustria i Guilermo III de Prússia per fer front a les insurreccions liberals.
  • Itàlia i Alemanya

    Itàlia i Alemanya
    Itàlia i Alemanya eren nacions fragmentades en diversos estats:
    Alemanya era dominada per Àustria, Prússia i Regne Unit.
    Itàlia era dominada majoritariament per Àustria.
  • Liberalisme i Nacionalisme: Oposició a la Restauració

    Liberalisme i Nacionalisme: Oposició a la Restauració
    El libralisme i el nacionalisme es van convertir en les principals forces d'oposició a la restauració. Els principis liberals que van ser aplicats són: el principi de sobirania nacional, divisió de poders, igualtat, llibertat, autoritat prové de la nació i la constitució.
    Els principis nacionalistes eren: dret a formar estats propis i independents i independència dels pobles sotmesos al poder dels grans imperis: Rússia, Pússia, Turc i Austríac.
  • Revolucions Liberals

    Revolucions Liberals
    El Congrès de Viena rebutjava els principis de Liberalisme i Nacionalisme. Això va fer que hi haguèssin moviments liberals, que els podem agrupar en les tres Onades Revolucionàries. Els pobles i les Nacions lluiten per acabar amb l'Antic Règim.
    -Onades revolucionàries de la dècada del 20
    -Onades revolucionàries de la dècada del 40
    -Onades revolucionàries del 48 o Primavera dels pobles
  • Primera onada revolucionària (20)

    Primera onada revolucionària (20)
    La primera onada revolucionària va començar a Espanya, on el comandant Riego va imposar-se a la monarquía absoluta de Fernando VII. Va aconseguir que jurés la Constitució de Cadiz del 1812. La revolució es va expandir en diferents nacions del mediterrani de forma clandestina i amb societats secretes: massons, desembristes i carbonaris. Actuaven de forma minoritària.
  • Period: to

    REVOLUCIONS LIBERALS

    Els pobles i les nacions dominades pels grans imperis van lluitar per acabar amb l'Antic Règim aplicant els principis del nacionalisme i liberalisme.
  • Grècia-vs-dominació turca

    Grècia-vs-dominació turca
    Durant la onada dels 20, els grecs es revelen contra la dominació turca per aconseguir la independència de Grècia. Tenen suport de Gran Bretanya, Rússia i França.
  • Fi de la primera onada

    Fi de la primera onada
    La Santa Aliança (Rússia, Prússia i Àustria), intervé en les revolucions d'Espanya i el Trienni Liberal i l'acaba invadint i aplicant novament l'absolutisme. També intervé en les revolucions paral·leles del sud d'Itàlia (Nàpols i Piemont) i Portugal per acabar amb els moviments liberals. Finalment ho aconsegueix.
  • Independència de Grècia

    Independència de Grècia
    El 1829, la insurreció nacional de grècia aconsegueix independitzar-se de l'imperi turc. Van constituir un govern liberal i van fer una Constitució.
  • Triomf d'Espanya i Regne Unit

    Triomf d'Espanya i Regne Unit
    A Espanya i al Regne Unit, la revolució trionfa.
    A Espanya i també a Portugal, instauren una monarquia constitucional aplicant-hi la Constitució del 1812. Això va causar Guerres Civils i revolucions entre els absolutistes, i els nacionalistes/liberalistes.
    Per altra banda, el Regne Unit amplia els drets polítics i sufragi i també instauren una monarquia Constitucional, tenint de referència la Constitució del 1791 (divisió de poders, sufragi censatari i llibrtats limitades).
  • Segona onada revolucionària (30)

    Segona onada revolucionària (30)
    S'origina a França i s'escampa per Bèlgica, Espanya, Polònia, Regne Unit, Alemanya i el Nord d'Itàlia. També s'annomena revolució de les tres Glorioses (27,28,29) o Revolució de Juliol.
    A França, el rei absoltista Carles X Borbó (germà de Lluís XVIII) va voler aplicar mesures restrictives com la pèrdua de llibertat. Les classes populars i la burgesia estan descontentes i proclamen a LLuís Felip d'Orleans el nou monarca, aquest cop de caràcter liberal (referent per altres països Europeus).
  • Derrota de Polònia, nord d'Itàlia i Alemanya

    Derrota de Polònia, nord d'Itàlia i Alemanya
    A Polònia, nord d'Itàlia i Alemanya, la majoria de liberals i nacionalistes van haver d'exiliar-se al Regne Unit o a França perquè la revolució no va tenir èxit i van ser sotmesos pels països absolutistes (imperi Rús a Polònia,l' imperi Austríac al nord d'Itàlia i l'imperi de Prússia a Alemanya.
  • Situació Itàlia

    Situació Itàlia
    Meitat Nord --- Llombardia, l’antiga República de
    Venecia, ducats de: Parma, Mòdena, Lucca i Toscana --- Imperi Austríac Centre---Estats Pontifícis---Papa Sud---Regne de les 2 Sicílies---Branca dinastia
    Borbònica Nord-Oest---Regne de Piemont, Torí--- Rei Victor Manuel II
    amb Comte de Cavour
  • Independència de Bèlgica

