1848 Revolucije - Velika Britanija in Francija na prehodu iz 19. v 20. st., politične zadeve

  • Period: to

    Oblikovanje prvih političnih strank

    Ob uvedbi parlamentarnega življenja sta nastali prvi politični stranki. Stranke z istimi cilji in temleji so se kasneje povezovale v politične tabore.
  • Act of Union

    Act of Union
    Act of Union je združil Irsko krlajestvo in Kraljestvo Velika Britanija v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Irske. Tej združitvi je nasprotovala večina Ircev, med največjimi nasprotniki je bil Daniel O'Connel, ki je leta 1823 ustanovil katoliško združenje in s tem dosegel, da je britanski parlament uzakonil enakost katoliških in protestantskih duhovnikov. Zavzemal se je tudi za Irsko avtonomijo in leta 1830 ustanovil organizacijo Repeal, cilj vzpostavitev irskega kraljestva z Viktorijo.
  • Period: to

    Prve krščanskodemokratske stranke

    Prve stranke so bile na območju Francije, Beligije in Irske. Temelj je družbeni nauk cerkve, solidarnost, družbena in verska strpnost, zahtevali versko toleranco. Zavzemali so se za socialno politiko.
  • Viktorianska doba

    Viktorianska doba
    1837 v Angliji zavlada kraljica Viktorija. Pospešena indrustrializacija, tekme med velesilami, naraščanje delavstva, razvoj na področju medicine. Anglija je postala imperialistična velesila. Notranjapolitična nasprotja med torijci (konservativci) in vigovci (liberalci). Nastajale so socialne razlike med bogatimi in delavci.
  • Period: to

    Krompirjeva lakota

    Pospešila izseljevanje Ircev predvsem v Združene države Amerike
  • Period: to

    Revolucionarno leto 1848

    Širitev liberalnih in nacionalnih idej:
    Narodna gibanja katerih cilj je bil združitev razdrobljenega naroda v enotne nacionalne države.
    Liberalna gibanja, ki so strmela k uveljavljanju človekovih pravic in enakost vseh. Zahteva po uvedbi ustav in parlementarnega življenja in končna odprava fevdalizma. Prišlo do vstaj in protestov študentov, meščanov, delavcev, izobražencev in kmetov, ki so bili nezadovoljni s svojim družbenim položajem. Želeli so spremeniti zastarel družbeni red.
  • Period: to

    Revolucija 1848 na območju Nemške zveze

    Potekala so revolucionarna združenja, priljubljena predvsem pri študentih, ki so se zavzemali za vsenemško združitev. Delavstvo je bilo zaradi težkih razmer vedno bolj nezadovoljno s svojim položajem. Revolucionarna vrenja so pripeljala do:
    - Uvedbe liberalnejših ustav,
    - uzakonitev svobode tiska in zborovanj,
    - razpisa volitev v deželne zbore.
  • Period: to

    Revolucija 1848 na Apeninskem polotoku

    Revolucija je potekala v znamenju liberalnih in narodnih gibanj. Gonilna sila revolucije je postala organizacija Mlada Italija. Zahtevali vpeljavo ustav in parlementarnega življenja.
    Avstrijsko cesarstvo je z vojaškimi posredovanjem poskušalo zatreti nacionalne težnje Italjanov.
    V Milanu in Benetkah, ki sta bila del Avstrijskega cesarstva, so razlglasili republiko in pregnali Avstrijske čete, nato je Piemont napovedal vojno Avstrijskemu cesarstvu.
  • Period: to

    Sveta vojna

    Po razglasitvi republike v Milanu in Benetkah, je sardinsko-piemontski kralj Karl Albert napovedal vojno Avstrijskemu cesarstvu. Sardinska vojska je s podporo proti Avstrijcem doživljala poraz za porazom. Poveljnik avstrijske armade je bil Johann Joseph Radetzky. Poleti 1848 so Avstrijci z zmago v bitki pri Custozzi prisilili piemontskega kralja v podpis premirja. Italjani so spomladi 1849 ponovno sprožili vojno in ponovno so zgubili.
  • Vstaja v palermu

