Línia del temps (Estel Aynau, Abril Cabedo i Raquel Vicente)

  • 400 BCE

    Generació espontània

    Generació espontània
    A l'antiga Grècia es va originar una visió de l'origen de la vida que deia que els éssers vius sorgien per generació espontània, és a dir, la vida es formava a partir de la matèria orgànica en descomposició, materials incerts com el fang, la suor, etc.
    Aquesta creença es basava en observacions quotidianes. Per exemple l'aparició de granotes en bassals d'aigua, com va dir Aristòtil, un filòsof de l'època grega. O l'aparició de ratolins als fems, com pensava J.B. Helmond l'any 1600 aproximadament.
  • Experiment de Redi

    Experiment de Redi
    Francesco Redi va dissenyar un experiment l'any 1668 el qual demostrava que l'aparició de les larves que sorgien a la carn podrida procedien dels ous que les mosques havien posat prèviament, i no d'elles mateixes.
    Aquest experiment va ser molt criticat i rebutjat ja que no refusava del tot la teoria de la generació espontània.
  • Demostració de Pasteur

    Demostració de Pasteur
    Demostració de Pasteur
    En el segle XVIII va continuar la polèmica, fins que Louis Pasteur, l'any 1860, va demostrar que la generació espontània era falsa. Va demostrar amb els seus experiments que són els microorganismes de l'aire són els que descomponen la matèria orgànica, i en va concloure amb què tot ésser viu prové d'un altre ésser viu.
  • Hipòtesi de la panspèrmia

    Hipòtesi de la panspèrmia
    Anaxàgores defensava que la vida es va originar a l’espai i viatjava en forma d’espores cap a la terra.
    A partir del s.XVII es va començar a investigar per comprovar si era certa la teoria de la generació espontània.
  • Precursors de les primeres cèl·lules

    Precursors de les primeres cèl·lules
    Fa 3500 milions d'anys es va donar origen a la vida amb les primeres cèl·lules primitives. Aquestes eren procariotes, ja que no tenien nucli, heteròtrofes, ja que s'alimentaven de la matèria orgànica que hi havia al brou primitiu, i anaeròbies ja que a la Terra encara no hi havia oxigen.
    Al cap d'un temps, van aparèixer les primeres mutacions, que eren canvis en el material genètic.
  • Sintesi abiòtica

    Sintesi abiòtica
    Oparin i Haldane van proposar la síntesi abiòtica, deien que a partir de gasos que hi havia a l'atmosfera s'havien format un seguit de molècules orgàniques senzilles. Aquestes molècules junt amb l'energia solar i les descàrregues electriques van donar origen a compostos orgànics i van formar el brou primitiu.
    A partir de diverses reaccions químiques, es van formar els coacervats. Aquets van anar adquirint les característiques de les cèl·lules vives i van esdevenir microorganismes anaeròbics.
  • Experiment de Miller

    Experiment de Miller
    Experiments de Miller; Síntesis de matèria orgànica simple
    L'any 1953 Miller va comprovar amb ajuda d'un experiment la hipòtesi d'Oparin i Haldane. l'experiment consistia en el fet que en uns recipients imitava les condicions que podien haver existit a la Terra primitiva.
  • Experiment de Joan Oró, síntesi d'àcids nucleics

    Experiment de Joan Oró, síntesi d'àcids nucleics
    Joan Oró, com Miller va voler reproduir les condicions de la terra primitiva, però va canviar la composició dels gasos. Ell va decidir afegir gasos abundants com àcid cianhídric, amoníac, aigua. En finalitzar l'experiment es va adonar que va sintetitzar les molècules que formen els àcids nucleics.
  • Hipòtesis dels cristalls d'argila

    Hipòtesis dels cristalls d'argila
    Els primers polímers d'interès biològic van ser els microcristalls dels minerals d'argila, ja que són un lloc favorable per la polimerització, és a dir les cadenes de molècules més senzilles.
  • Hipòtesis del ARN primitiu

    Hipòtesis del ARN primitiu
    Apareixen a l'atzar unes molècules de RNA que poden replicar-se gràcies a canvis, és a dir, a mutacions al llarg del temps. Aquestes molècules formen les proteïnes i el conjunt entre RNA i proteïnes acaben formant el DNA. L'ADN conté tota la nostra informació i les proteïnes realitzen diferents funcions a les cèl·lules