Map with navy retro compass

ASSIGNATURA HISTÒRIA – TEMA 2

  • LA REVOLUCIÓ FRANCESA

    LA REVOLUCIÓ FRANCESA
    Segona meitat S.XVII > França període revolucionari (lluites polítiques i socials, desigualtats socials institucionals que van transformar totalment el país) > Privilegiats gaudien de tot i els no privilegiats requeien molts impostos > Reformes fiscals de Lluís XVI empitjorava > 10 anys (1789-1799) > Revolucionaris francesos encapçalats per la burgesia
    * Primera revolució política burgesa d'Europa
    * Esfonsament absolutisme monàrquic
    * Referent polític i ideològic per revolucions posteriors
  • FI DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA

    FI DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA
    Guerra i crisi econòmica > Nou aixecament revolucionari > Instauració d'una república > Lluís XVI acusat de traïció > empresonat, condemnat i finalment executat > Napoleó Bonaparte proclamat emperador dels francesos.
  • ESPANYA NAPOLEÒNICA

    ESPANYA NAPOLEÒNICA
    Carles IV rei d'Espanya des de 1888 / Ministre Manuel Godoy controlava el regne > Napoleó va prendre avantatge de la situació i va proposar al govern espanyol conquerir Portugal i repartir-lo entre les dues nacions > Les veritables intencions d'aquest eren conquerir Espanya i Portugal simultàniament i situar al seu germà José Bonaparte al capdavant de tots dos regnes.
  • TRACTAT DE FONTAINEBLEAU

    TRACTAT DE FONTAINEBLEAU
    Napoleó i Espanya > Tractat que preveia l'ocupació de Portugal i la seva partició entre Espanya i França > 1808, Tropes franceses entren a la Península > ocupen les places més importants sense que les autoritats espanyoles s'hi oposin (per el tractat).
  • MOTÍ D'ARANJUEZ

    MOTÍ D'ARANJUEZ
    Ferran, fill de Carles IV > Va aglutinar l'oposició de molts sectors priviliegats contra Godoy > També va provocar el motí d'Aranjuez (provocà la destitució del primer ministre i l'abdicació de Carles IV) > Napoleó > Proclama Ferran VII > Va aconseguir a Baiona que tots dos abdiquessin en favor seu > Nominació rei d'Espanya al seu germà Josep I.
  • L'AIXECAMENT

    L'AIXECAMENT
    Presencia dels francesos a Espanya > Es va començar a aixecar un sentiment "anifrancès" molt fort > Els pobles eren reprimits durament i el 2 de maig de 1808 a Madrid, i va haver un alçament contra la situació.
  • ELS BONAPARTISTES I ELS AFRANCESATS

    ELS BONAPARTISTES I ELS AFRANCESATS
    A partir de l'aixecament a Espanya i va haver dos poders:
    * Bonapartistes, de part de Josep I > suport de l'exèrcit françès i part dels espanyols.
    * Afrancesats i les juntes provinciales que es van crear en molts llocs d'Espanya > s'oposaven a les noves autoritats franceses.
  • EMANCIPACIÓ DE L'AMÈRICA HISPANA

    EMANCIPACIÓ DE L'AMÈRICA HISPANA
    Va iniciar l'any 1810 i va finalitzar al 1825 .
    Aquest procés va tenir protagonistes en Sudamèrica com el veneçolà Simón Bolívar "El Libertador" o l'argentí José de San Martín qui van aconseguir en la dècada del 1820 la independència d'un vast territori que s'estenia de Xile a Mèxic
  • LES CORTS DE CADIS

    LES CORTS DE CADIS
    Durant la revolta antinapoleònica > Juntes de defensa contra l'invasor francès > Convocatòria de les Corts a la ciutat de Cadis al 1810.
    La seva obra legislativa va comportar > Substitució estructures econòmiques i polítiques de la monarquia absoluta i de l'Antic Règim per les d'un Estat liberal.
  • LA CONSTITUCIÓ DE 1812

    LA CONSTITUCIÓ DE 1812
    Pressió de grups absolutistes, reformistes i liberals > Corts de Cadis van declarar els principis de sobirania nacional amb la Constitució de 1812. Principis:
    * Reconeixia la sobirania nacional
    * Establia la divisió de poders
    * Decretava la llibertat de premsa
    * Suprimia la Inquisició
  • REI FERRAN VII: L'ABSOLUTISE

    REI FERRAN VII: L'ABSOLUTISE
    Retorn a l'Antic Règim > Gran crisi econòmica
    La guerra > Empobreix a la població (va destruir les collites, hi havia més mortandat, les ciutats van ser sacsejades, les indústries es van arruinar, i el comerç va entrar en crisi a causa del moviments independentistes d'Amèrica).
    Acaba la guerra i l'ocupació > Torna Ferran VII > Decrets que abolien l'obra legislativa de les Corts de Cadis > Restaurament de l'absolutisme.
  • L'AMÈRICA HISPANA: JOSÉ DE SAN MARTÍN

    L'AMÈRICA HISPANA: JOSÉ DE SAN MARTÍN
    1810 > Proclamà a Buenos Aires la independència d'Argenina > Es va consolidar definitivament el 1816.
    També va conduir a la independència Xile (1818), Perú (1821) i Bolívia (1825).
  • L'AMÈRICA HISPANA: SIMÓN DE BOLÍVAR