    Vstaja v palermu
    Kralj dveh Sicilij je moral obljubiti ustavo.
  • Ustava v kraljestvu Piemont-Sardinija in Toskana

    Ti dve deželi sta dobili ustavo.
  • Razglasitev republike in vzpostavitev začasne vlade v Franciji

    Razglasitev republike in vzpostavitev začasne vlade v Franciji
    Kralj prsiljen v odstop.
    nova republikanska vlada je:
    - Uzakonila svobodo tiska in zborovanja.
    - Ukinila smrtno kazen za politične prekrške.
    - Uvedla splošno in enako volilno pravico.
    - Omejila delovni čas na deset ur znotraj Pariza in enajst ur zunaj njega.
    - Za pomiritev brezposelnih so ustanovili državne delavnice.
  • Oktrorirana ustava Franca Jožefa

    Oktrorirana ustava Franca Jožefa
    Franc Jožef izdal oktrorirano ustavo, razpustil je parlament. S pomočjo Rusije in vojaškega vodenja Radetzkega je strl vsa revolucionarna središča, s tem je konec doživelo tudi madžarsko narodno gibanje.
    Ukinil je nekatere demokratične dosežke revolucije:
    - Ostanke narodnih gard.
    - Prisego uradnikov na ustavo.
    - Odgovornost ministrov parlamentu.
    - Ministri so bili ponovno podrejeni neposredno cesarju.
  • Sklic zveznega zbora v Frankfurtu

    Sklic zveznega zbora v Frankfurtu
    • Odpravili venzuro tiska,
    • razglasili cesarskega orla za zvezni grb,
    • za zvezno zastavo pa črno-rdečo-zlato tribarvnico, ki je bila do tedaj prepovedana.
    Dogovorili so se za sklic vsenemškega parlamenta, ki naj bi po demokratični poti izvedel združitev Nemčije. oblikovala sta se malonemši in velikonemški program.
  • Marčna revolucije, revolucija v Avstrijskem cesarstvu

    Marčna revolucije, revolucija v Avstrijskem cesarstvu
    Cesar Ferdinand I. je bil prisiljen odsloviti osovraženega kneza Metternicha, ki je ta dan odstopil. Cesar je nato 15.3.1848 obljubil še vpeljavo ustave, uvedbo svobode tiska in združevanj ter ustanavljanje narodnih gard.
  • Protesti na Dunaju

    Protesti na Dunaju
    Na Dunaju pride do protestov zaradi nestrinjanja z ponujeno ustavo. V želji po sklenitvi konsenza je bila 22.7.1848 sklicana ustavodajna skupščina katere cilje je bil vpeljava ustave in končna odprava fevdalizma
  • Protesti na Dunaju

    Protesti na Dunaju
    21.3.1848 je bila pripravljena ustava, ki ni zadovoljila revolucionarjev, zato je prišlo do protestov. 22. 7. 1848 je bila sklicana ustavodajna skupščina z namenom sklenitve konsenza. Naloga skupščine je bila vpeljava ustave in končna odprava fevdalizma.
  • Period: to

    Nemiri v Parizu

    Ker vlada ni imela posluha za revolucionarje, so v Parizu potekali nemiri, do konca junija je obrambnemu ministru uspelo zatreti nemire, s tem pa se je revolucija v Franciji končala
  • Period: to

    Volitve vsenemškega parlamenta v Frankfurtu

    Volili vsi prebivalci nekdanjega nemškega cesarstva.
  • Oktroirana ustava pruskega kralja

    Oktroirana ustava pruskega kralja
    Kralj razpustil deželni zbor in vpeljal vsiljeno ustav, ki je dajala volilno pravico vsem polnoletnim moškim državljanom. Maja 1849 je volilno pravico spremenil v sistem treh volilnih razredov, ki je volilce razdelil na podlagi višine davkov.
  • Cesar Franc Jožef

    Cesar Franc Jožef
    Ferdinand I. sestopi s prestola. Za novega cesarja je oklican njegov nečak Franc Jožef. 7.12.1848 je sledil cesarski zakon, ki opdravi fevdalizme proti plačilo odškodnine.
  • Louis Napoleon (Napoleon III), novi francoski predsednik.

