Cronologia de la teoria cel·lular

By lxciaps
  • Cèl·lules vistes per primer cop (Robert Hooke)

    Cèl·lules vistes per primer cop (Robert Hooke)
    Robert Hooke, un científic polifacètic anglès, examina una d lámina de corcho amb un microscopi rudimentari i descriu les estructures observades com a "cèl·lules". Aquest descubriment marca l’inici de la microscopía i el reconeixement de l’estructura bàsica dels organismes.
  • Descobriment dels éssers unicel·lulars (Leeunwenhoek)

    Descobriment dels éssers unicel·lulars (Leeunwenhoek)
    A l’any 1676 Antoni van Leeuwenhoek va ser el primer en descobrir els primers éssers unicel·lulars estudiant al microscopi l’aigua d’una bassa. Va ser probablement la primera persona en observar bacterià i altres microorganismes.
  • Cèl·lules, unitats bàsiques dels éssers vius (Henri Dutrochet)

    Cèl·lules, unitats bàsiques dels éssers vius (Henri Dutrochet)
    Dutrochet va establir que la cèl·lula era la unitat bàsica de la estructura, es a dir, que tots els organismes estan formats per cèl·lules.
  • Primera observació del nucli en Cèl·lules vegetals (Robert Brown)

    Primera observació del nucli en Cèl·lules vegetals (Robert Brown)
    El botànic escocès Robert Brown va descobrir el nucli celular estudiant amb el microscopi diferents teixits vegetals de diverses plantes. Va veure que cada Cèl·lula tenia una zona central obscura, a la qual va nombrar “aurèola” per després ser renombrada a “nucli”.
  • Descobriment del citoplasma (Jan Evangelista Purkinje)

    Descobriment del citoplasma (Jan Evangelista Purkinje)
    A l’any 1838, Purkinje, un fisiològics, va descobrir la presencia d’una substància en el medi intera celular, en la qual va observar diversos moviments. La va anomenar “protoplasma”.
  • Els pares de la teoria cel·lular (Theodor Schleiden i Matthias Schwann)

    Els pares de la teoria cel·lular (Theodor Schleiden i Matthias Schwann)
    Schwann, un biòleg alemany, va formular la teoria cel·lular amb Schleiden, que té tres principis fonamentals: Tots els organismes estan formats per mínim una cèl·lula: això estableix que les cèl·lules són les unitats bàsiques dels organismes. Schwann va dir que la cèl·lula és la unitat més petita de la vida i que totes les funcions vitals d'un organisme passen dins. Tota cèl·lula prové d'una altra preexistent: idea que estableix que les cèl·lules es divideixen i donen lloc a altres noves.
  • Totes les cèl·lules provenen de cèl·lules preexistents (Rudolf Vircho

    Totes les cèl·lules provenen de cèl·lules preexistents (Rudolf Vircho
    Rudolf Virchow, metge i patòleg alemany, introdueix el principi de la continuitat cel·lular afirmant que totes les cèl·lules provenen de cèl·lules preexistents. Aquesta idea reforça la noció de que la vida sigueix un cicle cel·lular i senta les bases par a la reproducció cel·lular.
  • Teoria cromosòmica de l’herència (Walter Sutton iThodor Boveri)

    Teoria cromosòmica de l’herència (Walter Sutton iThodor Boveri)
    A l’any 1902, Walter Sutton i Thodor Heinrich Boveri, junt amb Thomas Hunt a Morgan van plantejar la teoria cromosòmica de l’herència, amb la qual van ampliar la teoria cel·lular.
    Aquesta teoria indica que els gens es troben en llocs específics dins dels cromosòmes i que el comportament dels cromosomes durant la meiosis pot explicar les lleis de l’herència de Mendel.
  • Cèl·lules Eucariotes: Lynn Margulis

    Cèl·lules Eucariotes: Lynn Margulis
    La teoria de l'endosimbiosi seriada descriu l'origen de les cèl·lules eucariotes a conseqüència de successives incorporacions. Margulis va considerar aquesta teoria, en la qual defineix aquest procés com una sèrie d'interaccions simbiòtiques, és el seu millor treball. En 1966, va aconseguir que la revista Journal of Theoretical Biology acceptés i publiqués a la fi de 1967 el seu article Origin of Mitosing Cells.