edat comptemporania

  • Invenció màquina de vapor de J. Watt

    Invenció màquina de vapor de J. Watt
    La máquina de vapor es un motor de combustión externa que transforma la energía térmica de una cantidad de agua en energía mecánica
  • Period: to

    Primera revolució industrial

  • Declaració d’independència dels Estats Units

    Declaració d’independència dels Estats Units
    Les colònies americanes havien estat sota el control de la corona britànica durant dècades, però les tensions van créixer a causa de l'opressió fiscal i política que imposava el govern britànic, especialment amb impostos com el "Stamp Act" o les Taxes sobre el te, sense que les colònies tinguessin representació en el Parlament britànic
  • Primera locomotora de vapor

    Primera locomotora de vapor
    Una locomotora de vapor o locomotora a vapor es un tipo de locomotora impulsada por la acción del vapor de agua. Era la forma dominante de tracción en los ferrocarriles, hasta que a mediados del siglo XX fueron reemplazadas por las locomotoras diésel y eléctricas
  • Creació dels primers sindicats

    Creació dels primers sindicats
    Els primers sindicats moderns van començar a formar-se durant el segle XIX amb l'objectiu de defensar els drets dels treballadors en un moment de ràpida industrialització.
  • Inici de la Primera Internacional

    Inici de la Primera Internacional
    La Primera Internacional o Associació Internacional de Treballadors (AIT) es va fundar el 28 de setembre de 1864 a Londres. Va ser el primer intent d’organitzar treballadors de diferents països per promoure el socialisme i l’internacionalisme obrer.
  • Period: to

    Segona revolució industrial

  • Conferència de Berlín

    Conferència de Berlín
    La Conferència de Berlín, celebrada entre novembre de 1884 i febrer de 1885, va ser convocada per les potències europees per establir regles per a la colonització d'Àfrica i evitar conflictes entre elles. Durant la conferència, es van traçar línies arbitràries sobre el mapa africà, dividint el continent sense tenir en compte les fronteres ètniques o culturals locals. Això va desencadenar una intensa explotació de recursos africans i va consolidar el domini colonial europeu sobre Àfrica.
  • - Concessió per primer cop del dret a vot de les dones

    - Concessió per primer cop del dret a vot de les dones
    El 19 de setembre de 1893, Nova Zelanda es va convertir en el primer país del món a concedir a les dones el dret a votar en eleccions nacionals. Aquest èxit va ser el resultat d'anys de campanyes per part del moviment sufragista liderat per activistes com Kate Sheppard. Aquest moment històric va inspirar altres països a seguir el mateix camí i va ser un pas crucial cap a la igualtat de drets per a les dones a nivell global.
  • - Primer vol amb avió

    - Primer vol amb avió
    El primer vol amb avió es va realitzar el 17 de desembre de 1903 per Orville i Wilbur Wright, coneguts com els germans Wright. El seu avió, l'Flyer I, va volar durant 12 segons i va recórrer uns 36 metres a Kitty Hawk, Carolina del Nord. Aquest èxit va marcar l'inici de l'aviació moderna, obrint el camí per a l'evolució tecnològica que conduiria al desenvolupament de la indústria de l'aviació comercial i militar.
  • Period: to

    Primera guerra mundial

  • Esclat de la revolució russa

    Esclat de la revolució russa
    La Revolució Russa de 1917 fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que portà a l'establiment de la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Feliços anys 20

  • Crac del 29

    Crac del 29
    El crac del 29​​ fue la más catastrófica caída del mercado de valores en la historia de la bolsa en Estados Unidos. Su impacto, su alcance global y la larga duración de sus secuelas provocaron la llamada Gran Depresió
  • Period: to

    Segona guerra mundial

  • Creació de l'ONU

    Creació de l'ONU
    Les Nacions Unides (ONU) es van crear el 24 d'octubre de 1945 després de la Segona Guerra Mundial, amb l'objectiu de prevenir futurs conflictes i promoure la pau i la cooperació internacional. La seva creació va ser impulsada per la necessitat de trobar un sistema que evités un altre conflicte mundial com les dues guerres que havien devastat Europa i el món. L'ONU juga un paper fonamental en la diplomàcia internacional, la protecció dels drets humans i l'ajuda humanitària.
  • Period: to

