1956

1956. október 23-i események

  • Előzmények

    Előzmények
    A reggeli órákban visszaérkezik Jugoszláviából a magyar kormányküldöttség. Ezt követően ülésezik az MDP kibővített Politikai Bizottsága.
  • Piros László közleménye

    Piros László közleménye
    1. 23-kor a magyar rádióban beolvassák Piros László belügyminiszter közleményét, mely szerint mégis engedélyezik a tüntetést.
  • A diáktüntetés

    A diáktüntetés
    15 órakor indul el a diáktüntetés a Petőfi-szobortól. A Petőfi-szobor előtt kb. 10 ezer jelenlévő előtt Sinkovits Imre elszavalja a Nemzeti dalt, egy diák pedig felolvassa a MEFESZ 16 pontját. A pesti egyetemisták a Margit hídon át, a budaiak a Duna-parton végigvonulva jutnak el a Bem-szoborig. A délután folyamán kb. 200 ezer ember gyűlik össze a Bem-szobornál, ahol Bessenyei Ferenc elszavalja a Szózatot, Veres Péter felolvassa az írók kiáltványát. Egy lengyel író is üdvözli a nagygyűlést.
  • Kossuth tér

    Kossuth tér
    17 óra körül érkeznek az első tüntetők a Kossuth Lajos térre. Egy óra múlva már betölti a teret a mintegy kétszázezres tömeg.
  • Nagy Imre beszéde

    Nagy Imre beszéde
    21 órakor Nagy Imre beszédet mond a Parlament erkélyéről.
  • Második rádióközlemény

    Második rádióközlemény
    1. 22. Rádióközlemény: "Kedves hallgatóink! Rendkívüli hírt közlünk: Az MDP Politikai Bizottsága a helyzet értékelésére és a teendők megbeszélésére azonnalra összehívta a Központi Vezetőségét." (A hírt 10 percenként ismétlik meg, megszakítva a zenei adást.)
  • Rádió ostroma

    Rádió ostroma
    22 óra körül megkezdődik a Rádió hajnalig tartó ostroma.
  • Sztálin szobor ledöntése

    Sztálin szobor ledöntése
    1. 37-kor a tüntetők ledöntik a Dózsa György úti Sztálin-szobrot. Budapest több pontján támadások érik a telefonközpontokat, a nyomdákat és több fegyvergyártással foglalkozó üzemet. Késő éjszaka már rendőrőrsöket, félkatonai és katonai intézményeket támadnak meg a felkelők. Megostromolják a Szabad Nép székházát is.
  • Első rádió közlemény

    Első rádió közlemény
    1. 53-kor a Kossuth Rádió ismerteti a belügyminiszter közleményét, amely a tervezett tüntetést betiltja.
    "Rendkívüli jelentés! (A déli cigányzenét megszakítva a következő közleményt olvassák fel:) A Belügyminisztérium közleménye: a közrend zavartalan biztosítása érdekében a Belügyminisztérium nyilvános utcai gyűléseket, felvonulásokat a további intézkedésig nem engedélyez."