    L'AMÈRICA HISPANA: SIMÓN DE BOLÍVAR
    Províncies Unides de Veneçuela > Amb la direcció de Simón Bolívar > De les primeres colònies espanyoles a proclamar la independència.
    1817 Bolívar > Ajut britànic > Derrota les forces del virrei > Suport per a continuar amb èxit la lluita contra Espanya. Congrés d'Angostura (1819) > Fundació de la República de la Gran Colòmbia (Veneçuela, Ecuador i Nova Granada) > 1829, 1830 i 1831 respectivament es van independitzar
  • FERRAN VII: TRIENNI LIBERAL

    FERRAN VII: TRIENNI LIBERAL
    Ferran VII al tron > Incessants enfrontaments entre dues faccions: els partidaris de l'absolutisme i els partidaris del liberalisme > Ferran VII va abolir la Constitució de Cadis i va restaurar l'absolutisme > 1820 es va produir un pronunciament militar dirigit per Rafael del Riego, en defensa dels valors constitucionals > El rei va haber de gobernar com a monarca durant tres anys (Trienni Liberal)
  • "ELS CENT MIL FILLS DE SANT LLUIS"

    "ELS CENT MIL FILLS DE SANT LLUIS"
    Gran exèrcit enviat per França l’any 1823 (d'uns 60.000 homes) en representació de la Santa Aliança (Àustria, Prússia, Rússia i França), com a resposta a la petició d’ajuda de Ferran VII perquè fos restaurat com a monarca absolut. L’exèrcit va travessar la frontera espanyola i va recórrer tot el país perseguint el govern liberal refugiat a Cadis.
  • LA DÈCADA OMINOSA

    LA DÈCADA OMINOSA
    Es restableix l'absolutisme > Forta repressió:
    * Els liberals son exiliats, empresonats o executats i s'anul·la la legislació del Trienni
    * L'església recupera els seus béns (no inquisició)
    Ferran VII > Vol suport dels reialistes moderats > Els ultrareialistes (apostòlics) > Descontents > Manifest de la Federació dels Reialistes purs:
    * Desqualifica al rei
    * Proposen al seu germà: Carles Maria Isidre
    * Catalunya: insurecció dels malcontents (1823)
  • EL PROBLEMA SUCCESORI DE FERRAN VII

    EL PROBLEMA SUCCESORI DE FERRAN VII
    Mort Ferran VII > Reina Maria Cristina i el general Espartero van governar com a regents per la minoria d'edat d'Isabel II, filla del rei (pot governar per la reformació de la Llei Sàlica). Van sorgir dos bàndols:
    * Els carlins: partidaris de Crarles Maria Isidre, germà de Ferran VII, a favor de l'absolutisme > Minoría
    * Els Isabelins: partidaris d'Isabel II, liberals > Major part del país
  • LA GUERRA CARLINA

    LA GUERRA CARLINA
    1833 i 1868 > Consolidació revolució burgesa a l'Estat espanyol > Liberals > Derroten als absolutistes en la primera i segona guerra Carlina > Els Isabelins (exèrcit del govern) i els Carlins (guerrilles) > Protagonitzaren una guerra molt violenta > Carlins:
    * Uns volen acord (pau)
    * Altres es mostren intransigents (no es rendeixen)
    Conveni de Bergara > Carlins abandaonen lluita armada > A Catalunya > Carlins: no accepten pau > Guerra fins a ser derrotats al 1840
  • L'ESTATUT REIAL I L'OPOSICIÓ LIBERAL

    L'ESTATUT REIAL I L'OPOSICIÓ LIBERAL
    Maria Cristina (1834) > Primer Ministre: Martínez de la Rosa > Text constitucional molt conservador > Liberalistes radicals > Revoltes populars (Canvi real de règim)
    Maria Cristina (1835) > Per les revoltes > Cap de govern: Mendizábal > Polític d'idees liberals progressistes > Alt suport popular
    1836 > Tornada moderats al govern > Esclaten pronunciaments a les ciutats (volien a Mendizábal) > El 12 d'agost > Obligen a la reina regent > Mendizábal ministre d'Hisenda > Reestabliment Const. 1812
  • MENDIZÁBAL

    MENDIZÁBAL
    Mendizábal > Lleis > Contribuiren a l'establiment definitiu del liberalisme amb:
    * La llibertat d'indústria i comerç
    * La supressió de duanes interiors
    * La desvinculació de propietats dels nobles
    * La desamortització dels béns de l'Esglèsia
  • LA DESVINCULACIÓ I DESMORTITZACIÓ

    LA DESVINCULACIÓ I DESMORTITZACIÓ
    Propietaris de la terra > Noblesa (propietat vinculada: la família heretava les terres si o si) i Església i Municipis (propietat amortitzada) > Les dues no es podien vendre ni comprar ja que pertany a la família, i restaven sempre en poder dels seus beneficiaris.
    * Desvinculació > Lliurement de les seves terres que fins ara pertanyien a les families > Desapareix el règim senyorial i la jurisdicció nobilària
    * Desamortització > Propietats esgléisa > Béns nacionals (propietat de l'Estat)
  • CONTITUCIÓ DE 1837

    CONTITUCIÓ DE 1837
    Nou govern > Fi a l'Antic Règim > Començament nou Règim Liberal.
    La Constitució de 1837 > Més moderada que la de 1812. Tenia:
    * Sobirania nacional compartida amb el rei i les corts
    * Monarquia constitucional
    * Llibertat que permetia l'expressió, la impremta i la religió (tot i que l'Estat obligaba a mantenir la Catòlica).