Wofotos

De Eerste Wereldoorlog 1914 ---------------------1918

  • Moord op Franz Ferdinand

    Moord op Franz Ferdinand
    De moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo vormde mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog; de redenen voor het uitbreken van deze oorlog zijn echter uiterst complex. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek Gräfin von Chotova, hertogin von Hohenberg, een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.
  • Moord op Franz Ferdinand

    Moord op Franz Ferdinand
    Aartshertog Franz-Ferdinand van Oostenrijk, de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger, en zijn echtgenote Sophie Chotek, Hertogin van Hohenberg worden op zondag 28 juni 1914 door Gavrilo Princip vermoord te Sarajevo. Gavrilo, de in 1894 geboren zoon van een Bosnische postbode, is student en lid van 'De Zwarte Hand', een nationalistische organisatie die een verbond met Servië nastreefde.
  • Oostenrijk verklaart oorlog aan Servië

    Oostenrijk verklaart oorlog aan Servië
    Op 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. Twee weken later barstte de Grote Oorlog uit en aan het einde van 1914 waren er al 10 Europese landen met elkaar in oorlog en waren er tussen hen al 22 oorlogsverklaringen afgekondigd.
  • Duitsland valt België binnen

    Duitsland valt België binnen
  • Duitsers verslaan de Russen bij Tannenberg

    Duitsers verslaan de Russen bij Tannenberg
    De Duitsers concentreerden zich in het eerste deel van de oorlog vooral op het veroveren van Frankrijk. Pas later zouden ze een aanval op Rusland ondernemen. Dat men daardoor tijdelijk enkele gebieden in Oost-Pruisen zou moeten prijsgeven, was maar bijzaak. Toch werden er enkele forten langs de Weichsel gebouwd.
  • Period: to

    De Eerste Wereldoorlog

  • De eerste slag om Ieper

    De eerste slag om Ieper
    Het komt tot een eerste massale botsing tussen de beide kampen. De Britten en Fransen hebben nog net de kans gekregen om zich in een boog rond Bikschote, Langemark en de Steenakkermolen ("Totenmühle") te St.-Juliaan te verschansen. De Duitse taktiek bestaat er in de infanteristen in rijen te laten opmarcheren in de richting van de vijand,
  • De strijd om Gallipoli

    De strijd om Gallipoli
    De strijd om Gallipoli De geallieerde landmachtoperaties op het schiereiland Gallipoli in 1915 (periode 25 april 1915 - 9 januari 1916)
  • De tweede slag bij Ieper

    De tweede slag bij Ieper
    De tweede slag bij Ieper is in hoofdzaak het verhaal van gasaanvallen. Vooral de eerste Duitse gasaanval van 22 april 1915 was zo een complete verrassing en de panische reactie van de Franse troepen was zo hevig, dat schijnbaar niets de Duitsers nog in de weg stond om het Ieperboogfront op te rollen. Als ze tenminste zelf in hun succes hadden geloofd en genoeg reservetroepen hadden voorzien om in de ontstane bres te "springen". Maar na wat terreinwinst groefden de Duitsers zich in aan een voor
  • Een nieuw Duits offensief in Rusland

    Een nieuw Duits offensief in Rusland
    (De) Champagne is een Noord-Franse regio tussen Parijs en Lotharingen, vooral bekend als wijnstreek. De dwars door Champagne lopende linie Vaudesincourt – Aubérive – Souain – Perthes les Hurlus – Massiges vormde in de Wereldoorlog sinds de Duitse terugtocht van de Marne (→ Slag aan de Marne, 12 sept. 1914) een van de meest betwiste sectoren van de loopgravenoorlog, waar felle gevechten plaatsvonden. In de veldslagen bij Souain, Perthes en Beauséjour (20-30 dec.
  • Duitse luchtschepen vallen Engeland aan

    Duitse luchtschepen vallen Engeland aan
    Op 13 oktober 1915 stijgen 's middags de Duitse luchtschepen L 11, L 13, L 14, L 15 en L 16 op voor een aanval op Engelse doelen. Eigenlijk staat onder dekking van de nacht een aanval op Liverpool gepland, maar de wind is te sterk om dit afgelegen doel tijdig te bereiken. Besloten wordt in plaats daarvan Londen te bombarderen.
  • De Slag bij Verdun