    Louis Napoleon (Napoleon III), novi francoski predsednik.
    Louis Napoleon, napoleonov nečak, je bil izvoljen za novega predsednika. Ni bil naklonjen republikancem in privržencem revolucije.
  • Razglasitev republike v Rimu

    Razglasitev republike v Rimu
    Nemiri v Rimu so papeža Pija IX. prisilili v uvedbo ustave in začasen umik v Neapeljsko kraljestvo, nato so razglasili republiko. Z vojaško pomočjo Luisa Napoleona je poleti 1849 državna oblast bila spet v rokah papeža.
  • Madžarska razgalsi svojo neodvisnost.

    Madžarska razgalsi svojo neodvisnost.
    Madžarska razglasi svojo neodvisnost.
  • Olomuška podgodba

    Olomuška podgodba
    Avstrijsko cesarstvo je prisililo Prusijo, da je obnovila Nemško zvezo in tako zavrlo proces združevanja. Prusija je bila zelo dobro gospodarsko razvita (premog, jeklo...).
  • Silvestrski patent

    Silvestrski patent
    Izdal Franc Jožef. Ukinejo se naprednejše pridobitve marčne revolucije in nastopilo je obdobje Bachovega absulutizma, imenovan po notranjem ministru Alexandru Bachu. Franc Jožef je odraščal v obdobju metternichovega absulutizma in to je vplivalo na to, da je tudi on hotel zavladati absolutno. Odločevalci v tem času so bili kralj/cesar, ministri, uradniki, katoliška cerkev in vojska. Odnos s cerkvijo se je povečal ob podpisu konkordata 1855.
  • Francija: nova ustava

    Francija: nova ustava
    Louis Napoleon se je dal razglasit za francoskega cesarja Napoleona III. S tem je bilo končano obdobje druge republike, ki je v Franciji od leta 1848.
  • Camillo Benso dio Cavour ministrski predsednik

    Camillo Benso dio Cavour ministrski predsednik
    Sardinski/piemontski ministrski predsednik, ki je imel pomembno vlogo pri združevanju Italije. Delal na modernizaciji (gradil železnice, gradil banke, reformiral vojsko, odpravil privilegije cerkve, razpisal sporazum o prosti trgovini...). Hotel je izriniti Avstrijsko cesarstvo iz Apeninskega polotoka, za to je prosil pomoč pri Napoleonu III., ki je pristopil na stran Piemonta, Cavo pa ja v zameno za pomoč ponudil Napoleonu III., Nico in Savono.
  • Period: to

    Krimska vojna

    Vzrok: Rusija se razglasila za zaščitnico pravoslavne vere, želela nadzor nad Bosporjem in Dardanelom.
    Rusija se je borila proti Osmanski državi, Franciji, Veliki Britaniji in Sardinskemu kraljestvu. Rusija je računala na pomoč Avstrijskega cesarstva kot povračilo za pomoč pri zatrtju revolucije na Madžarskem v letu 1848/49.
    Rusija je bila poražena in mogla se je odpovedati utrdbam ob Črnem morju in nobena njihova ladja ni smela preko Bosporja in Dardanela.
  • Gospodarska kriza Avstrijskega cesarstva

    Gospodarska kriza Avstrijskega cesarstva
    Leta 1857 je izbruhnila gospodarska kriza, pred tem je bila monarhija v vojni na področju severne Italije in izgubili so Lombardijo. Franc Jožef je bil prisiljen v spremembe države, odslovil je Bacha in imenoval novo vlado.
  • Irsko republikansko bratstvo

