Digitale Tijdlijn Geschiedenis

By Pieterr
  • Willem II

    Willem II
    In 1940 neemt Willem I (de vader van Willem II) afstand van de troon. Hierna neemt Willem II het over. Hij heeft veel invloed op het bestuur en bemoeit zich met veel zaken. Wanneer er in Duitsland en Frankrijk begin 1848 revoluties beginnen. Verandert hij opeens zijn standpunt. Hij vraagt zijn ministers om advies. En hieruit wordt de nieuwe Grondwet gevormd.
  • De Grondwet van Thorbecke

    De Grondwet van Thorbecke
    De grondwet van Thorbecke zorgde ervoor dat de koning niet langer het beleid bepaalde. Maar dat de ministers dit deden. Het is ook het fundament van onze parlementaire democratie.
  • Willem III

    Willem III
    Van 1849 tot 1890 regeerde Willem III als koning der Nederlanden. Willem III werd zoveel mogelijk buiten regeringszaken gehouden, omdat hij vaak ruzie had met zijn vader. Na de grondwetsherziening van 1848 maakte Willem III duidelijk dat hij zijn vader niet langer wilde opvolgen.
  • Oprichting eerste nationale vakbond

    Oprichting eerste nationale vakbond
    De eerste nationale vakbond werd in 1866 opgericht. De naam van de vakbond was: Algemene Nederlandse Typografen Bond. Ze streden voor de gezamenlijke fonds bij ziekte en overlijden. Van dit soort vakbonden kwamen er later meer.
  • Abraham Kuyper

    Abraham Kuyper
    Kuyper was protestants. Hij richtte in 1879 de ARP (Anti-Revolutionaire Partij) op. Kuyper was al vanaf 1874 een Tweede Kamerlid, maar ging hier na 3 jaar alweer uit. In 1894 kwam hij pas weer terug. Na zijn terugkomst werd hij in 1901 Minister-President, dit was tot 1905.
  • Herman Schaepman

    Herman Schaepman
    Herman Schaepman zette zich als Tweede Kamerlid in voor emancipatie van de katholieken. In 1880 werd hij verkozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij was ook meteen de eerste priester die in de Tweede Kamer kwam.
  • Pieter Jelles Troelstra

    Pieter Jelles Troelstra
    Troelstra was socialist. Hij was dus bestuurder van de sociaaldemocraten. Ook richtte hij de SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiderspartij) op en zat ruim twintig jaar in de Tweede Kamer. Verder was hij ook een Nederlandse dichter, advocaat en journalist.
  • Vrouwenkiesrecht

    Vrouwenkiesrecht
    In 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen in Nederland ingevoerd. Pas 2 jaar later in 1919 kregen de vrouwen actief kiesrecht, hierdoor mochten ze zelf stemmen. Voor 1919 waren er al een aantal partijen. die voor vrouwenkiesrecht streden. Dit waren de partijen: Vrije Vrouwen Vereeniging, Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en de Nederlandse Bond voor Vrouwenkiesrecht.
  • Beurskrach

    Beurskrach
    In 1929 vond de beurskrach plaats, dit gebeurde in New York. De beurs van Wall Street stortte in. En dit had gevolgen voor de economische crisissen in de jaren ‘30. In de Westerse landen met veel industrie, kromp de productie en handel, steeg de werkloosheid en groeide de armoede.
  • Afsluitdijk

    Afsluitdijk
    In 1920 werd er gestart met de bouw van de Afsluitdijk. Na een stop door de slechte economische situatie. Werd er in 1925 weer doorgebouwd aan de Afsluitdijk. Met duizenden mensen werkten ze aan de bouw. In 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht.
  • Franklin Roosevelt

    Franklin Roosevelt
    Franklin Roosevelt is de president van de Verenigde Staten van 1933 tot en met 1945. Hij heeft dus de economische crisis en Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij is ook de enige president van de Verenigde Staten die vier keer gekozen is.
  • Winston Churchill

    Winston Churchill
    Winston Churchill was van 1940 tot en met 1945 premier van Engeland. Hij had in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. In Churchill zijn vroege jaren was hij militair en journalist. Tot hij in 1901 de politiek in ging.
  • Duitse aanval op Nederland

    Duitse aanval op Nederland
    Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Het begin van een strijd, die 5 dagen gaat duren. En die eindigt met de bezetting van Nederland.
  • Japanse aanval op Pearl Harbor

    Japanse aanval op Pearl Harbor
    Op 7 december 1941 vielen de Japanners Hawaii aan. Het doel ervan was om een Amerikaanse vloot te vernietigen in de Grote Oceaan. Die als zijn basis Pearl Harbor had. De aanval was goed voorbereid en kwam voor de Amerikanen als een verrassing. De Japanners wisten een groot deel van de oorlogsschepen in Pearl Harbor te beschadigen.
  • Anne Frank

