tijdlijn

By thieme
  • Luxemburgse kwestie

    Luxemburgse kwestie
    in 1866 tot 1867 werd Luxemburg wat eerst groothertogdom was die onder de Nederlandse Koning Willem III. Er was onderling tussen Nederland, Frankrijk en Pruisen kwestie. Deze kwestie was bijna tot een oorlog gekomen.
  • Caoutchouc-artikel

    Caoutchouc-artikel
    Het is Caoutchouc-artikel artikel 80 uit de Nederlandse grondwet van 1877. Hierin staat dat de mannelijke en vrouwelijke inwoners konden zelf vertellen of ze zichzelf gestrikt vonden om te stemmen.
  • Moord op de kroonprins Franz-Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije

    Moord op de kroonprins Franz-Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije
    Gavrilo Princip (nationalist) schoot kroonprins Franz-Ferdinand dood op 28 juni 1914. Ook schoot Gavrilo Princip de vrouw van Franz-Ferdinand dood. Ze reden met de auto open in de stad. Gavrilo Princip heeft het ook al een keer eerder geprobeerd, maar de tweede keer dat hij de kroonprins beschoot lukte het. Het gebeurde allemaal in Sarajevo.
  • Begin Eerste Wereldoorlog

    Begin Eerste Wereldoorlog
    De oorzaak van de eerste wereldoorlog was deels van de actie van Gavrilo Princip ( de moord op kroonprins Franz-Ferdinand ). De eerste wereldoorlog werd door loopgraven gevoerd. Het begin van de eerste wereldoorlog ging tussen Duitsland, Frankrijk, Rusland en de VK. Duitsland werd door
  • Onbeperkte duikbootoorlog

    Onbeperkte duikbootoorlog
    De duitse keizer Wilhelm II zag dat duitsland de oorlog niet goed deed, dus hij besloot het om op het water te doen. Op 4 februari verklaarde hij dat rond het britse eilanden oorlogsgebied was. Ook de mensen die in dat gebied kwamen zouden zonder waarschuwing verzinken.
  • Wapenstilstand tussen Rusland en de Centralen

    Wapenstilstand tussen Rusland en de Centralen
    In het duitse hoofdkwartier in Brest-Litovsk zijn er dingen besproken over een wapenstilstand tussen Rusland en de Centrale. De russen hebben allemaal dingen gedaan voor een wapenstilstand. maar de Duitsers willen er niet over door gaan.
  • Verenigde Staten verklaren de oorlog aan de Centralen

    Verenigde Staten verklaren de oorlog aan de Centralen
    Amerikaanse ging ook in de oorlog. Duitsland kreeg steeds minder het gevoel dat zij konden gaan winnen en ook de duitse reverse raakte op. De economische gebeurtenis van de geallieerde veroorzaakte ook een groot gebrek aan voedsel en grondstoffen. In augustus 1918 was het duidelijk dat voor Duitsland dat zij de oorlog niet meer konden winnen.
  • Vredesverdrag tussen Rusland en de Centralen

    Vredesverdrag tussen Rusland en de Centralen
    Op 3 maart 1918. ondertekend de communistische bolsjewieken de Vrede van Brest-Litovsk met de Centralen. Dat betekent ook dat dat het einde is van de deelname van de Russen in de Eerste Wereldoorlog.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    De Eerste Wereldoorlog sloten ze af met het Verdrag van Versailles. Dat verdrag was eigenlijk het duidelijk maken dat alleen duitsland schuldig was van de oorlog.
  • Machtsovername door Adolf Hitler

    Machtsovername door Adolf Hitler
    Machtsovername is eigenlijk de periode in Duitsland in Februari en maart 1933. Waarin Hitler er in mee deed door middel van legale verordeningen de macht helemaal aan zich te trekken.
  • Kristallnacht

    Kristallnacht
    De nacht van 9 tot 10 november 1938 is de kristallnacht. De kristallnacht is georganiseerd door de nazi’s tegen de joodse volk in Duitsland en Oostenrijk. Joden werden vermoord en in elkaar geslagen ook hun bezittingen werden kapot gemaakt.
  • Duitse aanval op nederland

    Duitse aanval op nederland
    Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Dat was het begin van de vijf dagen strijd die eindigt met de bezetting van Nederland. nederland wilde ook deze oorlog weer neutraal blijven maar daar dacht Duitsland anders over.
  • Begin operatie Barbarossa

    Begin operatie Barbarossa
    Op 22 juni 1941 was er een aanval van Duitsland tegen Sovjet-unie. Hitler voelde zich in deze periode heel sterk en de sovjet-Unie aan te vallen. Bijna het Duitsland het gered om Moskou in te nemen. Uiteindelijk moest de Wehrmacht opbiechten in het Rode Leger.
  • Keerpunt: Slag bij Stalingrad

    Keerpunt: Slag bij Stalingrad
    Aan het einde van alles om Stalingrad betekende volgens historici het keerpunt aan het oostfront in de Tweede Wereldoorlog in Europa. Vanaf dat moment ging het Russische Rode Leger de Duitse Wehrmacht Steeds verder terug.
  • Spoorwegstaking