    Irsko republikansko bratstvo
    Tajna organizacija, ki je tako kot Mlada Irska spremembe želela doseči s silo, hoteli so biti avtonomni in bili so precej radikalni. V 70-tih letih je bila politika obstrukcije: načrtno nezdruževanje sej.
  • druga vojna za neodvisnost (združevanje Italije)

    druga vojna za neodvisnost (združevanje Italije)
    Zavezništvo Piemont in Francija. Avstrijsko cesarstvo s tem ni bilo zadovoljno in je izdalo ultimat o razorožitvi. V bitki pri Magenti in Solferinu zamgali Francija in Piemont.
    Posledice:
    - Podpis pogodbe v Villafranci, s katero so se Avstrijci umaknili iz Lombardije
    - Piemont je Franciji ponudil Nico in Savono v zameno za pomoč.
  • Dekret o odpravi osebne odvisnosti kmetov

    Dekret o odpravi osebne odvisnosti kmetov
    Izdal Aleksander II. Kmetom je dal osebno svobodo in minimalne državljanske pravice, kot so pravica do poroke, osebne lastnine in ukvarjanja s trgovino.
  • Oktobrska diploma

    Oktobrska diploma
    • Konec neoabsulutizma.
    • Preoblikovanje v ustavno monarhijo.
    • Uvajanje federalizma in favoriziranje tradicionalnih elit, proti so bili Madžari, ki so si želili suverenost.
    • Nemško liberalno meščanstvo je zahtevalo centralistično ureditev.
  • Februarski patent

    Februarski patent
    Franc Jožef je spoznal, da oktoberske diplome ne bo mogel uveljaviti v praksi, zato je izdal februarski patent oz. februarsko ustavo. Prišlo je do centralizacije in obuditve parlementarnega življenja. Volilno pravico so imeli samo moški. Ureditvi so nasprotovali Slovenci, Madžari in Čehi.
  • Kraljevina Italija

    Kraljevina Italija
    Italjanski parlament razglasil Italjansko kraljestvo
    - Ustavna monarhija, kralj je bil piemontski kralj Viktor Emanuel II
    - Cavour ministrski predsednik.
    - Pridobili so vse razen okolice Rima in Benečije.
    Povsod so bili plebisciti, če so se dežele hotele pridružiti Piemontu.
    Ogromne razlike med razvitim severom, kjer je bilo več vlaganja in revnim jugom.
    Pred vsem tem je Garibaldi zasedel Sicilijo in s plebiscitom, priključil sardinskemu kraljestvu.
  • Poskus zavzetje Rima

    Poskus zavzetje Rima
    Garibaldi se je odločil, da bo zavzel Rim, njegovo geslo je bilo Rim ali smrt. Pohod je zaustavila italijanska vojska, Garibaldi pa je bil ranjen in ujet ter jim ni uspelo pridobiti Rima.
  • Otto von Bismarck izvoljen za ministrskega predsednika

    Otto von Bismarck izvoljen za ministrskega predsednika
    • Krepil in posodobil armado.
    • Konservativec.
    • Načrtno slabil položaj Avstrijskega cesarstva v Nemški zvezi z namenom združitve Nemčije pod pruskim vodstvom. Zapletal se je v vojne z Avstrijskim cesarstvom, Francijo in Dansko
    • Oslabil ostale države.
    • Realpolitika: politika, ki temelji na praktičnosti in ne na nekih ideologijah, politika, ki je najbolj koristna za doseganje ciljev.
  • Nemško-danska vojna

    Nemško-danska vojna
    Danska proti Prusiji in Avstrijskemu cesarstvu.
    Povod: Danska želela priključiti vojvodino Schlesing.
    Posledice: Zmaga Avstrije in Prusije (zavzemata Schlessing in Holestein).
    Cilj Bismarcka izriniti avstrijsko cesarstvo.
  • Avstrijsko-pruska vojna ali sedemtedenska vojna.