    De Slag bij Verdun
    [ De Slag bij Verdun ](http://http://www.youtube.com/watch?v=yWJB6Y-3N5o)wordt de grootste uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo'n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die woedde van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste naar schatting meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. V
  • Zeeslag in het Skagerrak (Denemarken)

    Zeeslag in het Skagerrak (Denemarken)
    De Zeeslag bij Jutland (31 mei 1916 – 1 juni 1916) tussen de Britse en de Duitse marine, ook Slag voor het Skagerrak genoemd, was de grootste zeeslag uit de Eerste Wereldoorlog. Het was na de Slag bij de Doggersbank (1915) de laatste van slechts twee ontmoetingen waarbij dreadnoughts van de strijdende partijen elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog bevochten.
  • De slag om de Somme

    De slag om de Somme
    De Eerste Wereldoorlog kende een aantal zeer bloedige confrontaties, maar geen enkele was zo groot als de Slag aan de Somme in 1916. Tegen het verlies van honderdduizenden soldaten veroverden de Britten en de Fransen aan de Somme in vierenhalve maand tijd zo’n tien kilometer grond op de Duitsers. De eerste dag van de slag is, met 60.000 Britse slachtoffers, tegenwoordig nog steeds de meest dodelijke dag in een oorlog.
  • Tsaar gevangengenomen

    Tsaar gevangengenomen
    De Russische tsaar wordt gevangengenomen De communisten nemen de macht over.
  • Muiterijen in het Franse leger

    Muiterijen in het Franse leger
    In 1917 vonden in het Franse leger op ongekend grote schaal muiterijen plaats, die hadden kunnen leiden tot een volledige ineenstorting van het Westelijk Front. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken van en de aanleidingen tot de muiterijen. Hoe de opstand werd bedwongen, welke oplossingen werden gevonden en hoe de muiters werden bestraft wordt ook besproken.
  • De strijd bij Mesen

    De strijd bij Mesen
    De Britten hadden reeds in 1916 plannen om, ten zuiden van Ieper, de zogenaamde "Wijtschaeteboog" recht te trekken. Het werd zelfs als een voorwaarde beschouwd om hun grootsere plannen te kunnen uitvoeren, namelijk uitbreken vanuit de eigenlijke Ieperboog, via een brede zwenking door het binnenland, de Belgische havens in te nemen samen met een landingsoperatie. De vooruitgeschoven stellingen van de Duitsers bij Mesen, zo dicht bij hun aanvoerroute vanuit Hazebrouck via Poperinge naar Ieper was
  • De Derde Slag om Ieper (

    De Derde Slag om Ieper (
    slag van Ieper De Derde Slag om Ieper (ook bekend als De Slag om Passendale, internationaal als Passchendaele gekend) was een grote veldslag in 1917 in de Eerste Wereldoorlog, bevochten door Britse, ANZAC en Canadese troepen tegen het Duitse leger.
    Op 31 juli 1917 begint de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig met zijn Derde Slag om Ieper om de Duitsers de genadestoot toe te brengen.
  • Het Duitse lenteoffensief

    Doordat de Duitsers einde 1917 in het oosten de oorlog tegen de Russen hadden beëindigd kwamen heel wat divisies vrij om aan het westelijk front een beslissing af te dwingen. Het was er op of erover voor de Duitsers voordat de nieuwe geallieerde bondgenoot: de Amerikanen, massaal zijn troepen zou kunnen inzetten. Een van de Duitse lenteoffensieven: "Georgette" startte op 9 april 1918 net over de Franse grens.
  • Duits offensief in Vlaanderen

    Duits offensief in Vlaanderen
    n de lente van 1918 worden de Duitse troepen versterkt door divisies die terugkomen van het Russische front. De Oktoberrevolutie heeft er de oorlog beëindigd. Tijdens de Slag van Merkem krijgt het Belgische leger op 17 april 1918 een massale Duitse aanval te verduren.
  • De Duitse keizer vlucht naar Nederland

    De Duitse keizer vlucht naar Nederland
    Op 10 november 1918 om zes uur ’s ochtends kwam de afgezette Duitse keizer Wilhelm II bij de Nederlandse grens aan. Hij werd niet onmiddellijk toegelaten; pas vlak na middernacht ontving hij de mededeling dat Nederland bereid was hem onderdak te verlenen. De volgende ochtend reisde de keizer naar Amerongen waar een tijdelijk onderkomen voor hem was gevonden in kasteel Amerongen. In 1920 betrok hij Huis Doorn te Doorn - hij overleed daar op 82-jarige leeftijd.