    Spoorwegstaking
    In september 1944 roept Nederlandse regering in London op tot spoorwegstaking in Nederland. Door de staking moet de Duitse troepentransport stilleggen, omdat de geallieerde luchtlandingen willen doen bij Arnhem.
  • D-Day , begin tweefrontenoorlog

    D-Day , begin tweefrontenoorlog
    Begin juni 1944. Met deze verschrikkelijke landing op het strand van Normandië begon in de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van West-Europa. Veel mensen kennen de grote amfibische operatie op Normandië als D-Day.
  • Atoombommen op Japan

    Atoombommen op Japan
    De eerste gegooid. atoombom die werd gegooid. Er zijn 78.000 mensen dood gedaan in een keer door de bom. De eerste atoombom werd op 8 augustus 1945 op de Japanse stad Hiroshima
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    De verenigde Naties werden vlak voor de Tweede Wereld door de geallieerden opgericht. De doelen van de Verenigde Naties is: er voor zorgen dat er een wereld kan zijn zonder oorlogen en armoede.
  • Bevrijding van Indonesië

    Bevrijding van Indonesië
    Op 15 augustus 1945 staakte japan nadat ze atoombommen hebben gekregen. Nederland-Indië viel onder het gezagsgebied van de britten. de japanse werden ook iets aardiger tegen Indonesië
  • Nederland bevrijd

    Nederland bevrijd
    De bevrijding van Nederland begon in September 1944 en duurde tot mei 1945. het begin was op de stranden in Normandië en dat was op 6 juni 1944. De geallieerde gingen met het troepen het gevecht starten met Duitsland in Frankrijk en België. Daarna gingen ze naar Nederland en bevrijde ze een groot deel van ons land.
  • Duitsland capituleert

    Duitsland capituleert
    Hitler pleegde zelfmoord op 30 april 1945. De dagen erna heeft Duitsland nog maar macht over paar stukken van Duitsland. Delen van het Duitse leger hebben zich al overgeven.
  • Oprichting EGKS

    Oprichting EGKS
    EGKS staat voor Europese gemeenschap voor kolen en staal. Het verdrag tot oprichten van de EGKS werd in 1951 gesloten door zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. De EGKS werd in 1952 sterker.
  • Hongaarse Opstand

    Hongaarse Opstand
    De Hongaarse Opstand werd super hard neergeslagen. Er zijn officieel 74 doden gevangen en zijn er ook duizenden gewonden gevallen. Ze denken wel dat het meer is maar niet precies hoeveel.
  • Oprichting EEG

    Oprichting EEG
    De EEG staat voor europese economische gemeenschap. De EEG werd in 1957 voor het Verdrag van Rome opgericht. Het is opgericht om samenwerking te hebben tussen de landen. De EEG heeft 6 lidlanden: België, frankrijk, Luxemburg, Nederland, Italië en toenmalig west- Duitsland.
  • Bouw Berlijnse Muur

    Bouw Berlijnse Muur
    Op de zondagochtend 13 augustus 1961 merkte de inwoners dat ze niet meer naar west-duitsland konden, want ze waren daar een muur aan het bouwen die de Berlijnse Muur heet. Mensen gingen van de DDR naar west-Duitsland.
  • Val Berlijnse Muur

    Val Berlijnse Muur
    Op 9 november 1989 stroomden duizenden Oost- Duitsers de grens met West- Berlijn. Toen de slagbomen om open waren ging het fout. Mensen klommen op de Berlijnse Muur.
  • Communistische regimes in Oost-Europa vallen

    Communistische regimes in Oost-Europa vallen
    De val van de communistische regimes in Europa is op de ineenstorting tussen 1988 en 1991. In de zeven landen van Midden europa en Oost europa van de communistische regimes die Joseph Stalin in 1944 tot 1949 had maakt.
  • Einde van de Sovjet-Unie

    Einde van de Sovjet-Unie
    dertig jaar geleden begon de Sovjet-Unie heel snel uit elkaar te vallen. Steeds meer en meer deelrepublieken gingen weg. Toen Michail Gorbatsjov op 11 maart 1985 tot secretaris-generaal van de Communistische Partij ( CPSU ) werd gekozen. Niemand wist dat in zeven jaar het zou aflopen. Veel russen geven hem de schuld
  • Oprichting van EU

    Oprichting van EU
    In 1950 maakte ze de eerste stap om de EU te vormen. En dat zijn de landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Nederland. Ze wilden geen oorlog meer tussen de landen dus ze besloten om de belangrijkste grondstoffen voor de oorlogsindustrie samen te gaan beheren.
  • Massamoord bij Srebrenica

    Massamoord bij Srebrenica
    De Bosnische stad Srebrenica was in de dagen vanaf 11 juli 1995 het toneel van de deportatie van 7500 tot 8000 moslimmannen en jongens, die bijna allemaal zijn vermoord door de Servische troepen.