    Avstrijsko-pruska vojna ali sedemtedenska vojna.
    Vodil Bismarck.
    Načrt kako iz Nemške zveze izključiti Avstrijo.
    Na dveh frontah so se borili Avstrijsko cesarstvo proti Prusiji (bitka pri kraljevem Gradcu, kjer so zmagali Prusi) in Avstrijsko cesarstvo proti Kraljevini Italiji (bitka pri Custozzi in Visu, kjer so zmagali Avstrijci).
    Italija dobi Benečijo, Prusija pa Scleswig in Holstein.
    23.8.1866 razpad Nemške zveze, mirovna pogodba v Pragi.
    Oblikovana je bila Severnonemška zveza.
  • Franc Jožef in Elizabeta kronana za madžarski kraljevi par, dualizam in nastanek Avstro-Ogrske.

    Franc Jožef in Elizabeta kronana za madžarski kraljevi par, dualizam in nastanek Avstro-Ogrske.
    Franc Jožef je bil prisiljen v dualizem (zveza dveh suverenih držav v isti monarhiji). Vzroki, ki so pripeljali do tega so izguba Benečije in izključitev Avstrijskega cesarstva iz nemškega združevalnega procesa (velika izguba ozemlja).
    Skupno cislajtaniji (avstrijskemu delu) in translajtaniji (madžarskemu delu) je bila zunanja obramba in finančna politika.
  • Decembrska ustava

    Decembrska ustava
    Reforme:
    - Zakon o društvih, omogočal ustanavljanje političnih društev.
    - Zakon o splošnih pravicah državljanov, enakost pred zakonom, svoboda mišljenja, svoboda veroizpovedi.
    - Nadzor nad šolstvom prevzela država.
    - Obvezna osemletna šola.
  • Zavzetje Rima

    Zavzetje Rima
    V času francosko-pruske vojne je italijanska vojska zavzela Rim in ga razglasila za prestolnico.
    Papežu so priznali diplomatsko svobodo, a se je kljub temu papež Pij IX. razglasil za ujetnika in ni sodeloval s predstavniki italijanske države.
    Iredentizem: gibanje, da se k Italiji priključijo še ostala območja, ki so bila v 15.st pod beneškim kraljestvom
  • Tretja republika

    Tretja republika
    Po porazu Napoleona III., se je v Franciji uvedla tretja republika. Spopadi so se nadaljevali in pod pritiskom nemških čet je Pariz 28.1.1871 bil prisiljen kapitulirati. Na volitvah februarja 1871 so večino dobili monarhisti, kar je med ljudstvom v Parizu sprožilo val nezadovoljstva, upirati se je začela tudi narodna garda.
  • Period: to

    Francosko-pruska vojna

    Francija proti Prusiji.
    Vzroki: Francija ni bila zadovoljena z novonastalimi državami.
    Bismarck je pripravil Napoleona III., da je julija 1870 napovedal vojno Prusiji. Po zmagah v bitki pri Metzu in Sedanu so pruske čete več mesecev oblegale Pariz in prisilile Francoze k vdaji. Napoleon III., je bil zajet po bitki pri Sedanu.
    Ustanovljeno je bilo Nemško cesarstvo, Fr. je izgubila Alzacijo in Loreno.
    V Fr. se je oblikovala republika.
    Napoleon III. je moral odstopiti.
  • V Versaillesu razglasili Nemško cesarstvo

    V Versaillesu razglasili Nemško cesarstvo
    Ustavna monarhija, prvi nemški cesar postane pruski kralj Viljem I., ministrski predsednik pa je bil Otto von Bismarck.
    - Organizirano kot federativna država, ki je povezovala tri svobodna mesta (Hamburg, Bremen in Lubeck) ter 22 nemških držav.
    - Industrializacija, kolonizacija, povezovanje z Avstro-Ogrsko proti Balkanu.
    - Kulturni boj: boj med državo in cerkvijo na področju šolstva, porok. Šlo je v smeri razpada med cerkvijo in državo.
  • Pariška komuna