    Independència de Bèlgica
    Gràcies a la segona revolució, Bèlgica aconsegueix independitzar-se dels Països Baixos (Holanda) i forma un nou estat regnat per Leopoldo I, amb una monarquía constitucional.
  • La jove Itàlia

    La jove Itàlia
    Societat secreta patriòtica amb idees republicanes,
    progressistes i nacionalistes. El màxim dirigent era Giuseppe Mazzini, un patriota nacionalista Italià que va dedicar la seva vida per aconseguir la unificació d'Itàlia. Paral·lelament, a la zona de Torí, (Piemont), i Milà s'inicia la industrialització.
    Econòmicament, el sud d'Itàlia estava poc desenvolupat i dominada per antigues estructures senyorials i el nord estava més desenvolupat gràcies a la burgesia.
  • *ZOLLVEREIN* Alemanya

    *ZOLLVEREIN* Alemanya
    Prussia impulsa la creació d’un mercat unificat: ZOLLVEREIN
    (només entre els estats del nord de la confederció alemanya). En el moment hi havia rivalitat entre Prússia i Àustria per exercir el domini hegemònic alemany. La burgesia prussiana estava interessada en el creixement econòmic i industrial.
  • Fi de la segona onada

    Fi de la segona onada
    Després de la segona onada de revolucions arreu d'Europa, el sistema de Restauració, imposat pels absolutistes, es debilita i Europa queda dividida entre:
    Bloc liberal: Espanya, Portugal, Regne Unit, França i altres estats de l'Europa Occidental
    Bloc absolutista: Prússia, Rússia i Àustria
  • Situació de França onada del 48

    Situació de França onada del 48
    Degut a les reclamacions de la burgesia i els obrers, Lluís Felip d'Orleans fugeix i es crea un govern provisional (curta durada) que proclama la República Democràtica.
    Es distingeixen el liberalisme conservador (sufragi censatari, sobirania nacional, prohibició de llibertats...), i el liberalisme democràtic, (ampliació de llibertats, sobirania popular, sufragi universal masculí i reformes socials.)
    Fan eleccions i s'estableix un règim imprial amb Napoleó III.
  • Tercera onada revolucionària (48)

    Tercera onada revolucionària (48)
    La tercera onada va iniciar a França. Europa estava en crisis econòmica i els moviments obrers começen a organitzar-se (industrialització). Hi han dos blocs:
    Oriental-central: predomina l'absolutisme
    Occidental que predomina el liberalisme i nacionalisme.
    A França, el govern de Felip d'Orleans fica limitacions i la petita burgesia i les classes populars reclamen la democràcia. Els obrers demanen solucions a les injusticies socials provocades per la industrialització.
  • ALEMANYA

    ALEMANYA
    Alemanya estava dividida en 38 estats repartits i dirigits per les potències absolutistes, sobretot Prússia i Àustria (+ territori). Començen ha haver-hi sentiments nacionalistes i unificadors.
    Hi havien:
    Partidaris d’unificar tots els territoris de parla alemanya: Gran Alemanya.
    Partidaris d’excloure Àustria del projecte: Petita Alemanya.
  • Itàlia 48

    Itàlia 48
    A les revoltes del 48, Itàlia pren direcció nacionalista i es revolta la Toscana, Nàpols, Estats Pontificis i Piemont.
    Piemont aprofita per declarar la guerra a Àustria i alliberar Llombardia i Véneto però no té èxit. Tot i així, aconsegueix que el Compte Cavour (règim autoritari del territori de Piemont) apliqui la constitució liberal.
  • La revolució de França s'escampa per Europa

    La revolució de França s'escampa per Europa
    Viena: obliga a l'emperador d'Àustria a fer una constitució liberal i abolir la servitud sofocada per l'imperi ustríac.
    Hongria: Sofocada per l'imperi Austríac i Rús.
    Alemanya: Sofocada per Prússia (aixecament a Berlín)
    Itàlia: Moltes revoltes i sol trionfen a Piemnont, on es fa una Constitució Liberal.
  • Primavera de pobles

    Primavera de pobles
    És la sèrie de moviments revolucionaris sorgits a Europa, en especial a França i Alemanya, degut al nacionalisme, el moviment obrer i el canvi de règim des de les monarquíes absolutes a monarquíes parlamentàries. Els moviments van iniciar-se a la primavera del 1848, també és relaciona amb el fet de es l' època que floreixen les flors, es a dir, que floreixen nous moviments per acabar amb els imperis absolutistes.
  • Fi de la revolució del 48

    Fi de la revolució del 48
    Malgrat el fracàs, van ser unes revolucions molt importants.
    Van aconseguir ampliar la participació ciutadana.
    S'extenen les demandes llibertat i això dona lloc a futures unificacions nacionals.
    Idees democràtiques (sufragi universal i més drets socials)
    Fallida de les monarquies absolutes
    Inici d'organització del moviment obrer.
  • Inici de la Unificació d'Itàlia