    Guerra Freda

  • Declaració del Drets Humans

    Declaració del Drets Humans
    La Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) és un document fonamental adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948 a París. Aquesta declaració va ser la resposta a les atrocitats comeses durant la Segona Guerra Mundial i representa un compromís internacional per promoure la pau, la dignitat i els drets fonamentals de totes les persones.
  • La Revolución francesa

    La Revolución francesa
    La Revolución francesa fue un conflicto social y político, con diversos periodos de violencia, que convulsionó la Francia del Antiguo Régimen, y a otros países por extensión de sus implicaciones.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    El mur de Berlín va caure el 9 de novembre de 1989, marcant simbòlicament la fi de la Guerra Freda i el començament de la reunificació d'Alemanya. El mur havia estat construït el 1961 per separar el Berlín Oriental, controlat per la Unió Soviètica, del Berlín Occidental, que estava sota el control de les potències occidentals. La seva caiguda va suposar l'inici del col·lapse dels règims comunistes a Europa de l'Est i la desintegració de la Unió Soviètica.
  • Presentació de la World Wide Web (internet)

    Presentació de la World Wide Web (internet)
    La World Wide Web (WWW) va ser inventada per Tim Berners-Lee el 1989 mentre treballava al CERN, a Suïssa. Aquesta eina permetia accedir a informació a través d'enllaços hipertext i representava la base de la internet moderna tal com la coneixem. La primera pàgina web es va posar en línia el 6 d'agost de 1991. La WWW ha transformat la comunicació global, facilitant l'accés a informació i la interconnexió d'usuaris a tot el món.
  • Tractat de Maastricht (1992)

    El Tractat de Maastricht, signat el 7 de febrer de 1992, va establir les bases per a la creació de la Unió Europea (UE) tal com la coneixem avui. Va ser l'acord que va transformar la Comunitat Econòmica Europea (CEE) en una organització política, econòmica i social més integrada.
  • Period: to

    Unió Europea

  • Atemptats 11-S

    Atemptats 11-S
    Els atemptats de l'11 de setembre de 2001 (coneguts com a 11-S) van ser una sèrie d'atacs terroristes perpetrats per l'organització terrorista Al-Qaida als Estats Units. Aquests atacs van ser dels més devastadors en la història moderna i van tenir un impacte profund en la política mundial, la seguretat internacional i la societat nord-americana.
  • L’ONU presenta els ODS

    L’ONU presenta els ODS
    Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) van ser presentats per les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, com a part de l'Agenda 2030. Els ODS són una llista de 17 objectius que busquen posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. Inclouen objectius com l'erradicació de la fam, l'accés universal a l'educació, la igualtat de gènere, la lluita contra el canvi climàtic i la promoció d'institucions justes.
  • Pandèmia mundial de la Covid-19

    Pandèmia mundial de la Covid-19
    La pandèmia mundial de la COVID-19 és una crisi sanitària global causada per un nou coronavirus, conegut com a SARS-CoV-2, que es va identificar per primera vegada a la ciutat de Wuhan, Xina, a finals de desembre de 2019. La malaltia que causa, la COVID-19 (acrònim de "COronaVIrus Disease 2019"), es va estendre ràpidament per tot el món, i el març de 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va declarar oficialment una pandèmia.
  • - Regne Unit abandona la UE (Brexit)

    - Regne Unit abandona la UE (Brexit)
    El Brexit es refereix a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), un procés polític i econòmic que va culminar el 31 de gener de 2020. El terme "Brexit" és una combinació de les paraules angleses "Britain" i "exit". El Brexit va ser un dels esdeveniments més significatius de la política britànica i europea en les últimes dècades, amb conseqüències àmplies en l'economia, la política i les relacions internacionals.
  • - Inici guerra Rússia-Ucraïna

    - Inici guerra Rússia-Ucraïna
    La guerra Rússia-Ucraïna va començar el 24 de febrer de 2022, quan Rússia va llançar una invasió a gran escala d'Ucraïna, en un conflicte que ja es cuinava des de l'annexió de Crimea el 2014. Aquest conflicte té arrels en les tensions polítiques, culturals i territorials entre els dos països, amb Rússia oposant-se a la inclinació d'Ucraïna cap a l'Occident i la OTAN. La guerra ha causat milers de morts, una crisi humanitària, i ha generat sancions econòmiques internacionals contra Rússia.