    Pariška komuna
    V Parizu so vstajniki z narodno gardo na čelu 18.3.1871 razglasili samoupravo- pariško komuno. 26.3.1871 je bil izvoljen 81-članski svet komune, v katerega je bilo izvoljenih tudi 35 delavcev. Komuna je želela vzpostaviti socialno pravičnejši družbeni sistem, ločila je cerkev od države in razglasila enakopravnost žensk.
  • Krvavi teden v Parizu

    Krvavi teden v Parizu
    V želji po zatrtju komune so v Parizu oblegale francoske in nemške čete. Nemci so izpustili 100.000 ujetih francoskih vojakov. V krvavem tednu je vojska premagala vstajnike in prevzela oblast v mestu. Umrlo je okoli 25.000 vstajnikov
  • Sueški prekop

    Sueški prekop
    Leta 1875 je Velika Britanija od egiptovskega vladarja kupila delež v Sueškem prekopu, ki je bil zgrajen 1869. S tem si je zagotovila nadzor nad glavno povezavo z Indijo, ki je bila takrat pomembna britanska kolonija.
  • Period: to

    rusko-turška vojna

    Zaradi osmanskih represij proti pravoslavnim Srbom in Bolgarom. Rusija se je razlasila za zaščitnico vseh pravoslavcev. Zmaga rusov je okrepila vpliv na Balkan, ozemeljsko pa se je tudi okrepila Bulgarija, ki si je tudi zagotovila neodvisnost od osmanske nadoblasti.
  • Period: to

    Kmečka vojna

    Irski kmetje so nehali plačevati najemnine za svoje kmetije, zato so jih lastniki pregnali.
  • Nastanek socialistične internacionale

    Nastanek socialistične internacionale
    Vzpostavila Karl Marx in Friderik Engelsom. Pomembno je vplivala na politični razvoj v 20.st ter nastanek komunizma in socializma.
  • Period: to

    Vojaška zveza rusija-francija

    Aleksander III. se je povezoval s Francijo in z njo sklenil vojaško zvezo z namenom, da bi obe državi zavaroval v morebitni vojni z Nemčijo, to povezovanje sodi med začetke antante.
  • Rerum novarum

    Rerum novarum
    Okrožnica, ki jo je objavil papež Leon XIII. V njej se je rimokatoliška cerkev odzvala na vse večji vpliv industrializacije in položaja delavstva. Kritizirala je tedanje socialistične ideje. Papež se je zavzemal za uvedbo državne socialne politike.
  • Period: to

    Vojna rusija-japonska

    Izbruhnila zaradi japonske zahteve po ruskem umiku iz Mandžurije. Japonska premagala Ruse in dobila Mandžurijo. Japonska se je z zmago uvrstila na seznam velesil.
  • Ruska krvava nedelja

    Ruska krvava nedelja
    Nezadovoljstvo ljudstva nad izgubljeno vojno z Japonci in avtokratsko vladavino carja, je pripeljajo do demonstracij v Petersburgu. Ko so demonstranti prispeli do Zimskega dvorca, so na njih začeli streljati. Demonstracija se je prevesila v revolucijo med katero je car obljubil, da bo sprejel ustavo. Izdal je oktobrski manifest, ki je napovedloval spoštovanje temeljnih državljanskih pravic in svoboščin ter uvedbo parlamentarne demokracije. Nato so sledile volitve v dumo (parlament).
  • 1907 državnozborska volilna reforma

    Avstro-Ogrska uvedla splošno (moško) in enako volilno pravico.
  • Samostojna Irska

    Samostojna Irska
    Po državljanski vojni je bila razglašena samostojna Irska, samoupravo je že dobila tik pred prvo svetovno vojno.