    Inici de la Unificació d'Itàlia
    El procés d'unicficació comença a Piemont el monarca Victor Manuel II i el compte i cap de govern Camillo Benso de Cavour
    inicien un procés de modernització política i econòmica a Piemont. Amb la unificació volen aconseguir deenvolupar els negocis.
  • 1ra etapa: Guera contra Àustria i incorporació de Llombardia

    1ra etapa: Guera contra Àustria i incorporació de Llombardia
    Piemont s’alia amb Napoleó III (França) i declaren la guerra a Àustria. Piemont consegueix incorporar a Llombardia però Véneto continua en mans d’Àustria
  • 2na etapa: Unió de Parma, Mòdena i Toscana

    2na etapa: Unió de Parma, Mòdena i Toscana
    Els Estats centrals (ducats de Toscana, Mòdena i Parma) s'uneixen a Piemont.
  • 3ra etapa: Revolució de les dues Sicílies

    3ra etapa: Revolució de les dues Sicílies
    Giusepe Garibaldi (nacionalista d’esquerres i seguidor de la república democràtica de Mazzini) conquereix el Regne de les Dues Sicílies i Nàpols amb l’ajut de 1000 voluntaris que anaven amb camiseta vermella (dels mil camises vermelles). D'aquí ve el nom de la batalla l'expedició dels mil.
  • 4ta etapa

    4ta etapa
    El Compte Cavour (Piemont) decideix ocupar el centre d’Itàlia.
    Es troben al centre d’Itàlia les forces de Garibaldi i Cavour.
    Garibaldi cedeix territoris conquerits al rei Victor Manuel II proclamant-se rei d’un nou Estat: Regne d’Itàlia.
  • Guillem I i Otto von Bismarck: Inici de la unificació Alemanya

    Guillem I i Otto von Bismarck: Inici de la unificació Alemanya
    A Prússia, Guillem I i Otto von Bismarck ( 1r minsitre o Canciller
    d’Alemanya) van iniciar la unificació alemaya. Otto, va començar a governar al 1862 i tenia el suport de la burgesia industrial, de Guillem I i de la noblesa. Era conegut com el canciller de ferro ja que va aconseguir la uificació d'Alemanya a partir del ferro i la sang.
    A través de 3 guerres successives aconsegueix la unió de tots els Estats alemanys
  • Guerra dels Ducats: Dinamarca

    Guerra dels Ducats: Dinamarca
    Prussia amb l' ajuda d’Àustria envaeix els territoris de Dinamarca (Schleswig i Holstein) a la Guerra dels Ducats. La primera guerra o etapa de la unificació Alemanya.
  • Incorporació Véneto

    Incorporació Véneto
    Al 1866 aconsegueixen incorporar Véneto (Venècia). Victor Manuel II va entrar amb aliança amb Prússia, rival d'Àustria en el moment. La victòria va afavorir a Prússia i va obligar a Àustria cedir el territori de Vèneto a Itàlia.
  • 2na Guerra: Prússia vs Àustria (territori alemà)

    2na Guerra: Prússia vs Àustria (territori alemà)
    Àustria i Prússia entren en guerra per decidir qui es quedava amb els territoris de Schleswig i Holstein. Prússia guanya, per tant, s'apodera dels territoris de dinamarca. A causa d'aquesta guerra, es dissol la confederació Germànica i es crea la Confederació d’Alemanya del Nord. 23 Estats dominats per
    Prússia, quedant fora Àustria i els Estats del Sud.
  • 5na etapa: Incorporació Roma

    5na etapa: Incorporació Roma
    Víctor Manuel II s'havia compromès amb Napoleó III a mantenir el domini del Papa sobre la capital del món catòlic.
    Tot va canviar quan va esclatar la guerra franc-prusiana, Napoleó III va haver de retirar la guarnició que mantenia a Roma. Van ordenar a les tropes italianes ocupar Roma. Víctor Manuel es va instal·lar al palau del Quirinal, i va declarar que Roma era la capital del regne d'Itàlia. Un cop unificat tot el regne d'Itàlia es van observar contradiccions economiques i religioses.
  • 3ra guerra: Prússia vs França

    3ra guerra: Prússia vs França
    França inicia guerra contra Prússia (conflicte dinàstic per la
    corona espanyola: Isabel II abdica).
    Els Estats del Sud (dominats per Àustria) s’uneixen a la Confederació d’Alemanya del Nord (dominats per Prússia) per fer front a l’enemic comú francès.
    França perd, i s’incorporen a la nova Alemanya els Estats d’Alsàcia i Lorena ( de parla alemanya).
  • Fi de la unificació alemanya

    Fi de la unificació alemanya
    -Guillem I de Prússia és proclamat emperador d’Alemanya a Versalles. Des d'aquest moment, neix l'imperi Alemany,
    Alemanya s’organitza en termes confederals: cada territori manté elements essencials de la seva legislació però el domini és Prussià. Àustria queda exclòs de la unificació.