Cortescadizjuramento

4tA Martí Moll SP/CAT XIX/XX

  • La guerra del Francès i les Corts de Cadis.

    La guerra del Francès i les Corts de Cadis.
    El rei d’Espanya, Carles IV, es va oposar a les idees de la Revolució Francesa, i con altres monarquies europees, Espanya va declarar la guerra a la França revolucionària.Els exèrcits espanyols van ser derrotats en diverses ocasions i les tropes franceses van ocupar una part del nord peninsular, circumstància que posava de manifest la feblesa militar espanyola.
    Napoleó, aprofitat els enfrontaments en el si de la família reial espanyola, va atreure tots els seus membres a Baiona.
  • La reacció absolutista i la revolució liberal

    La reacció absolutista i la revolució liberal
    El mes de març de 1814, Ferran VII va tornar a Espanya. Els liberals esperaven que el rei jurés la Constitució de Cadis i els servils, que restaurés l'antic Règim.
    El 1820 va triomfar un pronunciament liberal dirigit pel coronel Rafael del Riego. El rei va haver de jurar la Constitució, alliberar els presos polítics i convocar eleccions per reunir les Corts.
  • L'espanya isabelina

    L'espanya isabelina
    Durant la minoria d'edat d'Isabel II va tenir lloc un període de regències en què es va instaurar el règim liberal a Espanya. Durant els deu primers anys del regant d'Isabel , els progressistes van estar al marge del govern i van governar només els moderats.
    Després del pronunciament de Vicálvaro, el poder va recaure en mans dels progressistes, que continuaven liderats per Espartero i que disposaven del suport d'un partit de centre patrocinat pel generaol O'Donnell, la Unión Liberal.
  • La industrialització a Espanya i Catalunya

    La industrialització a Espanya i Catalunya
    L'Espanya del S.XIX va continuar sent un país fonamentalment agrícola i endarrerit respecte als països més desenvolupats.
    les primeres revolucions industrials modernes es van localitzar en zones molt concretes, i les més destacades van ser la tèxtil i la siderúrgica.
    L'agricultura va continuar sent el sector econòmic predominant, en què treballava el 70% de la població activa. Catalunya va ser el territori espanyol que es va industrialitzar primer.
  • El final del regnat d'Isabel II i el Sexenni Democràtic

    El final del regnat d'Isabel II i el Sexenni Democràtic
    Durant els últims anys del regnat d'Isabel II es va viure una profunda crisi política, social i econòmica:
    ·Es van produir revoltes per culpa dels problemes econòmics.
    ·Amplis sectors socials es van distanciar del règim gracies a l'excessiu autoritarisme dels governs.
    El 1868, els generals Serrano i Prim van liderar un pronunciament contra Isabell II Simultàniament, es van crear juntes revolucionàries a les províncies i les ciutats.
  • La Restauració canovista

    La Restauració canovista
    El general Arsenio Martinez va proclamar rei Alfons XII, fill d'Isabell, el 1874. D'aquesta manera començava el règim de la restauració. La constitució de 1876 tenia caràcter integrador, perquè incorporava principis moderats i progressistes. L'exercit del poder va quedar restringit a dos partits polítics: El conservador i El liberal.
    El sistema canovista restringia la participació política d'altres forces. Només els republicans i els carlins disposaven d'una representació simbòlica.
  • Demografia i societat a l'Espanya del Segle XIX

    Demografia i societat a l'Espanya del Segle XIX
    La població espanyola va passar d'11,5 milions d'habitants a 18.6 milions al llarg del segle XIX. Malgrat que la població va créixer, va ser un creixement més petit que el d'altres països europeus.
    L'estructura estamental de l'Antic Règim va anar desapareixent amb la instauració del liberalisme. A partir d'aleshores, la situació econòmica i el nivell de formació marcava la posició en la jerarquia social.
  • Els orígens i el desenvolupament del catalanisme

    Els orígens i el desenvolupament del catalanisme
    Renaixença és el nom d'un moviment cultural, fonamentalment literari, que impulsà recuperació del català com a llengua de cultura al llarg del segle XIX.
    La defensa del patrimoni documental català i la recuperació dels fets i dels noms propis de la història de Catalunya es van convertir durant el segle XIX en elements cabdals de la Renaixença.
    Els obstacles per a la utilització de la catalana fora de l'àmbit personal i familiar,la necessitat d'unes lleis que garantissin la visibilitat catalana.