Volca de la Palma

  • Primer sisme

    Primer sisme
    L'Institut Geogràfic Nacional va documentar l'inici d'un eixam de terratrèmols a la part sud de l'illa, que va acabar vuit dies després amb l'erupció de Simeravel.
  • Detecció intrusió magmàtica

    Detecció intrusió magmàtica
    Els experts informen que l'actual eixam sísmic representa un canvi significatiu en l'activitat del volcà de Cimera Vella i està relacionat amb un procés d'intrusió magmàtica a l'interior de l'escorça de l'illa.
  • Reservori magmàtic

    Reservori magmàtic
    INVOLCAN es troba a l'illa de La Palma, que descriuen com una "petita cambra magmàtica" d'11 milions de metres cúbics dins de Cimera Vella, la mateixa zona on es produeixen la majoria dels terratrèmols del grup, a una profunditat d'uns 6 a 7. quilòmetres.
  • Erupció

    Erupció
    Eren una mica després de les 15:00 i les retransmissions en directe de Canaria TV van mostrar Simerawela en erupció. Així va començar un procés que va durar 85 dies i va fer estralls a la regió occidental de La Palma, però no cal plorar els morts durant la crisi.
  • Evacuació

    Evacuació
    S'estableix un pla d'evacuació per si calgués actuar en zones pròximes a Cimera Vella (Fuencaliente, Els Plans de Aridane, El Pas, Vila de Mall i Tazacorte). El document contempla mesures preventives, mitjans tècnics i humans, localització de punts de recollida i trobada, alhora que defineix instal·lacions en les quals podrien ser albergades les persones.
  • Nova voca eruptiva

    Nova voca eruptiva
    El poble de Tacande, en el municipi del Pas, és evacuat en aparèixer una nova boca eruptiva. Fins a aquest moment, els nuclis més vulnerables són El paradís i Todoque, que més tard es veurà destruït, així com la zona de Tazacorte.
    Es fa la primera estimació sobre la quantitat de diòxid de sofre, d'entre 6.000 i 9.000 tones diàries, que ha emès a l'atmosfera el volcà, que es comença a dir Cimera Vella pel paratge en el qual es troba enclavat.
  • Mes intensitat

    Mes intensitat
    S'intensifica l'activitat explosiva del volcà i sorgeixen dues noves boques eruptives. Un dia després, un nou focus de emssión apareix més a l'oest del focus principal de material volcànic i el con es trenca parcialment.
    Aerolínies com Binter, CanaryFly o Vueling, entre altres, cancel·len temporalment els vols a l'illa per la cendra en suspensió. L'aeroport de La Palma acabarà inoperatiu per acumulació de cendra en les seves instal·lacions.
    S'evacuen més pobles, com Tajuya, Tacande de Baix
  • Inici pla de reconstrucció

    Inici pla de reconstrucció
    El govern central va posar en marxa un pla de reconstrucció i va declarar La Palma zona de desastres, una zona molt afectada per la situació de protecció civil. La lava més fluida comença a afectar els cultius de plàtan, fent que es cremin plàstics i productes químics.
  • La bugada arriba al mar

    La bugada arriba al mar
    En la matinada del dimecres, la bugada de lava desemboca en la mar descendint pel penya-segat que hi ha al costat de la platja dels *Guirres i formant, en un principi, una espècie de "piràmide de 50 metres", que posteriorment anirà engrandint-se en grandària fins a convertir-se en un delta *lávico, *fajana o illa baixa de considerables dimensions. Es tracta d'un nou terreny que, igual que el que s'està conformant en la superfície terrestre, pertany per defecte a l'Estat com a propietat.
  • Nova bogada

    Nova bogada
    La cara nord del con del volcà s'esfondra i genera una bugada més al nord de l'illa que porta una tremenda destrucció, en paraules del Involcan. Es tracta d'una massa de lava important que dona lloc a "diverses bugades inicials, una d'elles ja està frenada i l'altra té activitat amb dos ramals", reporten des del Cabildo de l'illa. Les poques edificacions que queden al nord de Todoque queden destruïdes i al seu pas per un polígon industrial, la lava es mou a una velocitat de 700 metres per hora.
  • Major terratrèmol registrat

    Major terratrèmol registrat
    La Palma registra el major terratrèmol fins a la data, de magnitud 4,5, dins d'un eixam sísmic que deixa un total de 60 terratrèmols al llarg d'aquesta nit. L'endemà passat, el Cabildo de la Palma reporta un terratrèmol d'intensitat 4,6 a una profunditat de 37 quilòmetres.
    El volcà expulsa sediments oceànics previs a la construcció de l'illa de La Palma, sosté el vulcanòleg Vicente Soler, del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC), mancant verificació en laboratori.
  • Nou punt d'erupció

    Nou punt d'erupció
    Segons la Xina Shipbuilding Industry Corporation, un nou punt d'erupció va aparèixer a la zona del con volcànic principal, esbotant gas i cendres i formant un petit con volcànic al costat del volcà principal. És el focus inicial de les activitats secundàries.
  • Perdua del sementeri per la lava

    Perdua del sementeri per la lava
    La lava travessa el cementiri de La nostra Senyora de Los Angeles, emplaçat en el barri de Les Taques, que albergava restes de 3.160 persones de l'illa i funcionava així mateix com a crematori. El Govern autonòmic de Canàries i l'Ajuntament dels Plans de Aridane estudiarà què es farà en el futur amb el cementiri municipal.
  • La erupció s'auria estat gestant durant quatre anys

    La erupció s'auria estat gestant durant quatre anys
    Una anàlisi preliminar escrita pel vulcanòleg del Queens College de Nova York, Marc-Antoine Longpré, i publicat en la revista científica '*Science' estima que l'erupció de La Palma s'hauria estat gestant durant quatre anys. No obstant això, l'aparició del nou volcà només es va fer evident vuit dies abans que sorgís el magma sortís a la superfície.
  • Final de la erupció

    Final de la erupció
    85 dies i 8 hores després d'aquell moment, l'Institut Espanyol de Geografia va confirmar el final de l'erupció, que, segons la mateixa organització, era una "fisura d'Estromboli amb pols de magma".
  • Final de la erupció

    Final de la erupció
    El Programa Especial de Protecció Civil i Preparació a Emergències de Riscos Volcànics a les Illes Canàries (*PEVOCA) ha anunciat avui, després del dictamen del Comitè Científic, l'erupció del volcà de Palma que va començar a les 15:11 del 19 de setembre a Simeraville Va acabar el passat 13 de desembre a les 22:21, la qual cosa significa que després de 85 dies i 8 hores es va convertir en l'erupció volcànica més llarga de l'illa des que es disposa de registres històrics.