    Anne Frank
    Anne Frank duikt tijdens de Duitse bezettingen in Nederland onder. Dit doet ze met haar familie en vier andere. Ze zitten in het Achterhuis, die in Amsterdam staat. In 1944 worden de mensen in het Achterhuis ontdekt, waaronder Anne Frank. Zij overleeft het niet en sterft uiteindelijk in een concentratiekamp.
  • Slag om Arnhem

    Slag om Arnhem
    Van 17 tot en met 25 september 1944 werd er in Arnhem hevig gevochten. De operatie van de Slag om Arnhem werd operation Market Garden genoemd. De troepen trokken zich voort over land. Dit deden ze via Eindhoven in de richting van Nijmegen en Arnhem. Alleen mislukt deze operatie later, omdat de Duitsers sterker zijn dan verwacht.
  • D-Day

    D-Day
    In juni 1944 vond D-Day plaats. Met de landing op het strand van Normandië, begon de bevrijding van West-Europa. In Engeland waren ongeveer 185.000 mannen verzameld. Die moesten oversteken naar Normandië, getransporteerd door schepen. Deze aanval werd ook ondersteund door 10.000 vliegtuigen.
  • Atoombommen op Japan

    Atoombommen op Japan
    De Verenigde Staten voeren sinds 1945 bombardementen uit op Japanse steden. De Verenigde Staten hoopt hiermee dat Japan zich overgeeft, maar dit gebeurt niet. Op 6 augustus 1945 laat een Amerikaanse bommenwerper een atoombom vallen op Hiroshima. De atoombom laat niks van de stad over. De Verenigde Staten dreigt om nog meer atoombommen te gooien, als Japan zich niet overgeeft. Drie dagen later gooien ze nog een atoombom, maar nu op Nagasaki. Ook deze stad wordt verwoest door de atoombom.
  • Bevrijding Nederland

    Bevrijding Nederland
    In 1944 staat Nederland op het punt om al bevrijd te worden, maar het duurt nog tot 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. Met de operatie Market Garden weten de geallieerden, om al een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland te bevrijden. Ook was het Amerikaanse leger al in Limburg geweest.
  • Koude Oorlog

    Koude Oorlog
    Na de Tweede Wereldoorlog brak er een oorlog uit tussen twee grote landen. Namelijk de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Er werd niet echt gevochten met wapens, maar ze probeerden elkaar te intimideren. Dit deden ze op verschillende manieren.
  • Willem Drees

    Willem Drees
    Willem Drees was minister-president van Nederland van 1948 tot en met 1958. Door hem vond de wederopbouw plaats en werd er begonnen met de inrichting van de verzorgingsstaat.
  • Soekarno

    Soekarno
    Soekarno was een nationalist, die wilde dat Nederlands-Indië zelfstandig werd. Dit gebeurde in 1949. Soekarno werd hierbij de eerste president van de Republiek Indonesië.
  • Nikita Chroesjtsjov

    Nikita Chroesjtsjov
    Nikita Chroesjtsjov was leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin in 1953. Chroesjtsjov werd in 1964 afgezet. Ook was hij veel anders dan Stalin, hij bezocht namelijk ook andere landen. Dit deed Stalin niet, hij kwam zelfs het land niet uit.
  • Bouw Berlijnse Muur

    Bouw Berlijnse Muur
    Op 13 augustus 1961 begint de bouw van de Berlijnse Muur. Er vluchten namelijk vanaf 1945 al duizenden mensen naar West-Duitsland. Later groeide dit aantal naar vijftigduizend per maand. De grens ertussen zat toen al dicht, maar toch wisten er mensen doorheen te komen.
  • John F. Kennedy

    John F. Kennedy
    John F. Kennedy was president van de Verenigde Staten van 1961 tot en met 1963. Hij was tijdens de Cubacrisis en de Berlijnse muur president. Kennedy werd op 22 november 1963, tijdens een bezoek in Dallas. Vermoord in zijn limousine
  • Ronald Reagan

    Ronald Reagan
    Ronald Reagan was president van de Verenigde Staten van 1981 tot en met 1989. Reagan had gesprekken met Gorbatsjov over het beëindigen van de Koude Oorlog. Zijn harde politiek tegen de Sovjet-Unie zorgde uiteindelijk voor een ontwapeningsakkoord. Dat weer in de val van de Berlijnse muur resulteerde.
  • De val van de Berlijnse muur

    De val van de Berlijnse muur
    Vanaf beide kanten waren er veel mensen in protest, maar einde jaren 1980 nam het verzet toe. Er was in 1987 al een groot protest geweest. Waarbij 5 dagen later de Amerikaanse president Ronald Reagan liet weten, dat hij ook meer vrijheid wilde in de communistische landen. Uiteindelijk begon de val pas in juni 1989.
  • Michail Gorbatsjov

    Michail Gorbatsjov
    Michail Gorbatsjov was de laatste leider van de Sovjet-Unie. Tussen 1990 tot en met 1991 was hij president van de Sovjet-Unie. Hij besloot niet in te grijpen tijdens de anti communistische opstanden. En beëindigen zo de Koude Oorlog.